novo poglavlje

Toyota dobila FIA homologaciju za GR Yaris Rally2: Papreni odgovor na Škoda Fabiju RS Rally2 natjecateljski automobil

08.01.2024 u 14:22

Bionic
Reading

Pogonski motor je trocilindrični turbo benzinac obujma 1618,2 cm³ snage oko 290 KS. GR Pogon mu je na sva četiri kotača 4WD Motorsport-specification limited-slip differential s 5-brzinskim sekvencijalnim mjenjačem

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) je potvrdio kako je njihov novi GR Yaris Rally2 službeno homologiran od Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) od 1. siječnja 2024.

TGR je do sada sudjelovao u FIA Svjetskom prvenstvu u reliju [WRC] s GR Yaris Rally1 hibridom, FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti [WEC] s GR010 hibridom i FIA Svjetskom prvenstvu u reliju [W2RC] s DKR Hilux EVO T1U kao tvornička momčad, a također je razvio GR Supra GT4 za promicanje izrade 'sve boljih automobila' kroz aktivnosti klijenata (eng. customer) u motorsportu.

Toyota GR Yaris Rally2 Concept na Goodwoodu 2023. Izvor: Ostale fotografije / Autor: 19Bozzy92

Predsjednik Akio Toyoda, poznat i kao 'Morizo', nada se da će ovo biti automobil koji će napraviti prvi korak u izgradnji mosta između motorsporta i proizvodnih vozila kroz rally natjecanje - nešto što bi moglo doprinijeti poboljšanju rally tržišta diljem svijeta.

S dodjelom certifikata o homologaciji može početi distribucija GR Yaris Rally2 klijentima diljem svijeta. Komemorativni prvi automobil trebao bi biti isporučen ROOKIE Racingu, kojeg vodi Morizo, dok bi četiri ekipe trebale sudjelovati na Rallye Monte-Carlo od 25. do 28. siječnja s GR Yaris Rally2.

Prvi sportski automobil s pogonom na sva četiri kotača koji je razvijala isključivo Toyota tijekom 20 godina, GR Yaris kreirao je TGR s misijom pobjede u WRC-u. Umjesto automobila stvorenog da tvornička momčad TOYOTA GAZOO Racing pobjeđuje, GR Yaris Rally2 je automobil stvoren kako bi pobjeđivali i njihovi klijenti kojima je TGR složio natjecateljski automobil. Ovo je pandan Škoda Fabiji RS Rally2 automobilu.

Toyota GR Yaris Rally2 Izvor: Promo fotografije / Autor: TOYOTA GAZOO Racing

Tehničke specifikacije GR Yaris Rally2

Pogonski motor je trocilindrični turbo benzinac obujma 1618,2 cm³ snage oko 290 KS, s restriktorom usisa zraka promjera 32 mm. GR Yaris Rally2 ima pogon na sva četiri kotača 4WD Motorsport-specification limited-slip differential s 5-brzinskim sekvencijalnim mjenjačem. I sprijeda i straga je MacPherson ovjes, s time da su za zemljane terene promjeri kočionih diskova 300 mm, a za asfalt 350 i 300 mm.

Dužina GR Yaris Rally2 vozila je 3995 mm, širina 1820 mm, visina - prilagodljiva u ovisnosti o podlozi brzinca. Težina vozila je 1230 kg, uključujući jedan rezervni kotač, prema FIA pravilima.

U razvoju odvoženo više od 15.000 natjecateljskih kilometara

Automobil je imao svoj debi u javnosti na reliju Japan 2022., kada je Morizo sjeo za volan i izmjerio njegove performanse. Od tada je sakupljeno puno povratnih informacija od mnogih vozača koji su testirali Rally2 automobil na različitim podlogama i u različitim uvjetima.

Toyota GR Yaris Rally2 na testiranjima u francuskim Alpama 2023. Izvor: Ostale fotografije / Autor: Runy Sukma

Prijeđeno je više od 15.000 natjecateljskih kilometara, uključujući sudjelovanje u Japanskom prvenstvu u reliju koje je ujedno poslužilo i kao testiranje na japanskim cestama.

Proces razvoja uključio je povratne informacije vrhunskih profesionalnih vozača, mladih vozača u usponu i iskusnih vozača klijenata.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'