DVA ŠEVRONA

[FOTO/VIDEO] Citroën predstavio novi korporativni identitet i logotip: Novo poglavlje u povijesti francuske marke

27.09.2022 u 15:13

Bionic
Reading

Ponosni novi logo reinterpretira izvorni oval iz 1919. i deseta je evolucija u 103-godišnjoj povijesti Citroëna. Svoju će premijeru imati na konceptualnom vozilu krajem rujna, a zatim će postupno krasiti buduće globalne proizvode i koncepte od sredine 2023.

Citroën je danas otkrio svježi korporativni identitet i logotip, signalizirajući hrabru, uzbudljivu i dinamičnu novu eru za 103 godine staru marku koja ubrzava svoju misiju da električnu mobilnost učini dostupnom svima i proširuje svoj temeljni DNK za pristupačnost, odvažnost i dobrobit kupaca.

Novi izgled reinterpretira originalni logotip koji je prvi usvojio osnivač André Citroën, inspiriran uspjehom svoje prve tvrtke za obradu metala koja je proizvodila sustave zupčanika u obliku ševrona. Poznata i tehnička referenca 'deux chevrons' (hrv. dva ševrona) ostala je u srcu Citroënovog identiteta od tada.

Citroën predstavio novi korporativni identitet i logotip Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Elegantni novi amblem označava tranziciju i evoluciju marke, a debitirat će krajem rujna na značajnom konceptualnom vozilu obitelji Citroën. Njegove verzije će zatim postupno poboljšavati buduću proizvodnju Citroën i koncept vozila od sredine 2023. nadalje. Istaknuti, poboljšani okomiti oval uvest će novi smjer u dizajnerskom jeziku u kojem će vizualno istaknuta oznaka postati odmah prepoznatljiv element potpisa svih Citroën modela.

Nadopuna novom logotipu je svježi korporativni program identiteta marke i izgled novog potpisa marke, koji obećava 'Ništa nas ne pokreće kao Citroën'.

Izvršni direktor Citroëna Vincent Cobée kaže: 'Dok krećemo u vjerojatno najuzbudljivije poglavlje u našoj slavnoj 103-godišnjoj povijesti, pravo je vrijeme da Citroën usvoji moderan i suvremen novi izgled. Naš novi identitet elegantan je simbol napretka dok fizički premještamo naše klijente u odvažnim, naprednim vozilima koja izazivaju tradicionalna industrijska pravila, a emocionalno osiguravajući da njihovo cjelokupno iskustvo – posebice prelazak na električni pogon – bude pristupačnije, udobnije i ugodnije što god oni žele i potrebama. Naše naslijeđe inspiriranja potrošača odvažnim i revolucionarnim vozilima potiče nas da usvojimo drugačiji, inkluzivniji pristup budućoj obiteljskoj mobilnosti i čvrsto vjerujemo da će se kupci iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti složiti da nas ništa ne pokreće kao Citroën.'

  • +8
Citroën predstavio novi korporativni identitet i logotip Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Promjene koje traju jedno stoljeće

Deseta je to značajna izmjena logotipa Citroën od osnivanja tvrtke 1919. godine - i sadrži šire i istaknutije ševrone u kontrastu i okružene mekšim okomitim ovalnim okvirom.

Novi identitet također će se proširiti izvan digitalnog okruženja i upotrebe novog logotipa na iu vozilima kako bi obuhvatio sve elemente korporativnog identiteta tvrtke, od prodaje robe i dokumentacije do zastupstva i označavanja korporativnih zgrada. Učinkoviti novi natpisi bit će lakši i štedjeti će energiju, kao i bez kroma kako bi se povećala mogućnost recikliranja.

Razvijen od strane dizajnerskog tima Citroën, novi Citroën identitet koristio je stručnost Stellantis Design Studija, globalne Stellantisove dizajnerske agencije posvećene unutarnjim i vanjskim klijentima.