MJESEČNO IZVJEŠĆE

Agrokor: Naknade konzultantima u studenom smanjene za 6,4 milijuna kuna

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 12.02.2018 22:45
  • Objavljeno 12.02.2018 u 22:45
Ante Ramljak

Ante Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Izvanredna uprava Agrokora objavila je deseto mjesečno izvješće koje prati razvoj gospodarskog stanja te implementaciju mjera i aktivnosti u u Agrokoru i povezanim kompanijama u sustavu Grupe

Izvješće se odnosi na razdoblje od 11. siječnja do 10. veljače 2018. godine. Budući da je 31. prosinca 2017. godine započela revizija financijskih rezultata sustava Agrokor te se očekuje da će podaci o mjesečnim i kumulativnim rezultatima biti dostupni 31. ožujka 2018. godine, tekuće mjesečno izvješće ne sadrži financijske pokazatelje poslovanja kompanija.

Ključne aktivnosti izvanredne uprave u zadnjem mjesečnom razdoblju vezane su uz prijave tražbina i Rješenje o razvrstavanju skupina vjerovnika. Trgovački sud u Zagrebu je 15. siječnja 2018. godine donio Rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama koje je objavljeno na e-oglasnoj ploči suda.

Rješenje navodi kako su, nastavno na tražbine koje je ispitao i priznao izvanredni povjerenik u iznosu od 41,45 milijardi kuna te osporio u iznosu od 16,43 milijarde kuna, vjerovnici međusobno osporili tražbine u iznosu od preko 10,4 milijardi kuna. Osporena jamstva i sudužništva od strane drugih vjerovnika iznose više od 101 milijarde kuna. Trenutno, prije okončanja parničnih postupaka, ukupan zbroj utvrđenih glavnih tražbina iznosi 31 milijardu kuna kuna.

Trgovački sud u Zagrebu je 26. siječnja 2018. godine donio Rješenje o razvrstavanju vjerovnika u pet skupina. Broj članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanja vjerovnika u skupine utvrđuje sud, na prijedlog izvanrednog povjerenika, pri čemu same članove vjerovničkog vijeća određuju, tj. biraju vjerovnici.

  • +5
  • +2

Ključne aktivnosti izvanredne uprave u zadnjem mjesečnom razdoblju vezane su uz prijave tražbina i razvrstavanje skupina vjerovnika

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nakon što je Trgovački sud donio Rješenje o razvrstavanju vjerovnika u pet skupina, izvanredni povjerenik je 1. veljače 2018. godine putem Narodnih novina  vjerovnike čije su tražbine utvrđene pozvao na izbor i imenovanje članova vjerovničkog vijeća svake posebne skupine vjerovnika. Vjerovnici su dužni dostaviti punomoć za izabranog člana vijeća svoje skupine. 

Član vijeća za svaku pojedinu skupinu smatra se izabranim ako ga je izabrala obična većina svih vjerovnika unutar jedne skupine. Ukoliko neka skupina vjerovnika ne izabere člana vjerovničkog vijeća u roku 90 dana od objave poziva u Narodnim novinama, tog člana će imenovati sud u daljnjem roku od 8 dana.

U izvješću se ističe da izvanredna uprava i dalje poduzima sve raspoložive pravne aktivnosti s ciljem zaštite imovine sustava Agrokor i kompanija iz sustava u Hrvatskoj i inozemstvu, a također je nastavljena i intezivna komunikacija i interakcija sa svim ključnim dionicima na svim tržištima.

Podaci o troškovima izvanredne uprave pokazuje da su fakturirani i plaćeni troškovi restrukturiranja viši za 3,3 milijuna kuna nego u studenome. U obrazloženju se navod da je jedan konzultant obuhvaćen u toj kategoriji troškova ispostavljao račune za usluge na mjesečnoj osnovi te da je taj račun podmiren u prosincu.

Ostatak povećanja može se pripisati dodatnim uslugama koje su pružene u pogledu tražbina Grupe prijavljenih Sudu u studenome, a koje su fakturirane i plaćene u prosincu. Započeo je rad na reviziji Grupe za financijsku godinu završenu s 31. prosincem 2017. godine, stoga su naknade za reviziju i porez za 2,8 milijuna kuna više nego u studenome. Izvanredna uprava očekuje da će ti troškovi nastaviti rasti tijekom prvoga kvartala 2018.godine, kako će revizija teći dalje.

Istovremeno, ukupne naknade konzultantima za 6,4 milijuna kuna su manje nego u studenome. 

Ukupan broj ljudi u Agrokoru d.d. na kraju prosinca bio je 96, u usporedbi s 94 na kraju studenoga. U prosincu su se evidentirali troškovi otpremnina u ukupnom iznosu od 2,2 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!