FINANCIJSKO IZVJEŠĆE

Adris grupi pali prihodi i dobit

31.10.2013 u 13:37

Bionic
Reading

Adris grupa u prvih je devet mjeseci ostvarila dobit prije poreza u iznosu od 487 milijuna kuna, što je pad od 14,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a za 14,3 posto smanjena je i neto dobit koja iznosi 388,7 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća Adris grupe objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Po podacima iz izvješća, ukupni prihodi Adris grupe u prvih su devet mjeseci iznosili 2,5 milijardi kuna, što je za 3,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok su istodobno ukupni rashodi pali za 0,24 posto, na 2,01 milijardu kuna.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznosili su 2,2 milijarde kuna, što je u usporedbi s devet mjeseci prošle godine pad za 3,8 posto, navodi se u današnjem priopćenju Adris grupe iz koje ističu i kako polovicu prihoda od prodaje roba i usluga i nadalje ostvaruju u izvozu, od čega gotovo 60 posto na tržištu Europske unije

Operativna dobit Adris grupe iznosi 307 milijuna kuna, a dobit prije poreza 487 milijuna kuna.

Iz Adrisa navode i kako je u 2012. u duhanskom dijelu grupe došlo do promjene amortizacijskih stopa, sukladno aktualnoj procjeni ekonomskog vijeka trajanja imovine, što je rezultiralo povećanjem amortizacije u 2013.

TDR je, kako se navodi, u usporedbi s devet mjeseci prošle godine ostvario 17,3 posto manju prodaju, uz prosječan pad potrošnje na regionalnim tržištima od desetak i više posto.

U Hrvatskoj su od početka godine dva puta porasle trošarine, što je dovelo do znatnog rasta maloprodajnih cijena, a stalni rast poreza prisutan je i na tržištima regije. S druge strane, kupovna moć potrošača se smanjuje. Posljedica toga je snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima, navode iz Adrisa i dodaju kako je u snažnom porastu i potrošnja rezanih duhana.

Ulaskom pak Hrvatske u EU uvedene su znatno veće carine na izvoz cigareta na tržišta zemalja CEFTA-e, što će na godišnjoj razini, ako ne dođe do promjene carinskog režima, rezultirati povećanjem godišnjih troškova poslovanja za desetak milijuna eura, ističu iz Adris grupe.

Podsjećaju da je TDR u rujnu otvorio tvornicu u Iranu i time dodatno proširio poslovanje na tržište jugozapadne Azije. TDR je tvornicu izgradio u suradnji s vodećim iranskim duhanskim proizvođačem, Iranian Tobacco Company, investicija je vrijedna 30 milijuna eura, a kapacitet nove tvornice je šest milijardi cigareta godišnje.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je četiri posto manje noćenja nego u prvih devet mjeseci 2012., uz povećanje ostvarene prosječne cijene od sedam posto.

Turistički dio grupe, kako navode, i u ovom razdoblju ostvaruje rezultate koji opravdavaju dosadašnja i buduća ulaganja, a trenutačni booking potvrđuje zadržavanje dosadašnjih trendova do kraja godine.

Tvrtka Cromaris, koja se bavi uzgojem, prodajom i preradom ribe, je ostvarila 41 posto veću prodaju nego u prvih devet mjeseci prošle godine, a izvoz je porastao 78 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu.

Cromaris je rastom prodaje i prodajne cijene povećao profitabilnost te uspio nadoknaditi gubitak subvencija, koje su na godišnjoj razini iznosile gotovo 12 milijuna kuna, navode iz Adrisa.