OSIGURAN OPSTANAK

Agroduhan pronašao formulu za izlazak iz krize

17.01.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Osam mjeseci racionalizacije, koliko je u slatinskom Agroduhanu – tvornici za preradu duhana provodi novo rukovodstvo, osiguralo je opstanak firme i daljnji izvor prihoda za 60-ak stalno zaposlenih, 80-ak sezonskih radnika i 250 kooperanata proizvođača duhana. Značilo je to rezanje plaća za 20 posto, smanjenje broja radnika za 20 posto, ali i svih ostalih troškova poput reprezentacije i raznih sponzorstava

Premda je u početku Vlada, kao većinski vlasnik, namjeravala privatizirati tvornicu, krajem prošle godine predomislila se i novom rukovodstvu naložila izradu programa restrukturiranja.

'Imali smo previše stalno zaposlenih, plaće su bile iznad prosjeka u okruženju, a što je najvažnije, ukupan trošak plaća zaposlenih bio je prevelik za razinu naših prihoda. Sada je za oko 25 posto manji, a plaće su i dalje pristojne. Neki zaposlenici nisu prihvatili anekse ugovora s manjom plaćom i odlučili su otići iz tvrtke. Zbrinuti su u skladu s kolektivnim ugovorom. Nitko nije dobio klasičan otkaz', opisuje poduzete promjene Dražen Vujčić, direktor Agroduhana.

Racionalizacijom je predvidio i prodaju sve one imovine koja nije nužna za obavljanje osnovne djelatnosti tvrtke, reprogram postojećih, a još nedospjelih, za tvrtku nepovoljnih kreditnih obaveza. Time će osloboditi sredstva za nova ulaganja te povećati prinose i produktivnost. Vujčić smatra da je o rezultatima poduzetih koraka još prerano govoriti jer će oni biti vidljivi tek u ovoj godini, a ovise i o provedbi cjelokupnog programa restrukturiranja. U tome će, naravno, važnu ulogu odigrati nadležno ministarstvo i AUDIO koji je vlasnik tvornice.

Dražen Vujčić, direktor Agroduhana

U proteklom su razdoblju u modernizaciju postrojenja uložili 1,5 milijuna kuna i trenutno prerađuju oko 2.300 tona duhana na godinu. Plasiraju ga uglavnom na inozemno tržište. Proizvodni kapacitet je daleko veći, oko 4.000 tona, pa se ulaganjem u navodnjavanje nadaju postići bolje prinose i podići njegovu iskoristivost.

'Kooperantima financiramo navodnjavanje, a ove ćemo im godine ponuditi pomoć oko sušenja duhana, što će, preko solarnih panela, rezultirati uštedama na proizvodnji Virginia duhana. Perspektivnim ćemo kooperantima, uz odgovarajuće instrumente osiguranja, reprogramirati dugove. Jasan je smjer kojim moramo ići – smanjivati troškove i povećati prinose', dodaje Vujčić.

Slobodan Perić, zamjenik predsjednika nadzornog odbora Agroduhana, kaže da je tvornica tijekom preuzimanja bila prezadužena, ali da prvi mjeseci racionalizacije protječu dobro.

'Agroduhan je danas najveće poduzeće u Slatini, za sebe veže veliki broj kooperanata iz neposrednog okruženja i predstavlja važan strateški gospodarski subjekt. S obzirom na to da je slatinsko gospodarstvo uništeno, da vrlo mali broj ljudi radi, da je stopa nezaposlenosti rekordno visoka u okvirima Hrvatske kreće se oko 37 posto, cilj nam je stabilizirati tvrtku koja ima ekonomsku podlogu i sigurno može postati ekonomski stabilno poduzeće. Sve radnje će i ubuduće ići u tom smjeru i u tome će uprava poduzeća imati svu podršku', dodaje.

Premda uredno podmiruje sve svoje obveze, slatinskoj tvornici za preradu duhana velike poteškoće u proizvodnji zadaju česta poskupljenja energenata. U razdoblju prerade duhana samo za struju i plin potroše oko 300 tisuća kuna mjesečno. Problem predstavlja i crno tržište duhanskog lista, zbog čega priželjkuju veći angažman nadležnih institucija.