sajam automobila Bruxelles 2023.

[FOTO] Mazda predstavlja MX-30 s novim pogonskim sklopom: Električni generator pokreće novorazvijeni rotacijski motor

09.01.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Mazda MX-30 je predstavljen na tokijskom autosalonu 2019. i već je tada bilo najavljeno kako će se kasnije pojaviti i verzija s produženim rasponom (Range Extender), u kojoj se nalazi mali Wankelov motor i generator koji će omogućiti proizvodnju električne energije u vozilu

Ono o čemu se dosad puno pričalo uskoro će imati i svoju svjetsku premijeru, naime Mazda će predstaviti novu opciju pogonskog sklopa za svoj potpuno električni crossover MX-30. Vjerna svom pristupu s više rješenja za globalne izazove smanjenja emisija stakleničkih plinova, Mazda će predstaviti novi MX-30 na sajmu automobila u Bruxellesu 2023.

Dostupan na europskom tržištu od proljeća ove godine s jedinstvenim hibridnim plug-in pogonskim sklopom Mazdin kompaktni crossover će imati električni generator pokretan novorazvijenim rotacijskim motorom.

Da se malo vratimo na prvi potpuno električni model Mazde, MX-30. Isti je predstavljen na tokijskom autosalonu u studenom 2019. godine. Mazda je crossover MX-30 osmislila i proizvela unutar svoje kompanije. Iako, treba napomenuti da je ovaj model razvijen kao rezultat povezanosti s Toyotom i Densoom.

Što se pogona MX-30 tiče, riječ je o e-Skyactiv pogonu s visokonaponskom litij-ionskom baterijom (355 Volti) od 35,5 kWh, koja bi trebala omogućiti domet od oko 200 kilometara (prema WLTP). Već tada je bilo najavljeno kako će se kasnije pojaviti i verzija s produženim rasponom (Range Extender), u kojoj se nalazi mali Wankelov motor i generator koji će omogućiti proizvodnju električne energije u vozilu.

Prošle godine je u svibnju predstavljena i ažurirana verzija Mazde MX-30 za 2022. godinu. Ova nova verzija je krenula u prodaju u Europi u srpnju 2022. Osvježeni MX-30 je tada dobio poboljšane performanse punjenja i funkcionalnosti napajanja, poboljšanja zvuka EV pogona i nove opcije za vanjske sheme boja i unutarnje obloge. Da podsjetimo, mi smo izvorni model MX-30 imali na svom testu u prosincu 2020. godine.

Novi model MX-30 bit će predstavljen na Mazdinom štandu na sajmu automobila u Bruxellesu 13. siječnja 2023., s tiskovnom konferencijom u 10:00 CET.