100 godina Citroëna

Svjetski susret Spačeka: U Samobor stiže više od 12.000 ljubitelja legendarnog Citroënovog automobila

03.07.2019 u 10:39

Bionic
Reading

Diljem svijeta slavi se velika obljetnica legendarnog francuskog proizvođača koji je u proteklih sto godina podario svijetu neke od najvrednijih automobila u povijesti

Zastupnik francuske marke automobila Citroën, tvrtka C Automobil Import, u sklopu Emil Frey Auto Centra u utorak je na etno Farmi Mirnovec pokraj Samobora organizirala konferenciju za novinare '100 godina marke Citroën i 23. svjetski susret Spačeka'.

U prekrasnom ambijentu izloženo je tridesetak modela automobila koji su na neki način obilježili stogodišnje postojanje Citroëna.

Nije to bila prilika samo da razgledamo ova starodobna vozila, još uvijek u odličnom stanju, već i da isprobamo neka od njih. Njihovi vlasnici, uglavnom privatne osobe koje ih svom mogućom pažnjom i trudom njeguju i održavaju, prepustili su nam ih bezrezervno na probne vožnje, no mi smo im ipak željeli iskazati poštovanje i prepustili smo njihovim rukama da nas malo provozaju okolicom. Tako smo se vozili u modelima kao što su Traction Avant iz 1956., H iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, Mehari, Spaček, DS i Ami 6 iz sedamdesetih. I pritom neizmjerno uživali!

Cijelo događanje pomno su organizirali mnogobrojni vrijedni djelatnici zastupnika Citroëna u Hrvatskoj, ali i predstavnici lokalne vlasti. Uz podsjećanje, putem promotivnog videomaterijala, na legendarne modele, bila je to odlična prilika za predstavljanje još jednog sjajnog događanja. Riječ je o 23. svjetskom susretu Spačeka, koji će se prvi put održati u Hrvatskoj, i to u Samoboru, od 30. srpnja do 4. kolovoza ove godine.

Riječ je o najmasovnijem okupljanju vozača i simpatizera Citroënovog legendarnog automobila 2CV, popularno zvanog Spaček, koje se neprekidno održava od 1975. godine. Očekuje se oko 3000 vozila i više od 12.000 sudionika iz više od 30 zemalja svijeta, među kojima su i zaljubljenici u ove dvocilindraše koji dolaze čak iz daleke Australije i Obale Bjelokosti!

  • +36
100 godina Citroëna u Hrvatskoj Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën Hrvatska

Ovaj susret izabran je među 30 top događaja u Hrvatskoj u 2019. u potpori Hrvatske turističke zajednice, i to kao jedini događaj u Zagrebačkoj županiji. Organizira ga Hrvatski 2CV Citroën Klub sa sjedištem u Samoboru, koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka, ali i Dyana, Meharija i drugih omiljenih Citroënovih vozila u kojima su proputovali zavidan dio Europe i svijeta. Klub je član ACI-a (Amicale International Citroën), međunarodne udruge Citroënovih klubova u svijetu sa sjedištem u Parizu.

'Dobiti organizaciju ovakvog događaja ogromno je priznanje, ali i odgovornost, jer nam dolaze spačekisti iz cijelog svijeta i želimo im predstaviti ne samo Samobor, već i druge posebnosti naše zemlje', kaže Goran Skrbin, predsjednik kluba.

Na konferenciji su govorili i predstavnici Zagrebačke županije i Grada Samobora, koji su dali potporu ovoj manifestaciji. Uvodnu riječ održala je Jasmina Pecotić, voditeljica komunikacija Citroëna, DS i Peugeota, Tomislav Miletić, generalni direktor Citroëna, DS i Peugeota u Hrvatskoj, a o velikom događanju govorili su i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Martina Paladina, direktorica Turističke zajednice grada Samobora, Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora, i Goran Skrbin, predsjednik 2CV Citroën Kluba.

Posjetiteljima će biti na raspolaganju kamp s kompletnom infrastrukturom, komercijalna zona s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira, raznovrsna ponuda hrane i pića, svakodnevni dječji program, izbor originalnog vozila, vožnje spretnosti Spačekom, 2CV buvljak, večernji koncerti, gastro korneri s promocijom hrvatskih regija kroz glazbeni dio te mnoštvo drugih zanimljivosti. Po završetku susreta bit će predstavljen domaćin 24. Svjetskog susreta 2021. godine i kandidat za organizaciju 25. Svjetskog susreta Spačeka 2023. godine.