STRUKA ODABRALA JOSIPOVIĆA

A nagrada za komunikatora godine ide - pokrovitelju

26.11.2011 u 08:52

Bionic
Reading

Prilično neobičnu situaciju u kojoj je najznačajnija udruga struke otišla u ruke pokrovitelju, upriličili su PR stručnjaci dodijelivši nagradu za komunikatora godine Ivi Josipoviću, pod čijim se pokroviteljstvom održala konferencija Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HOUJ). No stručnjaci za odnose s javnošću smatraju da se nikakav komunikacijski gaf nije dogodio jer 'bez obzira na pokroviteljstvo - nagrada predstavlja priznanje struke'

Nakon što su komunikacijski stručnjaci prepoznali Ivu Josipovića kao komunikatora godine, predsjednika HOUJ-a Drenislava Žekića upitali smo nije li neprikladno dodijeliti najvišu nagradu struke pokrovitelju manifestacije?

U razgovoru za tportal Žekić kaže da nagradu za komunikatora godine HUOJ-a dodjeljuje žiri od 11 članova sastavljen od predstavnika sveučilišne zajednice, javnog sektora, komunikacijskih agencija i korporativnog sektora. A baš je predsjednik Republike, ranije Stjepan Mesić, a sada Ivo Josipović, u proteklih sedam godina pokrovitelj konferencije HUOJ. Svake se godine na listi prijedloga kandidata nađu i brojne političke ličnosti, no ove se godine dogodilo da je predsjednik i pobijedio - jednoglasno je u konkurenciji nadmašio glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića.

Iako je, objašnjava Žekić, dodjela nagrade Grand Prix zasebna aktivnost HUOJ-a i ranijih je godina kao posebni event bio organiziran u svibnju, lanjske i ove godine upriličuje se u isto vrijeme kada i konferencija radi racionalizacije troškova 'jer je teško u godini organizirati dvije skupe priredbe'. Zato su na kraju prvog dana konferencije dodijeljene godišnje nagrade HUOJ-a.

'Bezobzira na pokroviteljstvo, a nadam se da će to i dogodine biti predsjednik RH, nagrade predstavljaju priznanje stručnog žirija osobi koja je dala doprinos komuniciranju', komentirao je Žekić za tportal. Dosadašnji dobitnici nagrade komunikator godine su: Željko Rohatinski, Krunoslav Borovec, kao i roditelji pokojnog Luke Ritza.

Na kraju, dobili smo zanimljivo objašnjenje žirija o tome koji su kriteriji po kojima je nagrada za komunikatora godine otišla u Josipovićeve ruke. Stručnjaci smatraju da se profesor Josipović od osobe 'kojoj je primarna komunikacija obraćanje studentima i ne baš sjajni nastupi u javnosti', prometnuo u 'neizostavnu osobu u hrvatskom medijskom prostoru, koja je taj prostor u zadnjih godinu dana oplemenila svojim jednostavnim nastupima i brzim i kratkim stilskim figurama koje su bile razumljive većini građana Hrvatske'.

Zašto je predsjednik dobio GrandPrix? Jer je ateist koji prašta bolje nego demokršćani i zato što zna zapakirati političke teze kako komunikacijska struka voli.

'Od svoga inauguracijskog govora pa sve do zadnjih nastupa na Facebooku, predsjednik je pokazao da dobro zna odabrati trenutak, te naći tanku granicu koja dijeli dobrog od lošeg komunikatora. Da dobre komunikatore ne krase samo dobro sročeni i izgovoreni govori pokazao je upravo Josipović. Možemo reći da je znao odabrati i vrijeme i mjesto slanja poruke, ali je također znao i vrijeme i mjesto kada se ne treba oglasiti ili prešutjeti određene stvari. Možemo se slagati ili ne slagati s njegovim političkim tezama, ali mu moramo priznati umješnost da ih zna zapakirati baš onako kako mi kao komunikacijska struka to volimo. Ivo Josipović, više od svih, u proteklih je godinu dana pokazao da je osoba koja razumije koliko su važne poruke koje šalje.

Iako su mnogi očekivali da će biti zarobljenik svoje ideološke i stranačke pripadnosti, Josipović je pokazao neviđenu širinu. Unatoč proklamiranom ateizmu, pokazao je sposobnost istinskog kršćanskog praštanja i veću otvorenost prema Crkvi nego mnogi demokršćani. Posjetima grobu prvog hrvatskog predsjednika i poštovanjem svojih prethodnika pokazao je dozu političke mudrosti ali i ljudskosti. Svojim posjetima Sarajevu, Mostaru, Banjaluci i Beogradu potpuno je redefinirao hrvatsku regionalnu politiku. Isprikama je zatvorio ratnu stranicu, a pogledom u budućnost otvorio nove mogućnosti gospodarske suradnje. I baš ovo posljednje istaknulo ga je kao lidera ove regije koji nije rođeni komunikator, ali koji je uistinu prihvatio komunikaciju kao preduvjet bez kojeg obavljanje njegove funkcije ne bi bilo moguće',
stoji u obrazloženju žirija koji je dodijelio nagradu za komunikatora godine predsjedniku države.