svjetska premijera

Vratio se Ford Bronco; legendarni suparnik ozbiljnim terencima

Legendarni američki terenac Ford Bronco se vratio na scenu nakon 24 godine

Legendarni američki terenac Ford Bronco se vratio na scenu nakon 24 godine

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Temeljen je na istoj platformi kao i Ford Ranger pickup, a klasičnom modelu s dvoja vrata po prvi put će se pridružiti i verzija s četvero vrata

Ford je oživio svoj dugovječni model Bronco nakon 24-godišnje odsutnosti za novu obitelj istinskih terenaca. U liniji će se naći verzije s dvoja i četvora vrata izravnog suparnika Jeepa Wranglera s pogonom na sva četiri kotača, zajedno s verzijom Bronco Sport namijenjenim za asfaltiranu cestu.

Ford Bronco

Ford Bronco

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Bronco je Ford pokrenuo kao suparnik Jeepovima s dvoja vrata 1965., ali se prestao proizvoditi još 1996. godine. Dugoočekivane oživljene verzije dio su Fordove povećane predanosti unosnom SUV segmentu i dizajnirane su za izuzetno popularnu terensku vožnju u Americi, no loša je vijest da najvjerojatnije osvježeni Bronco ne dolazi u Europu niti u jednoj verziji. Verzije Bronco i Bronco Sport sada su dostupne za naručivanje u SAD-u, a isporuke bi trebale krenuti krajem ove godine.

Fordov šef Jim Farley tvrdi da je novi Bronco šeste generacije 'Izgrađen čvrst kao pickup F serije i performansnim duhom Mustanga'. Ford Bronco sadrži 'naslijeđen' stil koji je dizajniran da evocira Broncovu povijest, s tvrdnjom da je početni dizajnerski rad razvijen iz digitalnog skeniranja modela prve generacije u punoj veličini.

Odlikuje se kratkim prevjesima, kvadratnom karoserijom i širokim stavom za uporabu na terenu, a izgrađen je na čeličnom podvozju za koje Ford tvrdi da nudi 17 posto više hoda ovjesa od suparnika. Bonco koristi gume promjera do 35 cola (889 mm).

Ford Bronco, novi i legendarni model

Ford Bronco, novi i legendarni model

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Bronco će imati visinu od podloge od 295 mm, maksimalnom kutu pregiba od 29 stupnjeva i odlaznog kuta od 37,2°, uz mogućnost prolaska kroz vodenu prepreku do 851 milimetara dubine.

Bronco će se nuditi s 2,3-litrenim Ecoboost četverocilindričnim motorom koji proizvodi 270 KS i 420 Nm najvećeg okretnog momenta, a 2,7-litreni Ecoboost V6 nudi 310 KS i 542 Nm, a nudit će se sa ručnim 7-brzinskim ručnim mjenjačem koji ima i standardni reduktor spore/brze, a dostupan je i 10-stupanjski automatski mjenjač.

Ford Bronco

Ford Bronco

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Neovisni prednji ovjes bit će standardan, s krutom osovinom straga koja ima spiralne opruge i multilink ovjes s pet krakova. Bilstein prigušivači dugog hoda bit će dostupni kao opcija. Tu će biti i opcijska poluaktivna hidraulička stabilizacijska poluga, za koju Ford kaže da nudi dodatnu zglobnost i povećane terenske kuteve.

Ford Bronco

Ford Bronco

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Bronco će imati novi Terrain Management System sustav upravljanja u terenskoj vožnji koji sadrži ono što Ford naziva GOAT (u prijevodu - jarac) 'Go Over All Terrain' prelazak preko svih terena. Sustav će ponuditi sedam postavki: Normal, Eco, Sport, Slippery, Sand, Baja, Mid/Ruts i Rock Crawl.

Ford Bronco

Ford Bronco

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

U ponudi će biti dva 4x4 sustava. Osnovna postavka upotrebljava dvostupanjski elektronički slučaj prijenosa 'shift-on-the-fly', dok je opcijski napredni sustav izgrađen oko dvostupanjskog elektromehaničkog prijenosnika koji se automatski može prebacivati ​​između 2H i 4H. U ponudi će biti i asortiman sustava za pomoć vozaču nazvan Trail Toolbox, koji će sadržavati i one poput off-road kontrolu krstarenja pri niskim brzinama i funkciju pomoći pri skretanju na terenu.

Modeli s dvoja vrata standardno će imati demontažni krovni sustav s tri segmenta, dok će modeli s četvero vrata imati četiri segmenta na skidanje. Vrata bez okvira, koja su dizajnirana za jednostavno uklanjanje, također su standardna.

Ford Bronco

Ford Bronco

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Unutrašnjost Bronca sadrži instrumentnu ploču inspiriranu modelom prve generacije, a Ford se fokusira na 'žilave i robusne' materijale kako bi se osigurala dugotrajnost i jednostavna upotreba pri vožnji izvan ceste. Tu su i 8,0- ili 12,0-inčni zaslon osjetljivi na dodir s najnovijom verzijom Fordovog Sync 4 infotainment sustava i ima pristup više od 1000 terenskih mapa.

Bronco će se nuditi u šest razina boja, a osnovnoj verziji pridružit će se specifikacije Big Bend, Black Diamond, Outer Banks, Wildtrak i Badlands. Tu će biti i više od 200 dodataka, a početna cijena za osnovni model s dvoja vrata u SAD-u iznosit će 29.995 dolara (26.362 eura).

Ford Bronco

Ford Bronco

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Model Bronco Sport Ford opisuje kao 'Bronco malih SUV-ova' i prvi put proširuje naziv modela na vozilo usmjerenije na cestovnu vožnju. Kao i kod standardnog Bronca, nema planova za njegovo lansiranje u Europi, zasad.

Iako Bronco Sport, suparnik Jeepu Compassu, preuzima svoje retro stilove od običnog Bronca, izgrađen je na drugačijoj platformi, koristeći Fordovu C2 arhitekturu koja također podupire modele Focus i Kugu. Unatoč tome što je izrađen više za upotrebu na cesti, Bronco Sport nudi standardni pogon na sva četiri kotača i dizajniran je tako da može voziti izvan ceste. Modeli vrhunske razine opreme sadržavat će napredni 4x4 sustav koji ima pogon na stražnja dva kotača te pogonsku jedinicu s dvostrukom spojkom s blokadom diferencijala.

Ford Bronco

Ford Bronco

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Bronco Sport bit će ponuđen s izborom dva Ecoboost benzinska motora: 1,5-litrenim agregatom koji proizvodi 182 KS i 258 Nm, te 2,0-litrenim agregatom od 245 KS i 373 Nm najvećeg okretnog momenta. Oba motora će u standardnoj opremi koristiti 8-stupanjski automatski mjenjač.

Kao i kod uobičajenog Bronca, u ponudi će biti do sedam načina GOAT sustava, ovisno o izvedbi. Svi modeli će imati neovisni prednji i stražnji ovjes, dok će modeli viših klasa dobiti posebno podešene prednje nosače s hidrauličkim prigušivačima. Nudit će se i Trail Control paket terenskih sistema za pomoć vozačima.

Ford Bronco

Ford Bronco

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Bronco Sport ima interijer koji je više fokusiran na udobnost, iako još uvijek ima gumene podove koji se mogu prati i presvlake sjedala od tkanine koja se lako čisti. Prtljažnik je dizajniran za smještaj dvaju stajaćih planinskih bicikala, dok se LED 'floodlights' potopna svjetla mogu ugraditi u vrata prtljažnika. Stražnji prozor se može otvoriti odvojeno od prtljažnika, dok je takodje dostupan i klizni radni bočni stol. Fordov Sync 3 infotainment sustav sadrži 8,0-inčni zaslon osjetljiv na dodir. U ponudi će biti više od 100 tvorničkih dodataka i pribora.

  • +34
  • +31

Ford Bronco

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!