1000 milja Sebringa

[FOTO/VIDEO] Sezona WEC-a za TOYOTA GAZOO Racing započinje u Sebringu: U obranu naslova s novim bolidom GR010 HYBRID

08.03.2022 u 15:16

Bionic
Reading

Specifikacije ovogodišnjeg hiperautomobila snažnog 700 KS malo su drugačije, a ovo vozilo ima gume i kotače drugačijih dimenzija u odnosu na prethodnika

TOYOTA GAZOO Racing će braniti svoje naslove na Svjetskom prvenstvu FIA World Endurance Championship (WEC) s redizajniranim hiperautomobilom GR010 HYBRID. A sve započinje s utrkom 1000 milja Sebringa na Floridi sljedeći tjedan gdje će se kao partneri pridružiti Fujitsu Limited i JFE Steel.

Uspješni početak sezone 2021. godine obilježen je hibridnom snagom i pobjedom hiperautomobila snažnim 700 KS na utrci 24 stata Le Mansa te osvajanjem obaju svjetskih prvenstava. Akcija ponovno kreće sa šest utrka WEC-a u sezoni 2022., a TOYOTA GAZOO Racing odlučan je zadržati prošlogodišnja odličja i naslove.

Gume uvjetuju karoseriju

Specifikacije automobila GR010 HYBRID za 2022. malo su drugačije i ovo vozilo ima gume i kotače drugačijih dimenzija u odnosu na prethodnika. Sprijeda su kotači od magnezijeve slitine RAYS od 12,5 x 18 cola na koje su montirane gume 29/71-18 Michelin, a straga su gume 34/71-18 montirane na kotače dimenzija 14 x 18 cola.

Zbog te promjene bile su potrebne manje preinake na karoseriji kako bi se zadržao isti protok zraka i kako bi vozilo ostalo u istom, propisanom rasponu aerodinamičnih performansi. Najvidljivija promjena su veća stražnja krilca za vjetar i lopatice na poklopcu motora.

Premda je, osim promjena na karoseriji, GR010 HYBRID uglavnom jednak, postavke njegovog 3,5-litrenog motora malo su prilagođene zbog novog potpuno obnovljivog goriva koje će se po prvi put koristiti na WEC-u 2022. Gorivo, izrađeno od ostataka vina i poljoprivrednih materijala, smanjuje emisije CO2 za najmanje 65 posto i doprinosi aktualnim nastojanjima da se poveća razina održivosti u motorsportu.

  • +6
Toyota GR010 HYBRID Izvor: Promo fotografije / Autor: TOYOTA GAZOO Racing

Kamui Kobayashi kao vozač i voditelj tima

Osim prilagodbi samog automobila za novu sezonu, TOYOTA GAZOO Racing ima i novosti u upravljačkoj strukturi. U Sebringu će Kamui Kobayashi prvi put sudjelovati u utrci u novoj, dvostrukoj ulozi: kao voditelj tima i kao vozač automobila GR010 HYBRID br.7, uz rame s kolegama vozačima i svjetskim prvacima Mikeom Conwayom i Joséom Maríjom Lópezom.

Toyota GR010 HYBRID za sezonu WEC-a 2022 Izvor: Promo fotografije / Autor: TOYOTA GAZOO Racing

Kazuki Nakajima na mjesto potpredsjednika tvrtke TOYOTA GAZOO Racing Europe, operativne baze WEC tima, došao je u siječnju nakon povlačenja iz karijere aktivnog vozača. Osiguravat će operativnu podršku timu na utrkama te mentorirati Ryja Hirokawu koji se pridružio kao vozač automobila broj 8 uz Sébastiena Buemija i Brendona Hartleyja. Ryo, koji se natjecao u klasi LMP2 na utrci Le Mans 2016. i 2017. godine, spreman je za prvu sezonu WEC-a nakon opsežnih priprema i testova u simulatorima vožnje.

Podršku timu u izazovima koje donosi ovogodišnji WEC pružit će dva nova partnera, tvrtke Fujitsu i JFE Steel, čiji će se logotipi neprekidno nalaziti na automobilima GR010 HYBRID i kombinezonima vozača.

TOYOTA GAZOO Racing za WEC 2022

Kamui Kobayashi (voditelj tima i vozač, automobil br. 7): 'Svi se članovi tima raduju početku sezone 2022., posebice u Sebringu koji je iznimno poznato mjesto za utrke izdržljivosti. Prošle smo godine pobijedili na utrci Le Mans i osvojili Svjetsko prvenstvo, a ove godine cilj nam je isti. Tijekom prošle sezone uočili smo neke segmente na bolidu GR010 HYBRID koje bi trebalo poboljšati, pa smo poradili na tome i mislimo da je naš automobil sada konzistentniji. Zahvaljujem se svima iz Toyote, našim partnerima i članovima tima koji su naporno radili i pružali nam podršku dok smo se pripremali za sezonu WEC-a 2022. Siguran sam da će to biti uzbudljiva godina u klasi hiperautomobila. Radujemo se izazovima timova Peugeot, Glickenhaus i Alpine i tome što ćemo svojim obožavateljima pružiti brojne utrke za pamćenje u nadolazećim mjesecima. Unaprijed se zahvaljujemo na podršci.'

Pascal Vasselon (tehnički direktor): 'Cijeli tim je uzbuđen jšto će se ponovno utrkivati i svi smo u dobroj formi nakon iznimno učinkovitog programa testiranja u predsezoni. Svaka preinaka u klasi hiperautomobila strogo je određena homologacijskim pravilima. Stoga ima tek nekoliko promjena na našem vozilu GR010 HYBRID za sezonu 2022. Proizvođači hiperautomobila mogu birati između guma 31-31 i 29-34, pa smo se ove godine odlučili za opciju 29-34, što je dovelo do nekih promjena na karoseriji kako bi hlađenje i aerodinamične performanse ostali unutar homologacijskih propisa. Očekujemo da će te izmjene riješiti i eliminirati ono što nam je predstavljalo izazov prošle sezone po pitanju stražnjih guma. Osim toga, uvođenje nove, obnovljive vrste goriva znači da smo morali prilagoditi i neke karakteristike motora koji je sad malo drugačiji. Ova nova vrsta goriva važan je korak na putu prema ugljičnoj neutralnosti tvrtke TOYOTA GAZOO Racing i natjecanja WEC, što rado podržavamo. Utvrdili smo sve potencijalne izazove tijekom zimskih testiranja, a zadnje, završne pripreme odradit ćemo ovaj vikend na probi u Sebringu prije početka same utrke. Jedva čekamo da krenemo.'

Počinje WEC sezona

Sezona 2022. službeno započinje s dvodnevnim uvodnim testiranjem od 12. do 13. ožujka, što će ujedno biti prvi put da GR010 HYBRID vozi dionicu od 6.019 km dugačke staze Sebring International Raceway, povijesnog mjesta koje se smatra izvorištem i mjestom rođenja američkih utrka sportskih automobila.

Tjedan trajanja utrke pravi je festival utrka izdržljivosti i vrijeme kad se okuplja velik broj gledatelja na bivšoj vojnoj pisti kako bi uživali u osmosatnoj WEC utrci u petak navečer, nakon čega u subotu slijedi 70. legendarna dvanaestsatna utrka 'Mobil 1 Twelve Hours of Sebring', u okviru američke IMSA serije.

Toyota GR010 HYBRID za WEC 2022 Izvor: Promo fotografije / Autor: TOYOTA GAZOO Racing

TOYOTA GAZOO Racing samo je jednom prije ovoga bio u Sebringu, 2019. kad je rekordni broj posjetitelja svjedočio pobjedi Sébastiena, Kazukija i Fernanda Alonsa i kad su Mike, Kamui i José ostvarili dvostruki uspjeh s osvojenim prvim i drugim mjestom s automobilom TS050 HYBRID. Tim ove godine želi ponoviti te rezultate i time osigurati savršen početak sezone 2022.