Goodwood Festival of Speed 2023

Maserati pokazao Ghibli 334 Ultima i Levante V8 Ultima: Proslava twin-turbo V8 motora

31.07.2023 u 14:01

Bionic
Reading

Kako bi obilježio nadolazeći završetak proizvodnje legendarnog twin-turbo V8 motora od 572 KS, sa samim modelima koji će postati kolekcionarski predmeti u mjesecima koji dolaze, Goodwood je ugostio globalnu premijeru dvaju posebnih izdanja

Na Festivalu brzine u Goodwoodu 2023., godišnjoj proslavi motorsporta i automobilske kulture, Maserati je pokazao dva automobila koja su imala svoj svjetski debi, Ghibli 334 Ultima i Levante V8 Ultima.

Ove godine Maserati odaje počast posljednjem poglavlju svoje kultne loze grand tourera s V8 motorom, koji su prodani u više od 100.000 primjeraka od lansiranja Maseratija 5000 GT 1959. godine.

Kako bi obilježio nadolazeći završetak proizvodnje legendarnog twin-turbo V8 motora od 572 KS, sa samim modelima koji će postati kolekcionarski predmeti u mjesecima koji dolaze, Goodwood je ugostio globalnu premijeru dvaju posebnih izdanja. Ghibli 334 Ultima (broj koji označava njegovu najveću brzinu u kilometrima na sat – što ga čini trenutačno najbržom limuzinom s motorom s unutarnjim izgaranjem na svijetu) i Levante V8 Ultima.

Na brdskom usponu u Goodwoodu nastupio je i GranTurismo Trofeo, opremljen urlajućim V6 Nettuno motorom od 542 KS. Njegova duša je inovativni sustav sagorijevanja s predkomorom, s dvostrukim svjećicama i izveden iz Formule 1.

Istovremeno je talijanska marka sportskih automobila pokazala i Maserati GranTurismo One Off Prisma, ponosni izraz prošlosti ovog automobila i sposobnosti marke da ide dalje. Pridružio mu se GranTurismo Folgore, tako da su posjetitelji mogli vidjeti uživo prvi potpuno električni automobil talijanske luksuzne marke.

Proslava Maseratijevog twin-turbo V8 motora Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Novi električni vodeći model ima 800-voltnu baterijsku tehnologiju razvijenu s vrhunskim tehničkim rješenjima izvedenim iz Formule E, dajući vitkom grand tourer coupéu s četiri sjedala mogućnost putovanja do 450 km s jednim punjenjem, kao i dopunsko punjenje za 100 km u samo pet minuta.

Također se može pohvaliti impresivnim performansama zahvaljujući tri snažna motora s trajnim magnetima od 300 kW (408 KS) – jedan sprijeda, dva straga – za ukupnu instaliranu snagu od preko 1200 KS. Stoga isporučuje najveću dostupnu snagu na kotače od preko 750 KS, pri 1350 Nm okretnog momenta.

Kultna loza GranTurisma potječe iz Maseratija A6 1500 GT – prvog svjetskog grand tourera, a u svom srcu nastavlja nuditi isti savršeni spoj jedinstvenog stila, progresivne tehnologije i performansi, a sve uklopljeno u tipično upečatljivu talijansku karoseriju.

Na festivalskoj Electric Avenue bio je smješten Maseratijev drugi potpuno električni model, Grecale Folgore – prvi luksuzni SUV srednje veličine na tržištu. Opremljen baterijom od 105 kWh koja koristi 400-voltnu tehnologiju i s dometom od 500 km, pažljivo je dizajniran da 'svaki dan učini iznimnim'.

  • +23
Maserati na Festivalu brzine u Goodwoodu 2023. Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Dizajniran i proizveden u Italiji, Grecale Folgore pruža performanse i luksuz koji je zaštitni znak Trozupca, pružajući 820 Nm okretnog momenta i više od 500 KS.

Maseratijevo prisustvo na događaju je zaokružio još jedan spektaklularni model, MC20 Cielo. Nakon što je prošle godine debitirao u Ujedinjenom Kraljevstvu na festivalu s Davidom Beckhamom, ponovno se vraća na kultni brdski uspon, ovaj put u Rosso Vincente crvenoj boji. Sa svojim privlačnim dizajnom, izvanrednim omjerom težine i snage, podvozjem od ugljičnih vlakana, uvlačivim pametnim staklenim krovom i pogonom V6 Nettuno motorom izvedenim iz F1 od 621 KS, privlačio je pažnju tijekom četverodnevnog događaja.