UDAR NA GRAĐANE

Ako poraste PDV, trgovci će dignuti cijene

14.07.2009 u 08:49

Bionic
Reading

Ako država poveća PDV, cijene roba i usluga će porasti, a ionako prazni džepovi građana dodatno će se stanjiti, upozoravaju analitičari.

'Trgovci bi rast PDV-a prelili na krajnje potrošače, pa bi viši PDV zapravo bio udar na ionako sve slabiji životni standard', upozorava Mario Švigir, glavni ekonomist Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), prenosi Jutarnji list.

U sličnom tonu govori i Mirko Bašić, direktor i vlasnik trgovine Bonkulović u zagrebačkom Kaptol centru. 'U slučaju povećanja PDV-a najvjerojatnije bismo digli cijene jer bi to bio dodatni trošak, koji se negdje mora kompenzirati. U protivnom, trgovci bi morali smanjiti profit', objašnjava Bašić.

Dodaje kako njegova tvrtka još nije izradila kalkulacije temeljene na višem PDV-u, a u slučaju povećanja tog poreza analizirali bi proizvod po proizvod. No upozorava kako trgovci, posebno mali, ne bi imali puno izbora jer su im i zarade male. Unatoč tome, Bašić je svjestan da nekoliko postotaka veći PDV i, kao posljedica toga, nešto više cijene, u slučaju skupih delikatesa, nisu mjerilo za ostale.

'Mi radimo s potrošačima koji su manje osjetljivi na cijene. Kad pršut prodajete po cijeni od, recimo, 375 kuna za kilogram, naši će ga kupci kupiti i po cijeni od 380 kuna', zaključuje Bašić.

Povećanje opće stope PDV-a sve je izglednije rješenje za praznu državnu blagajnu. Na tome, kako se može čuti u političkim krugovima, najviše inzistira HSS, čiji predsjednik Josip Friščić zagovara stopu PDV-a od 24 posto, najviše zato da bi se osigurala sredstva za obećanja dana seljacima.

S druge strane, u HDZ-u još nisu 'načisto' treba li uopće povećavati stopu poreza koja je ionako među najvišima u Europi. Pojedini HDZ-ovci jučer su nam rekli da se tome protive i smatraju da izlaz treba tražiti u većem oporezivanju luksuza, odnosno proizvoda poput jahti, cigareta i alkohola.

Da se ozbiljno razmišlja o uvođenju viših poreznih stopa za bogatije pokazala je i rasprava u Saboru. Goran Marić iz Kluba HDZ-a jučer se otvoreno zauzeo za veće poreze za bogate, a niže za siromašne.

Vladajući smatraju nužnim i uvođenje poreza na imovinu i kapitalnu dobit, istog onoga koji je bio 'ocrnjen' u zadnjoj predizbornoj kampanji.

Otvorenom ostaje i mogućnost ukidanja nulte stope PDV-a, koja se obračunava na kruh, mlijeko i lijekove, te uvođenje međustope, što bi bilo u skladu s europskom praksom i za što se navodno zauzima dio HDZ-ovaca oko potpredsjednika Vlade Damira Polančeca

No, čini se da u Ministarstvu financija sada baš tome i nisu skloni jer bi to bio udar na standard najugroženijih skupina. Zbog svega toga povećanje PDV-a pri sljedećem rebalansu proračuna, uvjeravaju nas u HDZ-u, baš i nije tako sigurno.