Gordon Murray Automotive

[FOTO/VIDEO] Predstavljen GMA T.50; model koji postavlja nova pravila za supersportske automobile

06.08.2020 u 08:42

Bionic
Reading

Pokreće ga 3,9-litreni Cosworth GMA V12 motor snage 663 KS pri 12.100 okr./min., a odlikuje se najnaprednijom i najučinkovitijom aerodinamikom ikad viđenom na jednom cestovnom automobilu - potpomognutom stražnjim ventilatorom promjera 400 mm

Prije nešto više od godinu dana smo pisali o jednom posebnom superautomobilu, ali i o legendarnom dizajneru sportskih automobila. Da, riječ je o automobilu T.50, ali i o profesoru Gordonu Murrayu. Kako je tada i najavio, T.50, koji je jučer imao svoju globalnu premijeru, će biti najčišći, najlakši i najsnažniji superautomobil koji je ikad izgrađen, ali i najviše usredotočen na vozača ikada.

Unaprijeđujući svoj poznati McLaren F1 'na svaki zamislivi način', profesor Gordon Murray CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) predvodi tim koji će u siječnju 2022. započeti s izgradnjom verzija za buduće kupce superautomobila teškog samo 986 kilograma. Opravdavajući svoju cijenu od 2,33 milijuna funti, odnosno 2,56 milijuna eura (prije poreza), T. 50 obećava da će pružiti nenadmašno vozačko iskustvo. Pokreće ga potpuno izgrađen po mjeri 3,9-litreni V12 motor sa 663 KS (487,5 kW) pri rekordnih 12.100 okr./min., a odlikuje se najnaprednijom i najučinkovitijom aerodinamikom ikad viđenom na jednom cestovnom automobilu - potpomognutom stražnjim ventilatorom promjera 400 mm.

Profesor Murray je od svojih prvih skica, do svakog inženjerskog i dizajnerskog detalja vodio GMA tim i informirao te nadgledao dobavljače kako bi se projekt odvijao neumoljivim tempom. Murrayev dizajn za T.50 bio je 50. u njegovoj prestižnoj liniji trkaćih i cestovnih automobila koje je osobno potpisao u svojoj bogatoj i slavnom ovjenčanoj 50-godišnjoj karijeri, pa otuda i sam naziv ovog modela.

Najdominantnije karakteristike vanjskog dizajna T.50 su njegova čistoća i uravnoteženost, bez krila, karakterističnih aerodinamičkih dodataka i usisnika zraka koji krase većinu suvremenih superautomobila. Čiste površine omogućavaju najnaprednija i najučinkovitija aerodinamika ikad viđena na cestovnom automobilu, što rezultira namjerno jednostavnim, lijepim linijama i bezvremenskim izgledom.

Čistoća siluete dramatično je 'narušena' tek kada se dvoja vrata podignu prema naprijed, dižući se visoko iznad putničke kabine. Iznutra je očit pristup uređenja kabine koji je usmjeren na vozača - od središnjeg vozačkog položaja nalik na onom u mlaznom borbenom avionu, do primarnih i sekundarnih zrakoplovnih komandi raspoređenih u 'ergonomskom mjehuru' oko vozača.

Kvaliteta materijala, krajnja preciznost i jednostavnost vizuala određuju čitav automobil, ali to se očituj najviše u samoj kabini T.50. Britanski dobavljači odgovorni su za svaku glavnu komponentu u unutrašnjosti, kao i za sve aspekte vrhunski izrađene osnove automobila - atribut na kojem je inzistirao Murray, koji je smatrao da će T.50 biti pravi britanski sportski automobil.

Od nevjerojatnog V12 motora i najboljeg laganog mjenjača, prvog na svijetu aerodinamičkog paketa i 'kao pero' laganih papučica od titana, svaki element je posebno dizajniran i izrađen od strane u svom segmentu vodećih britanskih tvrtki. Murray je pritiskao svakog dobavljača do njegovih krajnjih granica kako bi isporučili domišljatost, najvišu kvalitetu i naravno novu razinu lakoće.

S vizijom da će automobil i svaki njegov element biti smatran inženjerskom umjetnošću, Murray je krenuo u stvaranje vozila koje će nadmašiti sve ostale, njegujući novu razinu ponosa i povezanosti među vlasnicima. Svaki kupac T.50 ima priliku upoznati Murrayja kako bi razgovarao o svom automobilu i personalizirao ga iznutra i izvana. Dio ovog procesa uključuje sjedala, volan i prilagodbu pedala svakom vlasniku kako bi njegov T.50 bio ergonomski savršen i individualiziran za svakog pojedinog kupca.

Profesor Murray kaže: 'Samo 100 kupaca dijelit će moju viziju, automobil stvoren na osnovu onog najboljeg iz Formule 1 na svaki zamisliv način. Uz 30 godina tehnološkog i sistemskog napretka, sada je vrijeme za dizajn najvećeg analognog vozačkog automobila. Vjerujem da nijedna druga kompanija ne bi mogla isporučiti ono što ćemo donijeti na tržište 2022. godine, a proizvoditi ovaj britanski superautomobil bit će moj najponosniji trenutak.'

T.50 misija - savršenstvo vožnje

Murray: 'Od prvog dodira papučice gasa od titana do V12 koji vrišti pri 12.100 okr./min., vozačko iskustvo nadmašit će bilo koji superautomobil koji je ikada izgrađen. Nijedan drugi cestovni automobil ne može isporučiti paket snage, trenutne reakcije i povratne informacije vozača na tako izravan i fokusiran način, a istovremeno ostaje udoban, dorađen i upotrebljiv.'

U srcu prirode T.50 je krajnji, senzorno bogat doživljaj vožnje, koji započinje središnjim vozačkim položajem. Položaj za sjedenje u stilu 'vojnog mlaznog aviona lovca' pruža neometan pogled iz kabine, nudeći vrstu čistog vozačkog iskustva poput onog u trkaćem automobilu jednosjedu.

Murray inzistira na tome da motor doprinosi s barem 50 posto sjajnom vozačkom iskustvu. Imajući to u vidu, Murray je krenuo stvoriti najbolji V12 motor ikad. Posebno osmišljena Cosworth-ov GMA pogonska jedinica dosegnula je rekordan broj okretaja, ali je i najbrže reagirajući, najsnažniji i najlakši V12 motor. Što se tiče zvučnog užitka, crveno područje od 12.100 okr./min. sigurno će vam pružiti 'wow-faktor'. Automobil također ima Direct Path Induction Sound – pionirski sustav iz McLarena F1 i usavršen na T.50 kako bi u kabinu kanalizirao urlajući zvuk motora prilikom pritiskanja papučice gasa.

Uvodni otvor za hladan zrak (RAM induction airbox) nalazi se odmah iznad vozačeve glave, a pažljivo izrađene ploče od ugljičnih vlakana na krovu djeluju kao zvučnik, pojačavajući zvuk motora unutar kabine. Sustav se pokreće kutom gasa, a ne okretajima, što znači da je T.50 miran i rafiniran na dijelu leptira za gas, a sve glasniji kako se leptir otvori.

Unutar kabine sve su ergonomsko postavljene analogne kontrole T.50 lijepo ponderirane. Od komunikativnog upravljanja, koje pruža preciznost, do ponderiranja ručnog šesterostupanjskog ručnog mjenjača i papučice gasa od titana, inženjerski fokus je uvijek bio usmjeren na savršenstvo u vožnji.

Tijekom testiranja, pomno je ručno dorađeno pomicanje ručice mjenjača u obliku slova 'H', uobičajenog rasporeda brzina u supersportskim automobilma. Murray ga je osobno potpisao, T.50 pruža 'vrhunski mjenjač' - taktilno kratko bočno prebacivanje s uskim križnim vratima za glatke, jasne i zadovoljavajuće prijenose.

Težina T.50 od 986 kg čini ga najlakšim superautomobilom suvremenog doba, lakšim od prosječne težine superautomobila za gotovo trećinu. Zahvaljujući usredotočenosti na lagano opterećenje, automobil nudi neusporedivu razinu okretnosti, responzivnosti i fokusiranosti na vozača. T.50 je automobil koji je stvoren da bude 'živ' pri normalnim brzinama na cesti, a ne samo kada se obrtaji penju iznad 10.000 okr./min. T.50 će biti zabavan i angažiran u svakodnevnim vožnjama pri niskim brzinama, kao i tijekom vožnje otvorenom cestom samo zbog uzbuđenja.

Što se performansi tiče, T.50 pokreće ga potpuno izgrađen po mjeri središnje straga postavljen 3,9-litreni V12 motor sa 663 KS (487,5 kW) pri rekordnih 12.100 okr./min., uz najveći okretni moment od 467 Nm pri 9000 okr./min. Sam motor je težak 178 kg, blok i glava motora su izrađeni od aluminija, a klipnjače i ventili od titana. Ubrzanje i krajnja brzina još su uvijek nepoznanica, ali sudeći po svim parametrima očekuje se još jedno savršenstvo.

Samonoseća konstrukcija modela je od karbonskih cijevi, a T.50 je dužine 4352 mm, širine 1850 mm, visine 1164 mm, uz međuosovinski razmak od 2700 mm. Visina od podloge sprijeda je 120 mm, a straga 140 mm. T.50 će koristiti naplatke od kovanog aluminija (sprijeda 19 , a straga 20 cola) i Michelin Pilot Sport 4 S gume 235/35R19 sprijeda i 295/30R20 straga. Sam Murray je rekao: 'Odabrali smo ih ove gume jer su nam sve što trebamo'. Tako su dodatno uštedjeli na statičkoj težini, neovješenoj težini i manje uranjaju u samu karoseriju od, uobičajenih za ovu vrstu superautombila, većih dimenzija kotača.

Ovjes je s dvostrukim poprečnim ramenima od aluminija na svakom kraju, sa spiralnim oprugama postavljenim na unutarnjoj strani i spojnicama koje su dizajnirane da osiguraju povećane brzine otporne na aerodinamička opterećenja kako se brzina povećava. Kočnice su karbonsko-keramičke sprijeda i straga, a proizvodi ih legendarni Brembo.

Uz minimalan upliv sustava pomoći vozaču, vozačko iskustvo dolazi do svog potpunog izražaja - što je važno, ESP i kontrola proklizavanja mogu se u potpunosti isključiti. Tehnologije koje utječu na performanse - na primjer, šest aero modova omogućenih aktivnom i interaktivnom aerodinamikom potpomognutoj ventilatorom - poboljšavaju, a ne smanjuju iskustvo vožnje. Stražnji ventilator promjera 400 mm značajno proširuje mogućnosti rada automobila u odnosu na običan supersportski automobil s downforce efektom. U partnerstvu s aktivnim stražnjim spojlerima i interaktivnim difuzorima, ventilator pomaže povećati snagu za 50 posto (u načinu kočenja stvara se 100 posto više potisne downforce sile); smanjuje drag efekt za 12,5 posto; dodajte oko 50 KS izlaznoj snazi automobila, u kombinaciji s krovnim usisnikom zraka; i skraćuje kočioni put za 10 m s brzine od 240 km/h.

Smješten istaknuto na stražnjem dijelu automobila, ventilator je samo jedan primjer 'inženjerske umjetnosti' na modelu T.50. Drugi, o kojem Murray strastveno govori, je motor. Murray mrzi karbonske ili plastične poklopce motora, pa tako podižući dvoja 'gullwing' (galebova krila) vrata koja se protežu stražnjom polovinom automobila, otkriva Cosworth GMA V12 motor koji ponosno pokazuje svoje poklopce bregastih osovina, primarne ispušne razvodnike i usisnim 'trubama' koje su zauzele gornji središnji dio motora.

Murray je ponosan na savršenstvo koje je oblikovao svaku detalj modela T.50. Nazivajući njegov vanjski stil 'povratkom ljepoti', čiste linije i vizualna ravnoteža nastoje pružiti bezvremenski dizajn koji će T.50 pomoćni da 'graciozno stari', kao svježe i trajno slavlje automobilskog inženjerstva - vrhunski analogni superautomobil.

Komentirajući dosadašnje putovanje, Murray je rekao: 'Posljednjih 18 mjeseci ekipa T.50 je živjela i udahnula etos automobila, ostvarujući sve što smo zacrtali kako bi postigla i još više. Ne bih mogao biti sretniji s automobilom i ekipom - oni su daleko najbolji s kojima sam ikad radio.'

  • +47
Gordon Murray Automotive T.50 Izvor: Promo fotografije / Autor: Gordon Murray Automotive