test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV (130 KS) Edizione Speciale: Sjajno dizajniran kompaktni sportski CUV naprednih tehnologija

28.10.2022 u 08:58

Bionic
Reading

Za talijanskog proizvođača, Tonale označava prirodnu ulaznu točku u svijet elektrifikacije, ali ostaje vjeran svom odvažnom pristupu: elektrifikacija mora služiti marki i njezinu DNK, s misijom ponovnog pronalaženja sportskog duha za 21. stoljeće

Kad je Alfa Romeo na Salonu automobila u Ženevi 2019. predstavio studiju svog potpuno novog CUV (crossover utility vozila) modela pod nazivom Tonale, mnogi su bili oduševljeni bez obzira ubrajaju li se u fanove ove legendarne marke ili ne. Samo ime nastavak je onoga u čemu je talijanski proizvođač dosljedan prilikom odabira naziva svojih SUV modela. Naime, nakon modela imena Stelvio i Tonale je naziv jednog prijevoja u talijanskim Alpama.

Sam je proizvođač najavio kako je s tada budućim modelom Tonale bio cilj pružiti najbolju moguću dinamiku vožnje u stilu Alfa Romea, istodobno odražavajući izgled budućnosti ove marke. Za Alfa Romeo, Tonale označava prirodnu ulaznu točku u svijet elektrifikacije, ali, vjeran svom odvažnom pristupu. Stoga Alfa Romeo ističe kako elektrifikacija mora služiti marki i njezinu DNK, s misijom ponovnog pronalaženja sportskog duha za 21. stoljeće.

Svjetska premijera modela Tonale je održana u veljači ove godine, i upravo bi ovaj model trebao označiti metamorfozu marke. Dok ostaje vjeran svom DNK i plemenitom talijanskom sportskom duhu još od 1910. godine, s modelom Tonale, Alfa Romeo donosi radikalnu evoluciju i gleda naprijed u novu eru povezanosti i elektrifikacije.

Alfa Romeo Tonale se proizvodi u obnovljenoj tvornici 'Giambattista Vico' Stellantis u Pomigliano d'Arco (Napulj) – jednom od najnaprednijih proizvodnih pogona Grupe – na obnovljenoj proizvodnoj liniji posvećenoj novom modelu Alfa Romeo, sa posebno kreiranom, ultra modernom montažnom jedinicom.

Naš je ovotjedni testni model oznake Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV (130 KS) Edizione Speciale.

Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV (130 KS) Edizione Speciale Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Konačan dizajn Tonalea je izvanredno vjeran konceptnom automobilu iz 2019. iz kojeg vuče svoje podrijetlo, zahvaljujući izvanrednom radu obavljenom u Centro Stile Alfa Romeo. Ovaj kompaktni crossover C-SUV segmenta je namijenjen mladom, gradskom i dinamičnom kupcu i nudi osebujan, senzualan i perspektivan dizajn, veličajući nove stilske kanone koji su namijenjeni da ostanu referentne točke u razvoju Alfa Romeo linije: naplatak s 5 rupa, sklop u 'teleskopskoj' instrumentnoj ploči, trokraki sportski upravljač i sinusna prednja svjetla.

Što se njegove strukture tiče, ona je razvijena tijekom perioda Fiat Chrysler Automobilesa i koristi jako modificiranu verziju SCCS crossover platforme (FCA Small Wide 4×4 LWB) koju dijeli s Jeep Compassom.

Njegove kompaktne dimenzije obuhvaćaju jedinstvenost talijanskog dizajna i originalni, suvremeni stil tipičan za Alfa Romeo. Preciznije, njegove su vanjske dimenzije sljedeće: duljina 4528 mm, širina 1841 mm (s retrovizorima 2082 mm), visina 1601 mm, međuosovinski razmak 2636 mm.

Težina praznog vozila je 1600 kg uključujući vozača od 75 kg, a volumen prtljažnika je 500 l, koji može narasti do 1550 l kada se preklope nasloni stražnjih sjedala (60/40 sa otvorom za skije).

Na Tonaleu je primjetno ponavljanje stilskih značajki koje su ušle u povijest svjetskog automobilizma, kao što je GT Line koja se proteže od stražnjeg dijela do prednjih svjetala, podsjećajući na oblike Giulie GT i izmjenjujući se s punim i elegantnim volumenima, podsjećajući na kultni modeli kao što je 8C Competizione. Sprijeda se nalazi neponovljivi Trilobo i prepoznatljiv štit Alfa Romeo 'Scudetto', koji djeluje kao središnji fokus. Naš je testni model iz serije Speziale imao prednju masku V - Shield u karbonu, kao i stražnji spojler u boji karoserije te značku Speciale na prednjim blatobranima.

Naš je testni model imao prednja svjetla '3+3' s novom Full-LED adaptivnom matricom dočaravaju izgled konceptnog automobila SZ Zagato ili Proteo. Razvijena u suradnji s tvrtkom Magneti Marelli, tri svjetlosna modula čine jedinstvenu liniju fronte automobila i istovremeno pružaju dnevno svjetlo, dinamičke pokazivače smjera i značajku 'Dobrodošli i zbogom' (aktivira se svaki put kada vozač upali ili isključi automobil), kako bi se osiguralo najbolji uvjeti osvjetljenja zahvaljujući uvođenju dviju sofisticiranih tehnologija.

Prvi od njih – 'Adaptive Driving Beam' – stalno prilagođava kratka svjetla prema brzini i specifičnim uvjetima vožnje; drugi – 'Segmentirana tehnologija dugih svjetla bez odsjaja' – automatski detektira promet ispred i/ili koji putuje u suprotnom smjeru kako bi se izbjeglo odsjaj od drugih automobila; konačno, treći modul, koji se automatski aktivira prilikom skretanja u zavojima kako bi se osiguralo najbolje bočno osvjetljenje. Ove tehnologije nude veću učinkovitost – u smislu izdržljivosti i uštede energije s dvostruko jačim svjetlosnim intenzitetom od konvencionalnih halogenih žarulja i nižom emisijom – i poboljšanu sigurnost, uz manje naprezanje očiju i bolju udobnost vožnje.

Stražnja svjetla poprimaju iste dizajnerske naznake kao i prednja svjetla i tvore sinusnu krivulju koja se u potpunosti obavija oko stražnjeg dijela automobila, čineći ga uistinu jedinstvenim i prepoznatljivim svjetlosnim potpisom.

Senzualnost i dinamičnost automobila također su jasni u sveobuhvatnom stražnjem staklu, odavanju počasti modelu 8C Competizione, te u dizajnu aluminijskih naplataka koji reproduciraju kanon 'telefonskog brojčanika' u stilu Alfa Romea.

Tonale ima dozvoljene dimenzije guma 215/60R17 96V, 235/50R18 97V, 235/45R19 99V ili 235/40R20 96V. A naš je testni model imao 20-colne aluminijske Graphite Grey naplatke, s izvrsnim ljetnim Bridgestone Turanza T005 dimenzija 235/40R20. S obzirom na prilično niski bočni profil naš Tonale jako lijepo leži u zavojima i primjereno je tvrd što se tiče amortiziranja neravnina na cesti. O tome ćemo napisati nešto više u nastavku teksta.

NFT tehnologija

U svjetskoj ekskluzivi, Tonale predstavlja tehnologiju non-fungible token (NFT), pravu inovaciju u automobilskom sektoru. Alfa Romeo je prvi proizvođač automobila koji povezuje automobil s NFT digitalnim certifikatom. Tehnologija se temelji na konceptu 'blockchain kartice', povjerljivom i nepromjenjivom zapisu glavnih faza u životu pojedinog vozila. Ova prepoznatljiva značajka izvan vozila – odmah upotrebljiva i održiva – naglašava inovativnu prirodu Alfa Romea.

Uz pristanak kupca, NFT će zabilježiti podatke o vozilu, generirajući certifikat koji se može koristiti kao jamstvo da je automobil ispravno održavan, s pozitivnim utjecajem na njegovu preostalu vrijednost. Na tržištu rabljenih automobila, NFT certifikat predstavlja dodatni izvor kredibiliteta na koji vlasnici ili trgovci mogu računati. U međuvremenu će kupci biti sigurni u odabir automobila.

  • +53
Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV (130 KS) Edizione Speciale Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost

Onima koji nisu naviknuti na emotivan pristup dizajnu Alfa Romeo automobila, unutrašnjost Tonalea će svakako biti vrlo očaravajuć. Jer je ona, inspirirana trkaćom poviješću Alfa Romea, snažno usmjerena na vozača, s jednostavnim pristupom svim kontrolama za sigurno, neusporedivo iskustvo vožnje.

Ista briga je rezervirana i za putnike koji imaju idealan prostor za udobno putovanje. To rezultira okruženjem dizajniranim za i oko putnika, koje karakterizira pomna pažnja prema detaljima u kombinaciji s stalnom potragom za najvišom kvalitetom. Sve kontrole su vam na dohvat ruke i lako su dostupne, kako one fizičke tako i digitalne, kojima se pristupa sa središnjeg zaslona.

Prednja sportska sjedala u našem testnom modelu su izrađena od crne kože sa svijetlim prošivima i jako su lijepo profilirana, pa izvrsno drže tijelo u zavojima, a ujedno su i udobna. Vidi se da se povetilo dosta pažnje uređenju interijera, a naročito se to vidi na sportskom trokrakom volanu u koži s perforiranim dijelom gdje vozač obično drži ruke. Posebno je impresivan Start/Stop prekidač na kolu volana s lijeve strane, koji vas uvodi u neku drugu, sportsku dimenziju.

Mjesta straga ima za troje odraslih, ali sjedalo u sredini je reduciranih dimenzija. Ipak, možda će putnici straga imati nešto manje prostora za koljena ukoliko se oni sprijeda ne pomaknu malo naprijed. No to i nije ništa čudno za automobil kompaktne klase u kakav spada Tonale.

Interijer nudi i najnoviju tehnologiju, osiguravajući povezano i udobno iskustvo, zadržavajući užitak sportske vožnje koja uvijek ostaje u prednosti. Alfa Romeo tumači korištenje softvera i povezivanja kako bi poboljšao vozačko iskustvo, što je i ostaje u fokusu.

Standardno, Tonale dolazi s ugrađenim i potpuno novim infotainment sustavom. Uz prilagodljivi operativni sustav Android i 4G povezivost s ažuriranjima Over-the-Air (OTA), također nudi sadržaj, funkcionalnost i usluge koje se uvijek ažuriraju.

Ovaj sustav uključuje teleskopsku instrumentnu ploču nazvanu 'Cannocchiale', odnosno potpuno digitalni vozački TFT zaslon veličine 12,3", te središnji multimedijalni 10,25-inčni zaslon na dodir s Uconnect® autoradiom. Ukupno je to površina digitalnih zaslona od 22,55” što je najbolje u klasi u segmentu. Glavne nove značajke u Tonaleu uključuju ugrađene značajke glasovnog pomoćnika Amazon Alexa.

ADAS sustavi pomoći vozaču

Alfa Romeo Tonale je na nedavnom Euro NCAP testiranju sigurnosti dobio pet zvjezdica. Tehnologija je također u službi sigurnosti i udobnosti: autonomna vožnja razine 2, s novim naprednim sustavima pomoći vozaču (ADAS) koji djeluju u skladu s filozofijom Alfa Romea. I ovdje je softver na usluzi DNK marke, s fokusom na upravljačkom programu. Svi sustavi stoga rade bez ikakvog uplitanja u iskustvo vozača, pri čemu kontrola i osjećaji vožnje ostaju netaknuti.

To uključuje 'Inteligentni prilagodljivi tempomat' (IACC), 'Centriranje trake' (LC) i 'Pomoć pri zastoju u prometu' - koji automatski prilagođavaju brzinu i putanju, držeći automobil u sredini trake i na udaljenosti od vozila u sprijeda, čime se osigurava sigurnost i udobnost.

Tonale je također opremljen drugim inovativnim uređajima i tehnologijama koje usavršavaju interakciju između vozača, vozila i ceste: od 'Autonomnog kočenja u nuždi' da upozori vozača na opasnost i aktivira kočnice kako bi se izbjegao ili ublažio bilo kakav sudar s pješakom ili biciklistom; na 'Otkrivanje pospanog vozača' koje upozorava vozača ako postane pospani; od 'Detekcije mrtvog kuta', koji otkriva stražnje mrtve kutove i signalizira svim vozilima koja se približavaju kako bi izbjegla sudar, do 'Detekcije stražnjeg križnog puta', za upozorenja na vozila koja se približavaju sa strane pri vožnji unatrag.

Tu je i 360° kamera visoke rezolucije s dinamičkom mrežom, koja na središnjem infotainment zaslonu pokazuje i situaciju straga prilikom parkiranja ili vožnje unatrag.

Pogonski sklop 1.5 Hybrid (130 KS)

Rekli smo već, Tonale označava prirodnu ulaznu točku u svijet elektrifikacije, a naš je testni model imao blago-hibridni motor oznake 1.5 130 KS MHEV FWD, koji osigurava pogon na prednja dva kotača. Dizajniran je kako bi najbolje odgovarao hibridnoj uporabi, optimizirao termodinamiku i stoga uštedio potrošnju goriva. Njegove specifikacije uključuju činjenicu da radi na Millerovom ciklusu; ima visok omjer kompresije (12,5:1); novu glavu cilindra s kompaktnom komorom za izgaranje; dvostruko promjenjivo vrijeme ventila; i posebne 'high-tumble' usisne kanale. Također ima potpuno novi visokotlačni sustav izravnog ubrizgavanja, koji radi na do 350 bara.

Riječ je o 4-cilindričnom 1,5-litrenom (1469 cm³) turbo benzinskom motoru snage 130 KS (96 kW) pri 5250 okr./min. i 240 Nm najvećeg okretnog momenta pri 1500 okr./min. Ovaj je motor s unutarnjim izgaranjem uparen s ekskluzivnim 7-stupanjskim TCT automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i ugrađenim 48-voltnim 'P2' elektromotorom snage 15 kW (20 KS) i 55 Nm okretnog momenta. Taj e-motor ugrađen sprijeda i može pokretati pogonske kotače čak i kada je motor s unutarnjim izgaranjem ugašen. Drugim riječima, mjenjač omogućuje pokretanje i vožnju u električnom načinu rada pri malim brzinama te prilikom parkiranja i krstarenja.

Što se tiče ugrađene baterije (litijska tehnologija) ona ima kapacitet od 0,154 kWh, uz serijsko-paralelnu konfiguraciju od 12 ćelija u seriji. Težina same baterije je 15 kg.

Generator pokretača s remenom također je ugrađen u ovaj motor (kao i u jači od 160 KS), kako bi se zajamčili brzi i tihi prijelazi prilikom ponovnog pokretanja. Inteligentni sustav kočenja optimizira značajku 'autocharge'; koristi mješovito regenerativno kočenje kako bi maksimalizirao oporavak kinetičke energije tijekom usporavanja i poboljšao učinkovitost.

Ova kombinacija omogućuje 'Silent Start' (pokretanje vozila bez potrebe za paljenjem benzinskog motora, samo korištenjem EV načina rada), 'Povrat energije' (povrat energije koja bi inače bila potrošena dok automobil usporava (e-Coasting) i tijekom kočenja (Regenerativno kočenje)), 'Boost & Load Point Shift ('e-Boosting' omogućuje povećani okretni moment na kotačima zahvaljujući električnom motoru koji podržava benzinski motor; štoviše, kalibracijom momenta (motora ili kočenja) koji isporučuje elektromotor, moguće je optimizirati radnu točku benzinskog motora).

Što se tiče performansi, naš testni Tonale ima ubrzanje od 0 do 100 km/h od 9,6 s, dok mu je krajnja brzina 198 km/h. Odmah pokraj sjajno dizajnirane ručice mjenjača presvučene kožom nalazi se i okretna sklopka DNA selektora, koja je revidirana za dodatnu snagu i učinkovitost električnog pogona i omogućuje vozaču odabir između tri načina vožnje: d (dinamično), n (prirodno), A (napredna učinkovitost), a tu je i OFF (isključivanje elektroničke kontrole stabilnosti).

Proizvođač navodi emisiju CO2 od 139 g/km te potrošnju goriva od 5,7 l/100 km u kombiniranim uvjetima vožnje (WLTP). Spremnik goriva mu je volumena 55 l.

Sjajna dinamika vožnje

Tonale je doista izvrstan u pogledu dinamike vožnje. Osigurava besprijekorno dinamično ponašanje poput sportskog automobila, dokazano najboljom raspodjelom težine i najizravnijim upravljanjem u svom segmentu (13.6), te činjenicom da je to jedini model u svojoj klasi koji je opremljen integriranim brake-by-wire kočionim sustavom (IBS) i s fiksnim polugicama mjenjača izrađenih od aluminija za ručno mijenjanje brzina na kolu volana.

Na hibridnim (130 KS i 160 KS) i dizelskim verzijama sa 130 KS, sve s pogonom na prednje kotače, elektronički samoblokirajući diferencijal Alfa Romea dolazi kao standard, kako bi se zajamčila savršena trakcija za glatko iskustvo vožnje, naglašavajući agilnost i sportski karakter ovog automobila, s dodatnim pozitivnim učinkom u smislu sigurnosti. Ugrađen u DNA selektor, sustav iskorištava učinak kočionog sustava simulirajući ograničeni mehanički diferencijal.

Konkretno, u kombinaciji s prednjim ovjesom MacPherson, osigurava sportsku i učinkovitu dinamiku vožnje kontrolirajući stabilnost vozila i preusmjeravajući snagu na kotače pri ubrzavanju u zavojima. Sustav također pruža poboljšanu veću kontrolu na skliskim površinama, kao i značajno smanjenje podupravljanja, prenoseći okretni moment s unutarnjeg na vanjski kotač, kako bi se osiguralo uzdužno ubrzanje i posljedično bolje držanje ceste. Na stražnjoj strani ugrađena ekskluzivna geometrija s tri kraka osigurava brzu reakciju pri uključivanju i najvišu razinu bočnog ubrzanja u zavojima. Tonaleov ovjes koristi amortizere sa selektivnim prigušenjem frekvencije (FSD ili Frequency Selective Damping), koji su nastali u suradnji s tvrtkom Koni.

Brembo je konstruirao, naravno – crvene, fiksne kočione čeljusti s 4 klipa i samoventilirajućim diskovima sprijeda i punim diskovima straga, što uz već prethodno spomenute izvrsne Bridgestone gume pridonosi poboljšanom učinku kočenja.

Što se cijena tiče, novi Tonale kreće od modela 1.5 Hybrid (130 KS) Super od 289.900 kn (38.476 eura), slijedi model 1.6 Multijet (130 KS) Super od 296.900 kn (39.405 eura). Model 1.5 Hybrid (130 KS) Sprint kreće od 310.900 kn (41.264 eura), dok naš testni model Tonale 1.5 MHEV (130 KS) Edizione Speciale sa svom dodatnom opremom stoji 383.503 kn (50.899 eura).