AUTOMOBILI NA FILMU

[FOTO/VIDEO] Citroënova nova konceptna kočija: Zanimljiva uloga u filmu 'Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo'

16.12.2022 u 08:35

Bionic
Reading

Iznimna suradnja marke Citroën s producentskim kućama Pathé, Trésor Films i Editions Albert René rezultirala je stvaranjem prve galske konceptne kočije nadahnute legendarnim modelom 2CV

Citroën i Pathé, Trésor Films i Editions Albert René započinju suradnju na nadolazećem filmu Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo. Film je nastao u koprodukciji producentskih kuća Pathé, Trésor Films i les Enfants Terribles, režirao ga je Guillaume Canet, a u francuska kina stiže 1. veljače 2023. Nedugo nakon toga kreće i prikazivanje u međunarodnim kinima.

Ova suradnja ne može se usporediti ni s jednom drugom koju je Citroën dosad sklopio, budući da je za potrebe filma Marka trebala dizajnirati i proizvesti konceptnu kočiju. Dizajnerski timovi marke Citroën, uključeni u ovaj projekt od samog početka, izveli su nešto nevjerojatno: iako izrada nacrta i proizvodnja koncepta obično traje godinu dana, dizajnerima marke Citroën za to su trebala samo tri mjeseca.

'Susret ovih dviju legendi francuske kulture mogao bi djelovati nesvakidašnje, budući da između timova marke Citroën i filma Asterix od samog početka postoji bliskost, iskrenost i uzajamno poštovanje. Pružila nam se nevjerojatna prilika da ni iz čega stvorimo i izgradimo konceptnu kočiju i sjajno smo se zabavili radeći na ovom projektu! Rezultat odaje počast legendarnom automobilu 2CV, , koji predstavlja marku Citroën u svom njezinom sjaju', kaže Pierre Leclercq, voditelj odjela za globalni dizajn, Citroën.

Dakako, 2CV, kod nas poznatiji pod nazivom 'Spaček', je dio francuske kulturne baštine. Njegova silueta prepoznatljiva je svugdje u svijetu. 2CV za mnoge predstavlja francuski način života. U filmu 'Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo', konceptna kočija predstavlja interpretaciju modela 2CV i galskog načina života.

Citroënova nova konceptna kočija - Astérix & Obélix: Srednje kraljevstvo Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Dizajnerski su timovi reinterpretirali temeljne vrijednosti marke Citroën u pogledu udobnosti, tehnologije i odvažnog dizajna i sve to posebno začinili za film Asterix. Rezultat je konceptna kočija s ovjesima od veprova želuca, panoramskim krovom, prednjim svjetlima izrađenima od galskih kaciga koja, pod utjecajem čarobnog napitka, osvjetljavaju krijesnice te kotačima od recikliranih štitova s prepoznatljivim ševronima marke Citroën.

Iza kulisa

Zbivanja iza kulisa imaju veliku važnost u ovoj suradnji. Citroën je za ekipu filma Asterix osigurao električnu flotu od 10 vozila. Flotu je činilo 10 vozila: 3 primjerka ë-C4, 3 primjerka C5 Aircross PHEV, 2 primjerka modela ë-Spacetourer, 1 Ami i 1 ë-Jumpy. Citroën je također osigurao punionice za vozila na filmskim lokacijama u Bry-sur-Marneu i Bretigny-sur-Orgeu.

Održivost je bila ključan aspekt za vrijeme snimanja ovog filma. Kroz električnu flotu koju je osigurao Citroën, ekipa filma Asterix pokušala je pridonijeti dekarbonizaciji. Ekipa je surađivala s agencijom koja je pomogla da se u što većoj mjeri smanji stvaranja otpada. Na primjer, kostimi su reciklirani i ponovno upotrijebljeni u druge svrhe, a kartonska je ambalaža reciklirana kako bi se uštedjele dvije tone drva. Također, drveni su sanduci podijeljeni dvama urbanim poljoprivrednim gospodarstvima u regiji Ile-de-France. 

  • +10
Citroënova nova konceptna kočija u filmu 'Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo' Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Silan trud koji je uložen u osmišljavanje konceptne kočije zabilježen je u nekoliko sekvenci u filmu: trenutak u kojem heroji napuštaju selo i odlaze u Kinu ukazuje na složan timski duh i spremnost na velike pustolovine. Prije nego što krenu na put, Cétautomatix pokazuje kočiju Obelixu i predstavlja mu najnovije inovacije koje bi njihovo putovanje trebalo učiniti što bezbolnijim.

Kada Cezarova vojska stigne do Kine, na ulazu u zemlju zatječu prvi reklamni plakat koji promovira najbolji automobil tog vremena: 2CV, nevjerojatnu galsku kočiju koju vuku dva konja. Suptilna je to aluzija na poznatu reklamu marke Citroën snimljenu na Kineskom zidu.

Za kraj, kako bi se istaknula snaga ove suradnje, novi je logotip marke Citroën 'oživio' i dobio krila s Asterixove kacige.