KRITIČNI JURČIĆ

'80 posto krize su hrvatske greške'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.11.2009 16:24
  • Objavljeno 24.11.2009 u 16:24
Branko Grčić i Ljubo Jurčić

Branko Grčić i Ljubo Jurčić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Kriza u Hrvatskoj tek je 20 posto uzrokovana 'prelijevanjem' svjetske krize na našu zemlju, a ostalih 80 posto je posljedica hrvatskih grešaka, ocijenio je ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić

Hrvatska se sada suočava s istinom - ima veću potrošnju od proizvodnje, veći uvoz od izvoza i visok vanjski dug, stalno joj se smanjuje konkurentnost a zbog deindustrijalizacije više nema vlastitih proizvoda, upozorio je Jurčić.

Kriza će ove godine uzrokovati pad BDP-a od oko 5,5 posto, a u idućoj godini bio bih sretan da taj pad iznosi dva posto, kaže Jurčić te ističe kako će to izazvati veliku nezaposlenost.

Države se obično razvijaju od manufakture prema industriji, no kod nas je obrnuto - uništili smo industriju koja je bila izgrađena u socijalizmu, a ništa novo je nije nadomjestilo. Od investicija svega 12 posto ide u prerađivačku industriju, što je najniže u Europi, naglašava Jurčić.

Ono što su kod drugih instrumenti ekonomske politike u Hrvatskoj su postali ciljevi, pa je tako stabilan tečaj postao sam sebi svrhom iako poskupljuje domaće proizvode i ruši im konkurentnost, a nulti deficit državnog proračuna i dalje se forsira u vrijeme kada se druge države služe deficitom kako bi zaustavile krizu (npr. u SAD-u je deficit ove godine 13,3 posto).

Time smo se doveli u poziciju da nemamo ni proizvoda niti radnih mjesta - Hrvatska predstavlja svega 0,2 posto proizvodnje u Europi, a to je manje od statističke greške, zaključuje Jurčić

On se, zajedno s drugim ekonomskim stručnjakom koji je sudjelovao na tribini Damirom Novotnyem, založio za novu ekonomsku politiku koja će, prije svega, utvrditi što Hrvatska može proizvoditi te potom osigurati povoljne uvjete za to.

Novotny pritom upozorava da Hrvatska mora uskoro početi s modernizacijom, inače će živjeti u stagnaciji idućih 10 do 15 godina.

To mora učiniti Vlada jer se izlazak iz krize neće "preliti" k nama iz Europske unije, kaže Novotny te ističe kako Vlada mora "prekinuti prazne priče" da je većina proračuna unaprijed zadana pa se tu ne može učiniti ništa.

Moramo privući strana ulaganja radi otvaranja novih kvalitetnih radnih mjesta, pa makar "na koljenima" molili strane investitore da nam dođu, naglašava Novotny.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi