ZAHTJEVNO RAZDOBLJE

AD Plastik Grupa lani s gubitkom od gotovo 80 milijuna kuna

24.02.2023 u 14:56

Bionic
Reading

AD Plastik Grupa u 2022. poslovala je s neto gubitkom od 79,96 milijuna kuna, nakon godinu ranije ostvarene neto dobiti od 32,7 milijuna kuna, pod utjecajem svoje izloženosti ruskom tržištu, nedostatka poluvodiča koji su utjecali na smanjenje proizvodnje vozila u Europi te divljanja cijena energenata i materijala.

Poslovni prihodi Grupe lani su bili za 26,6 posto niži u odnosu na godinu ranije, te su iznosili 826,16 milijuna kuna. Za toliko su smanjeni i prihodi od prodaje, na 809,2 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog izvješća objavljenog u petak na Zagrebačkoj burzi..

Istodobno, smanjeni su i poslovni rashodi, za 11,6 posto, na 965,3 milijuna kuna. Normalizirana EBITDA, pak, bila je 940 tisuća kuna odnosno bila je niža za 99,3 posto.

U priopćenju AD Plastika se prenosi izjava predsjednika Uprave te solinske grupe Marinka Došena da "iako je sam početak godine sramežljivo ukazivao na poboljšanje situacije u automobilskoj industriji, uslijed aktivnog suočavanja s posljedicama korona krize, nova su neželjena događanja donijela nove probleme i izazove". Zbog svoje izloženosti ruskom tržištu, prolazili su, kako je rekao, kroz poprilično zahtjevno razdoblje.

"Osim nedostatka poluvodiča koji su utjecali na smanjene kapacitete proizvodnje automobila u Europi, dodatno smo se suočavali s inflacijom, divljanjem cijena energenta i materijala te povećanjem troškova rada i usluga", naveo je Došen.

Napomenuo je i da su svoje poslovne aktivnosti gotovo u potpunosti usmjerili prema europskom tržištu i maksimalno su fokusirani na sklapanje novih ugovora i stjecanje novih znanja kojima osiguravaju bolju budućnost. "U poprilično zahtjevnoj godini ugovorili smo više od 200 milijuna eura novih poslova za europsko tržište, a tim smo smjerom nastavili i u ovoj godini, čemu u prilog govori i više od 38 milijuna eura ugovorenih u siječnju", rekao je Došen. 

Iz AD Plastika ističu kako je u izvanrednim okolnostima nekontroliranog rasta cijena i inflacije, bilo nemoguće u cijelosti sva povećanja troškova prebaciti na kupce, što se odrazilo na profitabilnost kompanije u izvještajnom razdoblju.

No, u drugom dijelu godine povećao se broj novoregistriranih vozila, donekle su se stabilizirale cijene energenata i osnovnih materijala pa se usklađivanjem cijena s kupcima i pokretanjem novih projekata očekuje rast profitabilnosti u narednim razdobljima.

Unatoč poprilično zahtjevnoj godini, očuvana je financijska stabilnost kompanije, uz značajno razduživanje pa je neto financijski dug smanjen za 71,54 milijuna kuna, navode u priopćenju.

Napominju i kako su optimizacijom organizacije i poslovnog modela ruska društva u cjelini samoodrživa i financijski neovisna, unatoč okolnostima u kojima jedna tvornica ne radi, a druga proizvodi sa smanjenim kapacitetima.

Intenzivne prodajne aktivnosti kompanije usmjerene su prema podizanju razine iskorištenosti kapaciteta europskih tvornica Grupe. "Ovo je jedno od najzahtjevnijih razdoblja u poslovanju, ali vjerujem kako je najgore za nama", kazao je Došen te dodao kako prema svim najavama, kriza s nedostatkom poluvodiča postupno ide prema svome kraju i očekuje se kako bi trebala završiti do kraja godine.