OD -40 DO +65 °C

[FOTO/VIDEO] Pionirski ispitni centar za pogonske sklopove u južnoj Europi; SEAT uložio više od 30 milijuna eura

30.11.2020 u 08:11

Bionic
Reading

Postrojenja sadrže devet multienergetskih stolova koji omogućuju testiranje bilo koje vrste motora, od razvojne faze do njihove homologacije

SEAT je objavio kako je kao dio svoje stalne posvećenosti inovacijama i budućnosti tvrtke, usmjerene na elektrifikaciju, posljednjih godina uložio više od 30 milijuna eura u stvaranje najnaprednijeg testnog centra za pogonske sklopove u južnoj Europi, a koji se nalazi u Martorellu, 30-ak kilometara daleko od Barcelone. Postrojenja su opremljena s devet multienergetskih ispitnih stolova koji omogućuju provođenje različitih vrsta ispitivanja na motorima s unutarnjim izgaranjem, električnim, hibridnim i motorima s pogonom na stlačeni prirodni plin (CNG).

Svrha ovih ispitivanja je osigurati da motori tijekom svog životnog ciklusa udovoljavaju kvaliteti, CO₂ i ostalim emisijama, trajnosti i performansama.

Ulaganje je izvršeno tijekom posljednjih 5 godina i rezultiralo je centrom s kapacitetom za provođenje 14.300 ispitivanja motora godišnje, od rane faze razvoja do ispitivanja koja će biti potrebna za njihovo naknadno odobrenje. Sadržaji također uključuju klimatsku komoru koja može simulirati ekstremne uvjete vožnje, između -40 i +65 stupnjeva Celzija i do visine od 5000 metara, te automatizirani toranj kapaciteta 27 vozila koji ih održava na stabilnoj temperaturi od 23 stupnja kako bi se osiguralo da su u optimalnom stanju za ispitivanje.

U ovom Centru za razvoj pogonskog sklopa (Powertrain Development Centre), smještenom u Tehničkom centru, radi 200 ljudi, u 3 dnevne smjene, 24 sata dnevno, 6 dana u tjednu. Oni provode testove koji im omogućuju objavljivanje novih projekata motora za različite marke Volkswagen koncerna.

Potpredsjednik SEAT-a za istraživanje i razvoj dr. Werner Tietz naglasio je da 'ovaj projekt učvršćuje SEAT-ovu poziciju kao jednog od najnaprednijih pogona za razvoj vozila u Europi. Nova motorna postrojenja i visoka tehnička kompetentnost timova omogućuju testiranje i kalibraciju novih motora tijekom njihove razvojne faze kako bi se osigurale optimalne performanse za SEAT i CUPRA, kao i za različite marke Grupe, s posebnim naglaskom na hibridne i električne motore.'

  • +5
SEAT uložio više od 30 milijuna eura u pionirski ispitni centar za pogonske sklopove u južnoj Europi Izvor: Promo fotografije / Autor: daniaznar

Vrhunska postrojenja

Centar za razvoj pogonskog sklopa opremljen je s devet ispitnih stolova za motore, na kojima se ispituju i kalibriraju njihovi kapaciteti u skladu s vrstom vozila na koje se motor treba postaviti. Dakle, tijekom razvojne faze prilagođavaju se aspekti poput ubrizgavanja goriva, usisa ili snage te se izrađuju ekstremne simulacije vožnje kako bi se promatrao odziv motora u izvanrednim situacijama.

Uz to, postrojenja imaju laboratorij za emisije štetnih plinova koji provodi više od 80 različitih vrsta ispitivanja na svakom vozilu, kao fazu prije ispuštanja i u skladu sa zahtjevima za odobrenje različitih globalnih propisa. Opremljeni su i PEMS uređajima (Portable emissions measurement system), prijenosnim sustavom za mjerenje emisija sposobnim za praćenje podataka o vozilu i koji se koristi za provođenje testova stvarnih emisija vožnje (RDE) trenutno potrebnih za analizu potrošnje i emisija automobila u stvarnim voznim situacijama, kao dio procesa homologacije.

Centar pogonskog agregata također ima ispitnu stanicu za izdržljivost, gdje prototipi i vozila prelaze do 200.000 km 'rolling' kotrljajućom cestom, bez ikakvih pauza, dok se performanse motora cijelo vrijeme analiziraju. To je dio uređaja na kojem se mogu voziti kotači vozila kako bi se testiralo koliko dobro vozilo radi u uvjetima na cesti koji su umjetno stvoreni. Podaci o učinkovitosti goriva dobivaju se jednostavnim ispitivanjima pri različitim brzinama na kotrljajućoj cesti. Konačno ugađanje bi trebao obaviti samo iskusni rukovatelj na dinamometru ili kotrljajućoj cesti. S automobilom na kotrljajućoj cesti, motor se stavlja pod opterećenje s potpuno otvorenim gasom. Uz to, SEAT je instalirao sustav koji vraća energiju koju generiraju valjci i vraća je u obliku električne energije za kasniju potrošnju.

Od Kavkaza do Doline smrti, bez napuštanja Martorella

Jedno od jedinstvenih postrojenja u testnom centru pogonskog sklopa je klimatska komora, u kojoj se simuliraju ekstremne temperature i atmosferski pritisci, koji se za nekoliko sati premještaju iz uvjeta Kavkaza u kalifornijsku Dolinu smrti. Na taj način komora omogućuje testiranje performansi motora i simuliranje vožnje, uz pomoć robota, u ekstremnim uvjetima. Pomoću ovih simulacija moguće je analizirati kako vozila s različitim motorima reagiraju na ove uvjete kako bi se zajamčila izvedba automobila koji će na kraju doći do kupaca.

Pored ovog Centra za razvoj motora, i kao korak naprijed u svojoj predanosti elektrifikaciji, SEAT je također počeo graditi budući Test Center Energy (TCE) u Martorellu, novom laboratoriju baterija proizvođača. Novi centar, za koji je potrebno ulaganje veće od 7 milijuna eura, razvit će i testirati različite energetske sustave za električna i hibridna vozila. Izgradnja TCE-a uključena je u plan ulaganja od 5 milijardi eura koji je najavila tvrtka, a planiran je za završetak u travnju 2021. godine. Postrojenje od 1500 kvadratnih metara će uključivati različita ispitna područja za provjeru valjanosti ćelijskih modula litij-ionske tehnologije, srednje i visokonaponskih baterija i različite punjače koji se koriste u cijelom asortimanu elektrificiranih vozila.