zatražila u povjerljivom dopisu

Airbnb priprema inicijalnu javnu ponudu dionica na njujorškoj burzi

20.08.2020 u 11:35

Bionic
Reading

Američka digitalna kompanija za rezervaciju smještaja Airbnb zatražila je u povjerljivom dopisu američkoj Komisiji za vrijednosne papire i tržišta (SEC) uvrštenje dionica u kotaciju njujorške burze

Još nije utvrđeno koliko će dionica biti ponuđeno niti u kojem cjenovnom rasponu, stoji u dopisu Komisiji za vrijednosne papire (SEC).

„Očekuje se da će se inicijalna javna ponuda provesti nakon što SEC završi postupak analize, ovisno o tržišnim i drugim uvjetima", priopćio je Airbnb.

Zahtjev za IPO-m vremenski se poklopio s teškoćama u Airbnb-jevom temeljnom poslovanju s rezervacijom smještaja zbog pandemije Covida-19, koja je prisilila milijune ljudi da odgode planirana putovanja.

Kompanija je bila prisiljena obustaviti marketinške aktivnosti na godinu dana i otpustiti četvrtinu radnika.

Sredinom srpnja izvijestili su ipak o prvim naznakama oporavka, izvijestivši da su prvi puta od početka ožujka njihovi korisnici samo u jednom danu rezervirali više od milijun noćenja.

Airbnb je odluku o IPO-u donio u jeku zapanjujućeg oporavka američkih tržišta kapitala koja ove godine nude iznimno dobre uvjete za uvrštenje dionica u burzovnu kotaciju.

Digitalna je tvrtka u travnju pribavila dvije milijarde dolara dodatnog kapitala kako bi se lakše nosila s koronakrizom koja je posebno teško pogodila turizam.