Subaru Outback (2020)

Sinonim za crossover vozila ušao je u svoju šestu generaciju: Kada ćemo vidjeti europsku premijeru?

25.04.2019 u 14:01

Bionic
Reading

Svjetska premijera novog Outbacka logično je održana u SAD-u, jer se na tom tržištu već godinama odlično prodaje

Subaru je na autosalonu u New Yorku predstavio potpuno novi Outback (2020). Od svog prvog pojavljivanja 1995. godine, Outback je izgradio povijest kao crossover koji integrira atribute osobnih automobila i SUV-a, a sada ulazi u svoju šestu generaciju. Logično, svjetska premijera je održana u SAD-u, na kojem se samo prošle godine prodalo čak 178.854 primjerka. Tijekom svoje povijesti, Outback je postao sinonim za crossover vozila sa stalnim pogonom na sva četiri kotača, izvrsnih voznih sposobnosti, a nova generacija evoluirala je dodavanjem najnovijih tehnologija na već postojeće tradicionalne atribute.

Potpuno novi Outback pokreću u američkoj specifikaciji dva četverocilindrična benzinska motora; 2,4-litreni turbo boxer motor snage 260 KS s jakim okretnim momentom od 375 Nm pri niskom broju okretaja (2000-4800 o/min) ili 2,5-litreni boxer motor s atmosferskim usisom s poboljšanom učinkovitošću zahvaljujući sustavu izravnog ubrizgavanja, snage 182 KS i najvećim okretnim momentom od 239 Nm pri 4400 o/min. U kombinaciji s novim motorom Subaru Globalna platforma koja optimizira krutost karoserije, Outbackove dinamičke performanse dodatno su poboljšane. Osim toga, Subaruov ekskluzivni sustav pomoći vozaču EyeSight standardno se isporučuje u svim opremama i sada je opremljen naprednim prilagodljivim tempomatom, uključujući novu funkciju sustava pomoći održavanja u voznoj traci (Line Centering).

Upoznajte novi Outback Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Vanjski dizajn uključuje bočnu siluetu koja izražava osjećaj brzine, a silueta samog automobila čini ga sada još robusnijim. Kao rezultat toga, Outback odaje čvrst i aktivan osjećaj na prvi pogled. Što se dimenzija tiče, novi Outback ima naravno karavansku formu duljine 4860 mm, širine 1855 mm, visine 1680 mm, uz međuosovinski razmak 2745 mm.

Za unutrašnjost, primijenjen je ažurirani infotainment sustav s 11,6-inčnim velikim zaslonom u stilu tableta i dodaje napredne funkcije visokokvalitetnom interijeru vodećeg modela. Kvalitetan dizajn interijera, opuštajući prostor u kabini s poboljšanim paketima opreme i naprednim značajkama pružaju udobnost i užitak vozaču i svim putnicima.

Kod novog Outbacka poboljšana je kontrola, stabilnost, udobnost vožnje te je uz smanjenu razinu buke doživljaj vožnje ugodniji bez obzira da li se vozite u gradu, na autocesti ili van ceste. Za stalni pogon na sva četiri kotača brine već dobro poznati Subaruov Symmetrical All-Wheel Drive sustav, a mjenjač je CVT tipa unaprijeđeni Lineartronic. Novodizajnirani amortizeri i smanjena neovješena težina zbog primjene laganih dijelova, uključujući aluminijsku donju L-ruku, pridonose znatno poboljšanom upravljanju i udobnosti vožnje uz održavanje visine od podloge od 220 mm. Poboljšani X-Mode s funkcijama SNOW/DIRT i D.SNOW/MUD poboljšava sposobnost vožnje na neravnoj cesti, blatu ili snijegu optimiziranjem rada motora, mjenjača i kočnica. Ponuđene su na izbor dvije dimenzije guma; 225/65R17 i 225/60R18.

  • +15
Novi Subaru Outback (2020) Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Subaru će ponuditi novi Outback u sedam razina opreme, a tri od njih s turbo motorom: Onyx Edition XT, Limited XT and Touring XT. Prodaja na američkom tržištu počinje u jesen iako cijena još nije definirana, ali nagađa se da će početna cijena biti oko 30.000 dolara. A, hoće li se i kada pojaviti u Europi još nije poznato.