DOBAVLJAČI SUMNJIČAVI

Pogledajte tko (ni)je potpisao primirje oko mjenica Agrokora

25.04.2017 u 15:40

Bionic
Reading

Iz Agrokora su u utorak poslali popis financijskih institucija i dobavljača koji su do sad potpisali Promemoriju o mjenicama. Sporazumu je pristupilo šesnaest financijskih institucija i sedamdesetak dobavljača

Od banaka na dogovor s Agrokorom još nisu pristale Zagrebačka banka, Addiko, Raiffeisen, Splitska banka, ali i državna Croatia banka. Točan popis pogledajte u dokumentu niže (zelenim su obilježeni potpisnici Promemorije).

Dokument: "Popis financijskih institucija koje su do 25. travnja 2017. potpisale promemoriju o mjenicima Agrokora"

Banke i faktoring kuće koje su potpisale sporazum čine oko 73 posto ukupnog iznosa od 3,1 milijarde kuna.

Dobavljači potpisnici, njih do sad sedamdesetak, imaju 41,11 posto udjela tražbina na koje se odnosi Promemorija.

Među onima koji još nisu dali svoj potpis su Vindija, Saponia, Prvo plinarsko društvo, Crodux, Coca-Cola, Podravka i Zagrebačka pivovara. Točan popis pogledajte u dokumentu.

Dokument: "Popis dobavljača koji su do 25. travnja 2017. potpisale promemoriju o mjenicima Agrokora"

Podsjetimo,  svrha je Promemorije definiranje i uređivanje odnosa dobavljača i vjerovnika po pitanju mjenica, a poštujući načelo suradnje i raspodjele rizika i troška.

Promemorija je odmah prošloga tjedna, nakon što ju je potpisao Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak, poslana na adrese 159 dobavljača i 31 banke, faktoring društva i drugih financijskih institucija.

Kako su iz koncerna naveli prošlog tjedna, pristupanjem Promemoriji vjerovnici i dobavljači mogu se osigurati da se uz određene uvjete nad dobavljačima ne provode prisilne naplate.

Prema Promemoriji vjerovnici odnosno financijske institucije koje joj pristupe neće poduzimati radnje prisilne naplate do 31. svibnja, odnosno do duljeg datuma, uz uvjet sklapanja novog dogovora između vjerovnika i dobavljača.