'IDEMO NA POVJERENJE'

Šef udruge banaka objasnio kako zaustaviti otplatu kredita: Banke će vam vjerovati da ste pogođeni pandemijom, provjeravat ćemo kasnije

30.03.2020 u 12:00

Bionic
Reading

Šef Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović gostovao je u HRT-ovu Studiju 4 te je detaljnije govorio o državnoj garantnoj shemi koja omogućava bankama odgodu otplate kredita stanovništvu ugroženom epidemijom koronavirusa

Pojasnio je da taj model postoji u većini europskih zemalja i propagira ga Europska komisija, pogotovo kada je u pitanju pomoć zemljama kao što je Hrvatska. Taj model koristit će se u Hrvatskoj u narednom razdoblju, dodao je. 'Poslovne banke davat će novu likvidnost poslovnim subjektima i takvi krediti će biti pokriveni garantnim shemama. Država će pokrivati 70 posto rizika', rekao je Adrović. To se odnosi na pravne osobe.

Što se tiče fizičkih osoba, rekao je: 'Za fizičke osobe gotov je dogovor banaka i način na koji će se obratiti građanstvu. Svima koji su pogođeni epidemijom ponudit će se moratorij na kredite u narednom razdoblju. To će vrijediti za sve obaveze za travanj, svibanj i lipanj. Svi oni koji otplaćuju stambene ili gotovinske kredite, a na minimalcu su ili ne primaju plaću, dobit će odgodu plaćanja na tri mjeseca, s mogućnošću da se taj rok produlji još tri mjeseca. O tome su se složile sve banke', objasnio je Zdenko Adrović.

Na pitanje kako će osobe dokazati da ne primaju plaću ili da su na minimalcu te trebaju li donijeti neku potvrdu poslodavca, Adrović je rekao da se pokušava izbjeći dolazak klijenata u poslovnicu. 'Sve će se moći riješiti elektronički ili telefonski. Naprosto ćemo vjerovati ljudima da im je plaća umanjena ili da je nemaju, a to će se kasnije provjeravati. U ovom trenutku ići ćemo na povjerenje', dodao je i rekao kako će se banke početi javljati klijentima u ponedjeljak i utorak.

  • +7
Zdenko Adrović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić