USKORO SMJENA

Adrović umjesto Ergovića na čelu HUP-a?

14.05.2012 u 12:36

Bionic
Reading

Kandidat kojeg bi mnogi htjeli vidjeti na čelnom mjestu HUP-a jest Zdenko Adrović, predsjednik uprave Raiffeisen banke u Hrvatskoj

Ivan Ergović je izgubio podršku unutar Hrvatske udruge poslodavaca i, ako je suditi po raspoloženju starijih članica udruge, uskoro napušta poziciju prvog poslodavca države. Nekoliko izvora iz HUP-a potvrdilo je Večernjem listu da se dogovara Ergovićeva smjena, ali žele da to prođe u mirnom tonu, bez svađa i rušenja ugleda udruge, pa bi sadašnji čelnik trebao odraditi mandat do kraja.

Izvori s druge strane uvjeravaju da je nekoliko uglednih članova, među kojima je i Branko Roglić, vlasnik Orbica, razgovaralo s Ergovićem o njegovu povlačenju. Navodno je vlasnik Nexe grupe na takav aranžman prvo pristao, a potom promijenio mišljenje, uvjerivši se da su u pozadini njegove smjene osobni antagonizmi.

Međutim, prema riječima neimenovanih hupovaca, problem nije u antagonizmima, nego u tome što Ergovićeve tvrtke ne posluju dobro, što šteti i ugledu udruge, ali i smanjuje mogućnost pritiska na Vladu.

HUP se, naime, priprema za ofenzivu na Vladu koja nije pokrenula očekivane reforme, a u nedostatku snažne i argumentirane političke oporbe ne postoji društveni pritisak na izvršnu vlast koji bi iznjedrio mjere za oporavak gospodarstva. Zato starije članice HUP-a na čelu udruge u idućih godinu dana žele osobu s autoritetom i ugledom u svijetu privatnog poduzetništva. Kandidat kojeg bi mnogi htjeli vidjeti na čelnom mjestu HUP-a jest Zdenko Adrović, predsjednik uprave Raiffeisen banke u Hrvatskoj.