MJESEČNO IZVJEŠĆE

Agrokor: Prehrana i poljoprivreda s dobiti, trgovina s negativnom EBITDA

12.12.2017 u 17:52

Bionic
Reading

U prvih deset ovogodišnjih mjeseci Agrokorovi sektori prehrana i poljoprivreda poslovali su s dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), dok je sektor maloprodaja i veleprodaja poslovao s negativnom EBITDA, pokazuje redovito mjesečno izvješće izvanredne uprave koncerna

Agrokorova poslovna grupa maloprodaja i veleprodaja, koja uključuje zbrojene rezultate Konzuma Hrvatska, Tiska, Konzuma BiH i Velpro centra, ostvarila je u prvih deset mjeseci prihod od 12,6 milijardi kuna i negativni EBITDA od 83 milijuna kuna.

Grupa prehrana, koja čini devet kompanija, a među većima su Jamnica, Ledo, Zvijezda i PIK Vrbovec, ostvarila je 7,04 milijarde kuna prihoda, uz EBITDA od 1,03 milijarde kuna, a u grupi poljoprivreda ukupni prihodi iznosili su 2,29 milijardi kuna, uz EBITDA od 269 milijuna kuna.

Konzum, Jamnica i Ledo u plusu, Tisak negativan...

Među važnijim Agrokorovim kompanijama, Konzum je u prvih deset mjeseci ostvario EBITDA od 144 milijuna kuna, uz prihode od 7,55 milijardi kuna. U izvješću se napominje da je broj kupaca smanjen nakon turističke sezone, ali da je listopad pokazao stabilizaciju u brojku dolazaka kupaca.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Tisak je od početka godine do kraja listopada ostvario negativni EBITDA od 31 milijun kuna i prihod od 1,72 milijarde kuna.

EBITDA Jamnice u tom je razdoblju iznosio 285 milijuna kuna, uz prihod od 1,15 milijardi kuna, a Ledo je poslovao s EBITDA-om od 207 milijuna kuna i prihodom 949 milijuna kuna.

EBITDA Zvijezde u prvih deset mjeseci iznosio je 49 milijuna kuna, uz 549 milijuna kuna, a prihodi PIK-a Vrbovec iznosili su 1,51 milijardu kuna, uz EBITDA od 102 milijuna kuna.

Belje je pak poslovalo s EBITDA od 168 milijuna kuna, s prihodima od 1,06 milijardi kuna, a PIK Vinkovci su prihodovali 290 milijuna kuna (EBITDA 29 milijuna kuna). S nešto manjim prihodima, od 270 milijuna kuna, Vupik je ostvario EBITDA od 56 milijuna kuna.

Prijavljeno 504 milijarde kuna tražbina

Osim poslovnih rezultata kompanija, izvanredna uprava je izvijestila i o ostalim aktivnostima u Agrokoru d.d.

Pritom je jedna od ključnih tema bila prijava tražbina budući da su 9. studenoga svi podaci o ispitanim prijavljenim tražbinama vjerovnika sukladno zakonskoj proceduri objavljeni na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Zagrebu.

  • +14
Skidanje velikog Agrokorovog znaka s vrha Ciboninog tornja Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vjerovnici su prijavili ukupno 504 milijarde kuna tražbina, od čega se najveći dio u iznosu od 446,2 milijarde kuna odnosi na tražbine sudužnika (jamstva) te zahtjeve za osiguranjem sredstava, jamstva/sudužništva te regresna prava za mjenice i cesije koje su evidentirane i nemaju pravo glasa. Ukupno je priznato i osporeno 57,7 milijardi kuna. Vrijednost priznatih tražbina je 41,2 milijarde kuna.

Od navedenog iznosa, pravo glasa trenutno ostvaruju vjerovnici s 29,6 milijardi kuna potraživanja, budući da pravo glasa nemaju povezane osobe nad kojima se provodi postupak izvanredne uprave. Tijekom obrade i ispitivanja prijavljenih tražbina, osporeno je njih 1.102 u cijelosti ili djelomično, čija je ukupna vrijednost 16,5 milijardi kuna. Nakon objave, pojedini vjerovnici zatražili su dopunu, odnosno izmjenu tablica.

Zasad je, kako se navodi, zaprimljeno 13 prijava tražbina za koje vjerovnici imaju potvrdu da su prijavu tražbine predali u roku, koje su naknadno ispitane te priznate u ukupnom iznosu od 9,79 milijardi kuna te su izvršeni ispravci tražbina za još 36 vjerovnika. Također je zaprimljeno 15 podnesaka kojima vjerovnici osporavaju tražbine drugih vjerovnika, a koji se odnose na ukupno 173 različite tražbine.

Izvanredna uprava podsjeća da se Privremeno vjerovničko vijeće sastalo dva puta unutar izvještajnog razdoblja te odobrilo Agrokoru da glasa za plan restrukturiranja u predstečajnom postupku Zvečeva u kojem Agrokor sudjeluje kao vjerovnik i dalo dodatna odobrenja za  plaćanja dospjelih tražbina malih kao i ostalih dobavljača koje su nastale prije donošenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave.

"Izvanredna uprava i dalje poduzima sve raspoložive pravne aktivnosti s ciljem zaštite imovine sustava Agrokor i kompanija iz sustava u Hrvatskoj i inozemstvu.Tijekom izvještajnog razdoblja nastavlja se redovita, izravna i formalna komunikacija s vjerovnicima, dužnicima, sindikatima, zaposlenicima, menadžmentom, kao i predstavnicima vlasti i institucija u zemljama u kojima Agrokor posluje", kaže se u izvješću.

Dodaje se da su razgovori o sklapanju nagodbe, o kojoj odlučuju vjerovnici, u tijeku te da je fokus na dugoročno održivim prijedlozima, o čijem će se daljnjem razvoju izvještavati u idućim mjesecima.