POSLOVNI REZULTATI

Adris povećao dobit za 27 posto, dividenda 17 kuna

21.04.2017 u 08:57

Bionic
Reading

Uprava i Nadzorni odbor Adris grupe predlažu glavnoj skupštini dioničara, sazvanoj za 14. lipnja, donošenje odluke o isplati dividende od 17 kuna po dionici ili ukupno 278,8 milijuna kuna, stoji u pozivu za skupštinu objavljenom u četvrtak

U odnosu na lani, ove se godine predlaže isplata za 2 kune viša dividenda po dionici.

Kako se navodi u pozivu, iz statutarnih rezervi ostvarenih i kumuliranih poslovanjem tvrtke u razdoblju do 2000. godine te od 2005. do 2012. predlaže se izdvajanje 244 milijuna kuna u korist neraspoređene zadržane dobiti.

Potom se predlaže  na teret neraspoređene zadržane dobiti izdvojiti 278,8 milijuna kuna za isplatu dividende, odnosno 17 kuna po dionici. Dividenda bi se isplatila 21. srpnja na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 30. lipnja ove godine.

Glavnoj skupštini se predlaže i donošenje odluke o raspoređivanju ukupne zadržane dobiti u iznosu od 378,46 milijuna kuna u statutarne rezerve Adris grupe. Naime, utvrđeno je da temeljem provedenog postupka pripajanja Tvornice duhana Zagreb u 2016. Adris grupi  i promjenama računovodstvenih standarda, ukupna zadržana dobit iznosi 378,46 milijuna kuna.

Skupštini se predlaže i donošenje odluke o upotrebi dobiti iz 2016. godine na način da se ukupno ostvarena dobit poslije oporezivanja u iznosu od 235,7 milijuna kuna rasporedi u statutarne rezerve.

Između ostaloga, dioničari će na skupštini biti informirani i o planu poslovanja Adris grupe za 2017. godinu.

Zasebno, Adris grupa priopćila je u četvrtak da je u 2016. godini ostvarila ukupni prihod od 5,55 milijardi kuna, dok je neto dobit iznosila 501 milijun kuna, što je u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem povećanje od 27 posto.

Ako se isključe jednokratni učinci izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja, neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 446 milijuna kuna, što je za 19 posto više od prošlogodišnje dobiti.

'Ostvareni rezultati najbolja su potvrda da je Adris uspješno dovršio transformaciju tvrtke. Stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove te sačuvali respektabilan investicijski potencijal. Danas smo izloženi novim poslovnim izazovima, ali naše korporativne vrijednosti: usredotočenost na postavljene ciljeve, otvorenost novim znanjima, suvremenim tehnologijama te najboljim korporativnim i organizacijskim praksama, uz prepoznatljivu privrženost naših zaposlenika i dioničara tvrtki, jamstvo su našega daljnjeg jačanja. Adris ustraje u uspjehu', komentirao je ostvarene rezultate predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović.

Maistra nastavlja investicijski ciklus

Kako se dalje ističe u priopćenju, Maistra je i u 2016. godini nastavila s rastom svih ključnih pokazatelja poslovanja, a nastavljen je i proces investiranja u najviše segmente hotelske ponude, pri čemu je lani uloženo gotovo 500 milijuna kuna.

Maistra je u 2016. godini ostvarila 3,13 milijuna noćenja, što u usporedbi s prošlom godinom predstavlja rast od tri posto. I ove je godine najveći porast noćenja zabilježen u luksuznom hotelskom segmentu, prosječno 11 posto.

Kompanija je lani ostvarila poslovni prihod od 950 milijuna kuna, što je za 10 posto više od prošlogodišnjeg prihoda. Ostvarena je operativna dobit iz poslovanja od 221 milijun kuna ili devet posto više od ostvarenja u 2015. godini. Neto dobit iznosi 131 milijun kuna, što predstavlja rast od 28 posto.

Do 2020. godine Maistra će uložiti dodatnih dvije milijarde kuna, čime će 95 posto hotelskih kapaciteta biti na najvišoj razini ponude. Trenutna zaduženost na razini odnosa duga i EBITDA od 2,8 omogućava Maistri samostalno financiranje spomenutog investicijskog ciklusa.

A prema pozivu za glavnu skupštinu, objavljenom u četvrtak, dioničari te rovinjske hotelske tvrtke odlučivat će 14. lipnja o upotrebi dobiti iz 2016. te povećanju temeljnog kapitala, a predstavnici uprave iznijet će i planove poslovanja za ovu godinu.

Uprava i Nadzorni odbor Maistre predlažu da se od ukupno ostvarene dobiti za 2016. iza oporezivanja od 130,5 milijuna kuna dio, 113,9 milijuna kuna  upotrijebi za povećanje temeljnog kapitala iz sredstava društva (reinvestirana dobit), dok bi se dio dobiti od 6,5 milijuna kuna raspodijelio u zakonske rezerve, a preostali dio dobiti, nešto malo više od 10 milijuna kuna, u zadržanu dobit.

Time bi se temeljni kapital Maistre povećao sa 1,16 milijardi kuna, na 1,27 milijardi kuna, odnosno za 113,9 milijuna kuna, i to bez izdavanja novih dionica razmjernim povećanjem udjela svih izdanih dionica u temeljnom kapitalu.

Cromaris bilježi rast prodaje, CO rast premije

Cromaris je u 2016. godini ostvario prodaju 6.889 tona ribe, što u usporedbi s prethodnom godinom predstavlja količinski rast od pet posto. Poslovni prihodi iznosili su 362 milijuna kuna ili šest posto više od ostvarenja u 2015. godini.

Neto dobit je dosegnula 13,1 milijuna kuna, što je dvostruko više u usporedbi sa 6,5 milijuna kuna ostvarenih u 2015. godini.

Grupa Croatia osiguranje, pak, u 2016. godini ostvarila je konsolidiranu neto dobit od 175 milijuna kuna, što predstavlja rast od 54 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Grupa je u tome razdoblju ostvarila je zaračunatu bruto premiju u iznosu od 3,02 milijarde kuna, što predstavlja rast od 2 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Na hrvatskom tržištu Croatia osiguranje, zajedno s Croatia zdravstvenim osiguranjem, bilježi rast zaračunate premije od 27 milijuna kuna ili za 0,1 posto.

Nakon dugogodišnjeg trenda pada drugu godinu zaredom ostvaren je blagi rast tržišnog udjela. Tržišni udio iznosi 29,1 posto ili 0,1 postotni bod više u usporedbi s ostvarenjem u prethodnoj godini.

Pritom Croatia osiguranje u dijelu neživotnog osiguranja i nadalje drži vodeću poziciju s 34,6 posto tržišnog udjela. U segmentu životnog osiguranja u 2016. godini Croatia osiguranje dostiglo je 18,1 posto tržišnog udjela, što predstavlja rast od 0,6 postotnih bodova.