test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Citroën C4 PureTech 130 S&S EAT8: Sjajno dizajnerski pogođen, svestran i moderan crossover

19.04.2021 u 11:00

Bionic
Reading

Nova generacija Citroëna C4 nešto je potpuno drugačije, odnosno prava, velika prekretnica ove legendarne marke. Njegova izvedba Pure Tech 130 S&S EAT8 doista se može pohvaliti svojom snagom

Citroën je prvog dana srpnja prošle godine svijetu pokazao treću generaciju svog modela C4. Radi se o kompaktnom hatchback modelu C segmenta, a upravo taj oblik peterovratne karoserije igra važnu ulogu na europskom tržištu i predstavlja gotovo 28 posto prodaje C segmenta u 2019.

Nova generacija C4 prema francuskom proizvođaču 'udovoljava svim očekivanjima segmenta, nudeći moderan koncept prepun karaktera prilagođen današnjem svijetu'. Ipak, mi bismo rekli da je nova generacija Citroëna C4 nešto potpuno drugačije, odnosno prava, velika prekretnica ove legendarne marke. Zapravo je riječ o dva modela, jer kad uzmete to da se radi o automobilima s dvije različite vrste pogona - 'klasičnom' C4 i potpuno električnom ë-C4 - onda ćete se složiti s nama da je riječ upravo o dva različita modela.

Da, primijetili ste, izvana su razlike između njih gotovo neprimjetne, no ispod vanjske karoserije s jedne strane se nalazi klasičan motor s unutarnjim izgaranjem u modelu C4, odnosno preciznije benzinski PureTech i dizelski BlueHDi motori različitih snaga. No s druge strane tu je pogon suvremene sadašnjosti, ali i dugoročnije budućnosti; potpuno električni motor u modelu ë-C4.

Mi smo na hrvatskoj premijeri početkom veljače ove godine imali priliku voziti klasičnu, benzinsku verziju C4 PureTech 130 S&S EAT8. No tada smo ovaj model imali svega na nekoliko sati, pa je cjelotjedni test zapravo prirodni nastavak dubljeg razotkrivanja ovog vrlo zanimljivog modela. Naš testni model je bio Citroën C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8, što znači da se radi o verziji s trocilindričnim 1,2-litrenim turbo-benzinskim motorom snage 131 KS s 8-brzinskim automatskim mjenjačem.

Citroën C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Tri generacije Citroëna C4

Vratimo li se unatrag u 2004. godinu na prvu generaciju modela C4, treba reći da je francuski proizvođači osmislio ovaj model kako bi zamijenio tada već pomalo zastarjelu Citroën Xsaru.

Izgrađen na PSA PF2 platformi svog bratskog modela Peugeota 307, C4 je odmah bio dostupan u dvije varijante karoserije: kompaktni hatchback s petero vrata i coupé s troja vrata. Prednja strana zajednička je za obje verzije, s rešetkom formiranom od virtualnih nastavaka središnjeg amblema (chevron) marke Citroën. Limuzinska verzija s četvero vrata se pojavila tek 2006. godine, prvenstveno kao joint venture suradnja između PSA Grupe (Peugeot-Citroën) i kineskog Dongfenga. Treba podsjetiti da je model C4 osvojio drugo mjesto na dodjeli nagrada za Europski automobil 2005. godine.

Druga generacija Citroëna C4 debitirala je na pariškom salonu 2010. prije nego što je lansirana u rujnu iste godine. Novi model bio je nešto veći od prethodnog i bio je dostupan samo s petero vrata. Inačica s troja vrata nije tada bila u planu zbog relativno slabe prodaje prethodne generacije s troja vrata i kako bi se izbjegao negativan utjecaj ove verzije na prodaju ekskluzivnijeg modela DS3.

No ako bismo ipak tražili korijene nastanka crossoverske treće generacije modela C4, trebali bismo se okrenuti modelu C4 Cactus, subkompaktnom crossover SUV-u, koji je Citroën predstavio na salonu automobila u Ženevi 2014. godine. Ovaj se model proizvodio u Španjolskoj između travnja 2014. i prosinca 2017. Odnosno, njegovoj drugoj generaciji od 2017. do svibnja 2020. Inače, C4 Cactus se smatra kompaktnim SUV-om, iako se temelji na platformi PSA PF1 koja podupire manje modele Citroën C3 i DS3.

Vanski dizajn, struktura i dimenzije novog C4

Kako uopće definirati oblik ove Citroënove 'ulaznice u budućnost'? Vjerojatno je to najbolje objasniti kao kompaktni hatchback oblik karoserije crossover automobila, odnosno onaj koji straga ima i peta vrata koja se otvaraju u stilu coupéa. Ipak, kod ovog hatchbacka linija krova i zadnja vrata nisu odrezane pod oštrim kutom. Rekli bismo da je krovna linija blago oblikovana spuštajući se prema stražnjem kraju.

Nemojte da vas stražnji spojler gotovo cijelom dužinom širine navede da pomislite da je riječ o dijelu, na kraju ipak gotovo okomito odrezanih petih vratiju. Ili je možda riječ o krovnom spojleru? Je li to doista tako ili nije, prosudite sami. Nama je ovo rješenje vrlo atraktivno, a očito i s aerodinamične strane jako učinkovito. Sam proizvođač tvrdi da je ovaj lagano nagnuti krov straga posveta kultnom Citroënu GS.

Nadalje, stražnji kraj daje dinamičnost i robusnost, istovremeno sugerira velik volumen prtljažnika (380 l) kroz vrata prtljažnika sa širokim izrezima optimiziranim za utovar. Nadalje, njegov prtljažnik može rasti do 1250 l do krova s preklopljenim naslonima stražnjih sjedala. S nagnutim stražnjim staklom, vertikalnim otvorima i spojlerom, stražnji kraj crpi svoju inspiraciju iz oblika karoserije, gore spomenutog model C4 Coupé iz 2004. godine, posebice u originalnom dvodijelnom stražnjem prozoru na vrhu aerodinamičnog spojlera. Za više praktičnosti, podnica u dva položaja omogućuje podjelu prtljažnog prostora u odjeljke i omogućava ravan pod kada su sjedala spuštena.

No ovaj bi se automobil po svom obliku mogao promatrati i kao jedna limuzina, dobro možda ne u klasičnom smislu samog pojma, ali ipak jest. Idemo dalje. Gledajući izvana, C4 i ë-C4, ne ulazeći u njihove očite strukturne razlike u vrsti pogona, gotovo su crossover, jer i visina od podloge na kojoj se vozi ponešto je veća od uobičajene za osobni automobil. Tu su naravno i brojne plastične zaštitne obloge, karakteristični Citroënovi airbumperi sa strane vozila.

Sve u svemu, novi C4 je doista aerodinamičan i fluidan, a preuzima i glavne oznake identiteta marke Citroën, istovremeno donoseći novi izgled dizajna game. Nešto kasnije u tekstu ćemo se osvrnuti i na njegovu crossoversku funkcionalnost prilikom vožnje izvan asfaltiranih prometnica.

Prema samim vanjskim dimenzijama, treba reći da se radi o modelu iz C segmenta sljedećih dimenzija: duljina 4360 mm, širina 1800 mm (2032 s oklopljenim retrovizorima), visina 1525 mm dok mu je međuosovinski razmak 2670 mm. Kratki prednji i stražnji prevjesi u kombinaciji s kotačima velikog promjera (690 mm) i visinom od tla od 156 mm, što je veće od konkurencije, daju vozilu jedinstveno, odlučno i samouvjereno povišeno držanje, stav koji bi se najbolje mogao opisati 'spreman za skok'. Zahvaljujući povišenom stavu, nudi višu točku gledanja vozača u vozilu od konkurencije (1,22 m) kako bi iskoristio bolju vidljivost tijekom vožnje.

Citroën C4 - postanak Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Prednji kraj, s rasvjetom u obliku slova V, uključuje Citroënove nove estetske standarde, koje su najavili konceptima CXPerience Concept, Ami One Concept i 19_19 Concept te inicirali novi C3 početkom 2020. godine, prirodni razvoj Citroënovog potpisa - prednja svjetla i kromirane oznake marke (ševroni) protezali su se po cijeloj širini vozila. U ovoj novoj, jedinstvenoj i prepoznatljivoj scenskoj izvedbi, 'ševroni' se proširuju na dnevna svjetla na vrhu, a sada i na prednja svjetla ispod, ističući full LED tehnologiju rasvjete Citroën LED Vision s LED dnevnim svjetlima i prednjim svjetlima s tri LED modula. LED svjetla za maglu, u kombinaciji sa šarenim umetcima vrlo grafičkog dizajna, upotpunjuju ovaj inovativni i visokotehnološki prednji kraj.

Aerodinamičan profil nudi velikodušni volumen naglašen nekim mekim i mišićavim linijama tijela, osiguravajući snagu, zapaženu robusnost i karakter. Veliki kotači istaknuti su vrlo profinjenim dizajnom 18-colnih naplatka. Dobro postavljeni u četiri ugla vozila, pružaju sigurnost i dobro sjedalo za oblik karoserije. Mat crni lukovi na kotačima, povezani s 'pregačama' prednjeg i stražnjeg odbojnika i Airbump® s obojenim umetcima, čine energičnim oblik karoserije i sugeriraju zaštitu i robusnost, dok kromirane vremenske trake na prozorima i nova ogledala modernog i elegantnog dizajna dodaju sigurnost i profinjenost.

Ovome bismo dodali dimenzije kotača i samih guma; 215/65R16, 215/60R17, ali i dosta neuobičajenu dimenziju guma 195/60R18. Još smo na hrvatskoj premijeri rekli za ovu dimenziju kotača da smo isprva mislili da je riječ o posebnoj aerodinamičnoj vrsti kotača i guma namijenjenim isključivo potpuno električnom ë-C4, no i naš ovotjedni je testni model imao 18-colne Aeroblade crne naplatke sa Goodyear UltraGrip Preformance + zimskim gumama dimenzija 195/60R18.

Riječ je o gumama s oznakom Electric Drive Technology, pa se može zaključiti da je ova tehnologija guma namijenjena prije svega elektrificiranim automobilima, koji se zbog svojih teških baterija drugačije ponašaju prema gumama u odnosu na ipak osjetno lakše modele automobila s klasičnim motorima. U našem slučaju C4 PureTech 130 S&S EAT8 teži oko 1353–1446 kg s vozačem od 75 kg, dok potpuno električni ë-C4 teži oko 1636–1714 kg s vozačem ili oko 268-283 kg više. S druge strane pojačana konstrukcija gume s oznakom Electric Drive Technology ima i veći indeks brzine i nosivosti 96H, bez obzira na užu gaznu površinu. To pogoduje i manjoj potrošnji goriva, ali i agilnosti gume. Ukratko, na našem testnom modelu i ova neuobičajeno uska, ali u promjeru visoka guma odlično izvršava svoju funkciju. Osim toga, zbog uže gazne površine mogućnost akvaplaninga na mokrom kolniku je osjetno manja nego kod gume šire gazne površine. Osim toga, u vožnji zasniježenim prometnicama se ovakva guma također bolje ponaša, osim ukoliko baš ne trebate gume s velikom razinom flotacije, kao npr. u vožnji blatnom ili općenito rastresitom podlogom.

  • +64
Citroën C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnje uređenje

Već smo rekli i prilikom hrvatske premijere da je interijer novog C4 dojmljiv već na prvi pogled svojom kvalitetom i modernosti. Programom Citroën Advanced Comfort® , on sugerira udobnost čistom, modernom nadzornom pločom, meko oblikovanim pločama vrata, s više pretinaca, mekim, podatnim materijalima i sjedalima koja pozivaju putnike da dođu i sjede u kabini. Uvjerljiva široka vodoravna nadzorna ploča pruža putnicima osjećaj prostora i volumena, a istovremeno nudi brojne pretince ugrađene u dizajn, što je znak inteligencije koncepcije: izvlačiva ladica Citroën Smart Pad Support ™ na suvozačevoj strani na koju se može jednostavno instalirati tablet, a tu je i pokretna konzola za pohranu. Ulazeći prirodno u panele vrata, nadzorna ploča stvara efekt okruženja koji pojačava dojam zaštite i spokoja u kabini dok visoka i široka središnja konzola poboljšava status ovog kompaktnog hatchbacka.

Materijali dodaju vrijednost i mekani su u dodirnim područjima: gornji dio armaturne ploče, obloge na prednjim vratima, meka obloga za naslon za ruku. Satenski kromirani ili sjajni crni naglasci na otvorima, upravljaču, upravljačkoj ploči, kontrolama klimatizacije i zabave, središnjoj konzoli ili pladnju na instrumentnoj ploči dodaju profinjenost putničkom prostoru i služe za prepoznavanje korisnih funkcija.

Okrenut vozaču, upravljač sa širokom, tankom donjom prečkom uključuje kontrole pomoći s lijeve strane i upravljačke programe za zabavu na desnoj strani. Iza volana ugrađena su nove, sjajne crne polugice automatskog mjenjača: sastavni dio volana, omogućuju trenutnu promjenu stupnja prijenosa, bez obzira na kut upravljača.

U svojoj organizaciji i tretmanu, HMI-i (Human Machine sučelja) unose tehnologiju i modernost u putnički prostor. Okrenuta vozaču, neuobičajena, potpuno digitalna 5,5-inčna instrumentna ploča s HD okvirom odlikuje se originalnom i čitljivom grafikom. Istaknuto je to umirujućom bijelom rasvjetom raspoloženja za plutajući efekt, a nadopunjuje ga veliki obojeni head-up zaslon koji se lako čita i drži vozača usredotočenim na cestu ispred sebe prikazujući bitne podatke o vožnji na čitljiv i intuitivan način.

U sredini, na vrhu nadzorne ploče i povezan sa središnjim otvorima, ultratanki 10-inčni zaslon osjetljiv na dodir bez okvira je centralno središte kontrola vozila. Sadrži sjajni crni završetak i kombiniran je s kromiranim kotačićem za podešavanje s motivom 'ševrona'. Dvozonske automatske klimatske kontrole, fizičke za neposredan pristup postavkama, pažljivo su tretirane: kromirani kotači ukrašeni su istim motivom.

Široka i ugodna sjedala našeg C4 odmah pružaju ugodan osjećaj udobnosti i podrške, dajući osjećaj da sjedite u naslonjaču, dobro izoliranom od ceste. Sjedeći položaj je povišen, pa je preglednost iz kabine prema van vrlo dobra zahvaljujući velikim staklenim površinama od 4,3 m². Naš je testni model imao uređenje Metropolitan Grey - umjetna crna koža TEP s Advanced Comfort sjedalima.

Mjeta unutar kabine ima za petero odraslih osoba, iako je srednje sjedalo straga manje profilirano od sjedala lijevo ili desno, pa bismo rekli da je ovo sjedalo više namijenjeno osobi slabije konstitucije ili djetetu.

Pogonski sklop PureTech 130 S&S EAT8

Novi C4 i potpuno električni ë-C4 nude potpunu gamu pogonskih sklopova, koji mogu zadovoljiti različite ukuse i potrebe korisnika. Za one koji vole klasičan pogon, novi C4 nudi široku paletu benzinskih (svi trocilindrični 1,2-litreni) i dizelskih (četverocilindrični 1,5-litreni) motora. Četiri je Euro 6d benzinskih motora: PureTech 100 S&S 6-brzinski ručni mjenjač, PureTech 130 S&S 6-brzinski ručni mjenjač, PureTech 130 S&S EAT8, PureTech 155 S&S EAT8.

Za ljubitelje dizelskih motora, tu su dva Euro 6d dizelska motora: BlueHDi 110 S&S 6-brzinski ručni i BlueHDi 130 S&S EAT8. Naravno, tu je potpuno električni ë-C4 koji ima električni motor snage 100 kW (136 KS).

Naš je testni model, rekli bismo 'srednja plus' varijanta kad je riječ o benzinskim motorima, a riječ je o trocilindričnom turbo-benzincu obujma 1199 cm³ snage 131 KS (96 kW), najvećeg okretnog momenta 230 Nm pri 1750 okr./min. Snaga na prednja dva kotača se prenosi automatskim 8-brzinskim EAT8 mjenjačem, a oznaka S&S označava Start/Stop sustav. Treba reći i da sve izvedbe C4 s klasičnim motorima imaju upravo ovaj sustav, koji naravno dodatno štedi gorivo i automatski gase motor kada to nije potrebno.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h našeg testnog modela je lijepih 9,4 sekundi, a krajnja brzina 210 km/h. Proizvođač navodi prosječnu potrošnju u kombiniranim uvjetima vožnje od 5,7-5,9 l/100 km, a kombiniranu emisiju CO₂ od 131-133 g/km. Sve su ovo vrijednosti prema WLTP ispitnom ciklusu.

Novi C4 nema klasičnu ručicu automatskog mjenjača, već novu, elegantnu i kvalitativnu metalnu ručicu. Ona ima tri položaja (R, N i D) za jednostavan odabir stupnjeva prijenosa za vožnju unazad, neutralnim ili prednjim hodom, u kombinaciji s podsjetnikom s pozadinskim osvjetljenjem. Kombinira se s dvije tipke s pozadinskim osvjetljenjem: P za aktiviranje načina parkiranja, M za aktiviranje ručnog načina vožnje za konvencionalne verzije motora (ili B za aktiviranje načina povrata energije kočnice za električnu verziju ë-C4). Konzola također uključuje električnu kontrolu ručne kočnice i izbornik načina vožnje, uključujući različite načine vožnje DRIVE MODE u verzijama automatskog mjenjača: Eco, Normal, Sport.

Naš je C4 opremljen standardno od sredine game s ovjesom s hidrauličnim graničnicima, koji su prvi put predstavljeni na C4 Cactusu i SUV C5 Aircrossu, pružajući vrhunsku udobnost i efekt 'letećeg tepiha za blagostanje u vozilu, dinamičnost i užitak u vožnji'.

Napredni sustavi pomoći u vožnji

Novi ë-C4 i novi C4 opremljeni su sustavima pomoći u vožnji, i to čak s 20 tehnologija posljednje generacije. Tehnologije za poboljšanje sigurnosti tijekom vožnje su veliki korak prema autonomnoj vožnji: Active Safety Brake; Collision Risk Alert and Post Collision Safety Brake; aktivni sustav nadzora mrtvih kutova; sustav za pomoć pri zadržavanju unutar vozne trake; adaptivni limitator/regulator brzine s funkcijom Stop & Go; sustav Highway Driver Assist; Coffee Break Alert; sustav za upozorenje na nepažnju vozača; prošireno prepoznavanje prometnih znakova i preporuka za brzinu, automatsko prebacivanje dugih u kratka svjetla.

Tehnologije za povećanje udobnosti i bezbrižnosti u vozilu: pristup i pokretanje vozila bez ključa; head-up zaslon u boji; automatska električna parking kočnica; bočni parkirni senzori; kamera za vožnju unatrag Top Rear Vision; kamera 360 Vision; Park Assist; Hill Start Assist; svjetla za maglu s bočnim osvjetljenjem, kontrola stabilnosti prikolice.

Naš je testni model C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 imao sljedeće sustave: nadzora mrtvih kutova, pomoć pri parkiranju sprijeda, automatsko prebacivanje duga/kratka svjetla, adaptivni regulator/limitator brzine s funkcijom Stop & GO, automatsko kočenje u slučaju opasnosti pomoću kamere i radara (Active Safety Brake 2.0 - prepoznavanje biciklista), prošireno prepoznavanje prometnih znakova i preporuka za brzinu. Kao i pristup i pokretanje vozila bez ključa iz blizine CITROËN Connect Nav na 10" tabletu (navigacija 3D), Head-up zaslon, Funkciju Mirror Screen (Apple CarPlay™), Advanced Comfort sjedala, kameru za vožnju unatrag, Držač za tablet - Smart Pad Support Citroën, Citroën LED Vision svjetla u obliku slova V, Automatsko uključivanje svjetala, automatski elektrokromni unutarnji retrovizor. Od dodatne opreme smo imali: Bežično punjenje mobitela i Paket Park Assist Vision 360.

Što reći o testnom C4?

I na hrvatskoj premijeri, unatoč samo stotinjak odvoženih kilometara, smo rekli da je ovo vrlo zanimljiv automobil te pravi napredni Citroën, koji će dobro protresti mnoge uobičajene konvencije o automobilima generalno, ne samo zbog široke palete pogonskim sklopova.

Testni model C4 s Pure Tech 130 S&S EAT8 doista se može pohvaliti svojom snagom, a rekli bismo da je i vrlo startan, pa si tek možemo zamisliti kakav je onda model PureTech 155 S&S EAT8. Citroën se oduvijek mogao pohvaliti svojim ovjesom, pa bi svako odstupanje od ove njihove premise bilo i besmisleno. Doista, naš je C4 izvanredno udoban automobil, gotovo da se nalazi na zračnim jastucima. No uzmemo li u obzir i njegova posebno osmišljena sjedala Advanced Comfort®, onda dobitna kombinacija i nije mogla biti ispuštena iz sigurnih francuskih ruku. Uređenje kabine je prilično lijepo, moderno i kvalitetno.

Mi smo osim gradske vožnje u tjedan dana testa isprobali i duže rute autocestom, vožnju regionalnim cestama te lagani offroad. Kako bi iz prve ruke stekli dojam o svestranosti ovog modela odvezli smo se iz Zagreba prema Puli, odnosno Premanturi i nevjerojatnom rtu Kamenjaku. Na autocesti je naš C4 izvanredno potentan i stabilan, u gradskoj vožnji okretan unatoč svojoj veličini od gotovo 4,4 metra, na regionalnim cestama lijepo leži i ublažava vibracije i neravnine. Što se tiče vožnje izvan asfaltiranih prometnicama od C4 ne treba očekivati neke terenske bravure, ali lijepa visina od podloge od 156 mm, dobar prijenos te gume velikog promjera vas mogu izvući na tvrdoj kamenoj podlozi sasvim pristojno, bez obzira što nemate pogon na sva četiri kotača.

S dizajnerske strane je C4 (i ë-C4 naravno) pun pogodak izvana i iznutra te otkriva novi dizajnerski smjer budućih Citroënovih vozila, a to smo već mogli vidjeti nedavno na premijeri novog C5 X.

Za kraj, novi Citroën C4 LIVE Pure +Tech 100 S&S BVM6 kreće od 134.900 kn (sa svim davanjima) dok prvi dizelski model C4 LIVE Blue HDi 11o S&S BVM6 kreće od 150.500 kn (sa svim davanjima), dok potpuno električni model ë-C4 FEEL 136 KS EAT kreće od 279.900 kn (sa svim davanjima). Naš testni model C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 stoji s gore navedenom dodatnom opremom i opcijskom Caramel smeđom metalik bojom 208.182 kn sa svim davanjima.

U ponudi je s pet godina jamstva, a posebna ponuda prilikom lansiranja je pet godina servisiranja te besplatna registracija. Prilikom kupnje uz Citroën Financiranje, novi Citroën C4 & ë-C4 u ponudi je s nula posto kamata uz financijski leasing te s tri posto fiksne kamate uz kredit.