facelift

[FOTO/VIDEO] Osvježeni Citroën C3 stiže u Hrvatsku; novi identitet i veće mogućnosti personalizacije

25.10.2020 u 09:20

Bionic
Reading

C3 ima učinkovite, efikasne i štedljive motore najnovije generacije: trocilindrični benzinski motor PureTech 83 i turbo motor 110 te četverocilindrični turbodizelski motor Diesel BlueHDi 100

Citroën od studenog lansira na hrvatsko tržište osvježeni C3, koji je javnosti predstavljen još početkom veljače ove godine. Da podsjetimo, treća generacija Citroëna C3 svoju je premijeru imala krajem lipnja 2016., a zatim je predstavljena široj javnosti na Salonu automobila u Parizu u jesen 2016. Temelji se na tehničkoj bazi Peugeota 208, i dostupan je samo u verziji s petero vrata. S ovim C3 modelom Citroën je ciljao mlađu klijentelu, zahvaljujući dizajnu koji je više 'u trendu'. Proizvodi se u pogonima grupacije PSA u Trnavi u Slovačkoj, a njegovi izravni konkurenti su Renault Clio i bratski Peugeot 208. C3, vozilo vrlo upečatljivog izgleda 2016. je dobilo novi stilski potpis za trenutačnu gamu (SUV C3 Aircross, C4 Cactus, Berlingo i SUV C5 Aircross).

S gotovo 4,5 milijuna izrađenih primjeraka od njegove pojave na tržištu, C3 je najprodavaniji model iz game Citroën koji je krajem prosinca 2019. bio među pet najprodavanijih vozila u Europi u segmentu B i treće najprodavanije vozilo u Francuskoj. To karizmatično i šarmantno vozilo, koji smo imali na testu krajem studenog 2019., nastavlja svoj pohod u vrlo konkurentnom segmentu ističući svoj jedinstveni dizajn, vrlo poseban karakter i udobnost karakterističnu za ovu francusku marku. Model koji je 2016. uzdignuo Citroën na novu razinu otada je uspio privući više od 850.000 kupaca širom svijeta.

Uspješna formula 'Inspired by You' i dalje za cilj ima privući mlade kreativce vedrog duha koji žive u gradskim i prigradskim područjima koji su u stalnom pokretu. Međutim, ona nastavlja privlačiti i poslovne korisnike. U tom je kontekstu zabilježeno da se broj registriranih vozila C3 za osobnu i poslovnu namjenu povećao za 12,6 posto u 2019. godini. Takvim se razvojem situacije dodatno naglašava želja marke Citroën da 'ne bude ista kao i svi drugi'.

Novi prednji kraj i još više osobnosti

Novi prednji kraj plijeni pozornost već na prvi pogled, a inspiriran je konceptnim automobilom CXPERIENCE, koji je predstavljen na Pariškom salonu automobila 2016. Odvažan dizajn prednjeg dijela pridonosi dojmu povišenosti vozila i dodatno naglašava njegovu osobnost. Novim potpisom, prepoznatljivim obilježjem marke CITROËN, sada se dodatno pojačava dojam visine poklopca motora. Visok i vodoravan prednji blok novom C3 daje samouvjeren izgled uz kompaktnu dimenziju duljine od 3,99 m. Na bočnoj strani vozila ističe se lebdeći krov na crnom okviru vjetrobranskog stakla, dok se linije vodoravnih profila stakala nastavljaju na povišen poklopac motora. U prvom su planu 'chevroni' (logo Citroëna) i kromirana letvica koji se protežu do LED dnevnih svjetala (ovisno o izvedbi) i tako naglašavaju širinu vozila. U drugom su planu nova redizajnirana svjetla, koja dolaze s LED tehnologijom na svim izvedbama. Dozu boje i svježine donose i umeci koji okružuju svjetla za maglu koja su smještena na donjem dijelu.

Bočni elementi Airbump® (ovisno o izvedbi) pravi su vizualni potpis francuske marke te istodobno štite karoseriju i naglašavaju stil vozila. U redizajniranoj verziji sastoje se od niza koji čine tri ispupčene kapsule na donjem dijelu vrata i obruba u boji koja ovisi o paketu Color koji je kupac odabrao. Novi C3 dolazi s najvećim kotačima na tržištu od 185/65 R15, 205/55 R16, 205/50 R17 (ovisno o izvedbi) i stoga odlično prianja na cesti. Njima se dodatno ističe jedinstven karakter vozila te se poboljšava razina udobnosti jer se zadržava visina boka. Vrlo uočljivi široki blatobrani naglašavaju široke konture prednjih i stražnjih bokova i pridonose dojmu snažnog vozila. Osjećaj zaštićenosti pojačavaju veliki odbojnici u boji koji se nalaze na donjem dijelu i koji jamče robusnost u svakodnevnim vožnjama.

Novi motivi na obrubima stražnjih trokutastih stakala (čiji oblik podsjeća na dizajn kapsula na oblogama Airbump®) također naglašavaju usklađen dizajn automobila, ali i njegov izgled iz bočne perspektive.

Stražnji kraj zadržao je glatke linije među kojima se ističu stražnja svjetla čiji tehnološki napredan svjetlosni potpis s efektom 3D ističe vrijednost koju ima novi Citroën C3. Na središnjem dijelu vrata prtljažnika nalaze se sjajni crni 'chevroni' s kromiranim obrubom koji daju moderan izgled stražnjem dijelu vozila.

Pod geslom 'Inspired by You' Citroën svakom svojem kupcu omogućuje da osmisli vozilo u skladu sa svojim stilom. Mogućnosti personalizacije koje pruža Novi C3 sada su proširene s 36 na 97 kombinacija, uključujući nove boje karoserije (crvena Elixir i plava Spring), novi paket Color i novu boju krova, nove krovne naljepnice vanjske ukrasne elemente i nove mogućnosti uređenja unutrašnjosti (opcija Techwood, koja u prostor unosi toplinu, i opcija Emeraude, koja unosi dinamičnost).

Nove mogućnosti uređenja unutrašnjosti

Novi C3 već na prvi pogled ostavlja dojam prostranosti i sprijeda i straga, za što su zaslužni mnogobrojni i dobro osmišljeni pretinci, kao i veliki obujam prtljažnika. Već od ulaska u Novi C3 osjeti se zadovoljstvo zahvaljujući njegovom prostranom i privlačnom prostoru. Naime, C3 nudi prostranost zbog koje je ovo vozilo uzor na tržištu. Odmah ostavlja dojam prostranosti zahvaljujući dizajnu armaturne ploče vodoravnih pročišćenih linija i dizajnu sjedala, što se dodatno naglašava širinom u visini ramena od 1379 mm. Taj je doživljaj naglašen neovisno o odabranom stilu unutrašnjosti jer je posebna pozornost posvećena bojama, oblicima i materijalima. Jednako je i u stražnjem dijelu, jer je prostor za noge straga na najvišoj razini.

Osmišljen kako biste se osjećali 'kao kod kuće', novi C3 olakšava svakodnevicu. Pretinci su osmišljeni tako da budu što funkcionalniji i da ne narušavaju unutarnji sklad. Novi C3 nudi odlično osmišljen središnji pretinac, koji maksimalno oslobađa prostor u prednjem dijelu vozila, ali i veliki pretinac za rukavice (6,25 l). Odvažna svijetla boja u unutrašnjosti tih pretinaca u kontrastu je s bojom predmeta koji se u njima odlažu kako bi ih bilo što lakše pronaći. Naposljetku, nema kompromisa ni u pogledu obujma prtljažnika jer C3 ima velik obujam prtljažnika od 300 l.

Ponuda personalizacije odnosi se i na unutrašnjost koja je u ponudi za Novi C3, životni prostor u kojem vlada bezbrižnost i koji podsjeća na uređenje Maison Citroën (tema Techwood) i na skandinavski namještaj. Uz serijsko uređenje unutrašnjosti kojim se ističu pročišćene linije, novi C3 nudi i dvije nove mogućnosti uređenja unutrašnjosti, od kojih jedna nudi toplo i moderno ozračje, a druga nešto dinamičnije.

Kabina vozila osmišljena za novi C3 predstavlja uspon u višu klasu i pruža svojim putnicima iznimnu udobnost. Novi C3 ima pomno osmišljenu armaturnu ploču koja zbog obrade boja i materijala u skladu s vratima ili sjedalima stvara osjećaj topline te sve postaje jedna skladna cjelina. Uređenje Emeraude: uređenje unutrašnjosti s dinamičnijom notom u kojem su tamne boje u kontrastu s obojenim elementima Emeraude. Presvlake su izrađene od tehničkog tekstila (3D tkanina), a crnom impregniranom tkaninom presvučena je ukrasna letvica armaturne ploče. Obrub armaturne ploče i rubovi od tekstila u boji stvaraju jedinstven vizualni sklad u kvalitetnoj izvedbi. Tema Techwood: prvoklasno uređenje s visokokvalitetnim i posebno obrađenim materijalima mekanima na dodir. Spoj elegantne letvice u boji svijetlog drva na armaturnoj ploči (čiji su tehnički elementi preuzeti s konceptnog automobila CXPERIENCE) i svijetle presvlake na gornjem dijelu sjedala (tekstil s prošivima usklađen s armaturnom pločom) donosi dašak elegancije i topline u unutrašnjost vozila.

Okretan, kompaktnan i svestran, novi C3 s petero vrata i kompaktnom duljinom (dimenzije: duljina: 3,99 m, širina: 1,75 m, visina: 1,47 m, međuosovinski razmak: 2,54 m) izuzetno je udoban u vožnji zahvaljujući posebnoj pozornosti koja je posvećena udobnosti ovjesa, koja postavlja standarde u segmentu, i pozornosti koja je posvećena zvučnoj izolaciji. Taj spoj osigurava jedinstveno prigušivanje i potpis svojstven marki Citroën za upravljačem. Novi C3 svojim putnicima nudi utočište koje ih štiti od vanjskog svijeta te ih zaklanja od ceste.

Kako bi se postigla nova dimenzija udobnosti, poseban je trud uložen u izradu širokih i prostranih sjedala za novi C3. Kao i SUV C5 Aircross, novi C3 preuzima izradu sjedala Advanced Comfort, što je isključivo inovacija marke Citroën.

Ta su prostrana sjedala, u kojima se putnici osjećaju gotovo kao da sjede u naslonjaču u dnevnom boravku, iznimno vizualno i fizički udobna a imaju podstavljene obloge s grafičkim efektom koje daju dobru potporu u lumbalnom dijelu (podesivo na vozačevom sjedalu). Ta su široka sjedala podesiva po visini. Već na prvi dodir, udobnije sjedanje može se osjetiti zahvaljujući podebljanoj pjeni ispod tkanine na površini sjedala (pjena od 2 do 15 mm) za prvoklasnu mekoću. Tijekom vožnje, novi C3 putnicima pruža najvišu razinu potpore u lumbalnom dijelu na sredini sjedala za veću udobnost u vožnji.

Osim toga, novi C3 odsad s vozačeve strane ima naslon za ruke radi svakodnevne veće udobnosti (NOVO, opcijski dostupna uređenja unutrašnjosti).

12 sustava za pomoć u vožnji

Ta udobnost automobila nastavlja se i ugodnijim boravkom u kabini te jednostavnijom upotrebom dostupnih funkcija. Vođena programom Citroën Advanced Comfort®, koncepcija kojom se odlikuje novi C3 stavlja naglasak na ergonomiju komandi, prikaz informacija u vožnji te intuitivnu tehnologiju. C3 nadahnut je svojim kupcima i njihovim načinom doživljaja automobila te im olakšava svakodnevni život zahvaljujući cijelom nizu opreme za udobnost i sigurnost.

Novi C3 izrazito je moderan i ima čak 12 tehnologija za pomoć u vožnji koje jamče bezbrižnost. To su sljedeći sustavi: Pomoć pri parkiranju sprijeda (novo), Otključavanje i pokretanje bez ključa, Active Safety Brake; Coffee Brake Alert, Sustav praćenja pozornosti, Automatsko uključivanje dugih svjetala, Kamera za vožnju unatrag, Pomoć pri parkiranju na uzbrdici, Upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka, Sustav za nadzor mrtvog kuta, Prepoznavanje prometnih znakova i preporučavanje brzine, Regulator/limitator brzine.

Novi C3 nudi tehnologiju Citroën koja povezuje druženje i bezbrižnost. ConnectedCAM Citroën®. Ova kamera povezana s internetom savršeno je ugrađena te omogućuje da slikama ili videima (do 20 sekundi) ovjekovječite životne trenutke te da ih zatim objavite na društvenim mrežama s pomoću besplatne aplikacije ConnectedCAM Citroën®, ili ih sačuvate za sebe. Raspolaže velikim kutom od 120°, razlučivošću full HD, 2 milijuna piksela, GPS-om i unutarnjom memorijom od 16 GB, a vozaču može biti korisna i u slučaju nesreće te poslužiti kao dokaz. U slučaju sudara automatski se aktivira snimanje te se omogućuje pohranjivanje snimke duge minutu i pol (30 sekundi prije / 1 minuta nakon sudara).

Okretnost i najnovija generacija motora

Novi Citroën C3 posebno je okretan zahvaljujući promjeru kruga okretanja od 10,7 m, a svojom duljinom od 3,99 m optimalno je kompaktan u gradskom okruženju. Ima petero vrata i petero sjedala pa je praktičan u svim okolnostima. Novi C3 nudi istinski užitak u gradskoj vožnji, ima iznimna vozna svojstva te se savršeno prilagođava svim putovanjima, onim kraćim i dužim, kada vozite djecu na sportske aktivnosti i kada s prijateljima idete na odmor za vikend.

C3 ima učinkovite, efikasne i štedljive motore najnovije generacije koji su homologirani u skladu sa zahtjevima emisijske norme Euro 6: trocilindrični benzinski motor PureTech 83 (PureTech 83 S&S BVM5) i turbo motor 110 (PureTech 110 S&S BVM6) ili četverocilindrični turbodizelski motor Diesel BlueHDi 100 (BlueHdi 100 S&S BVM5). Novi C3 dostupan je i uz motor s automatskim mjenjačem EAT6 (PureTech 110 S&S EAT6).

Novi Citroën C3 na hrvatske tržište stiže u studenom 2020. U ponudi je s 4 razine opremljenosti: Live, Feel, Feel Pack i Shine. Ulazni model C3 Live PureTech 83 S&S ima početnu cijenu već od 91.900 kn (sa svim davanjima). Model Feel PureTech 110 S&S kreće od 110.900 kn, a ulazni dizelski model Feel BlueHDi 100 S&S kreće od 118.900 kn.

  • +89
Citroën C3 - facelift Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën