Renault Arkana

Pravi terenac koji bi mogao doći i do nas: Motor Arkane razvijen je u suradnji s Daimlerom

27.05.2019 u 13:28

Bionic
Reading

Prema Renaultu, Arkana u stilu kupea ključni je model za njihovu međunarodnu ekspanziju

Renault je predstavio proizvodnu verziju Arkane, kompaktnog SUV-a kupeovskih linija za tržište Rusije, ali i druga tržišta. Arkana će biti izgrađena u Renaultovoj tvornici pokraj Moskve i krenut će u prodaju u Rusiji ovog ljeta. Francuski proizvođač automobila kaže da je Arkana ključni model za planove tvrtke i njihovu međunarodnu ekspanziju. I ostala tržišta dobit će verziju Arkane, počevši od Južne Koreje, a na njihovom tržištu zvat će se Renault-Samsung Inspire, proizvodit će se u južnokorejskoj tvornici u Busanu i počet će se prodavati u prvoj polovici 2020. godine.

Arkana se temelji na platformi koju koristi Dacia Duster, a koja se na mnogim prekomorskim tržištima prodaje kao Renault. Ista platforma je baza za Captur, SUV koji se prodaje u Rusiji i koji koristi sličnu karoseriju kao i europski Captur, subkompaktni SUV. Duster i Captur izgrađeni su u Renaultovoj moskovskoj tvornici, a Duster na bazi Captura također se prodaje u Indiji i Brazilu. Renault kaže da je Arkana u stilu kupea ključni model za njihovu međunarodnu ekspanziju.

  • +15
Renault Arkana Izvor: Promo fotografije / Autor: Sergeï KRESTOV / Publicis Moscou

Po dimenzijama, Arkana je duga 4540 mm s pravim terenskim mogućnostima, s razmakom od tla većim od 200 mm te prilaznim i odlaznim kutovima od 18 stupnjeva, odnosno 25 stupnjeva. Ovaj SUV će biti dostupan u verzijama s pogonom na sva četiri kotača i 17-inčnim kotačima. Za rusko tržište Arkana dolazi s benzinskim motorom TCe snage 150 KS i najvećim okretnim momentom od 250 Nm, uz očekivanu potrošnju od sedam litara na 100 km, koji je razvijen u suradnji s Daimlerom. Motor je uparen mjenjačem X-Tronic i pametnim All-Mode 4x4 pogonom na sve kotače, koji je razvila Alijansa.

U unutrašnjosti kabine primjetan je 8-inčni infotainment zaslon osjetljiv na dodir, koji podržava Android Auto, Apple Car Play i Yandex Auto, novu suradnju koju je ovaj tjedan najavio Renault. Volumen prtljažnika može se iz standardnih 508 litara pretvoriti u čak 1333 litara volumena.

Renault je četvrta najprodavanija marka u Rusiji, prema statistikama industrijske grupe AEB, koja prati grupnu podružnicu Lada, Kia i Hyundai. Lada, Renault i partner Nissan imaju oko trećinu udjela na ruskom tržištu, koje se vratilo rastu u posljednjih 18 mjeseci nakon što je izgubilo više od polovice svog volumena.