PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] BMW ima novi operativni sustav: iDrive 8. generacije dolazi s novim modelom BMW i4

16.03.2021 u 08:28

Bionic
Reading

Osnova jedinstvenog korisničkog iskustva su novi BMW-ov operativni sustav 8, nova generacija zaslona, kontrola i softver te izuzetno moćna povezanost i obrada podataka. Novi će se iDrive postupno uvoditi u sve klase njihovih modela

Nova generacija BMW-a iDrive odvodi interakciju između vozača i vozila u digitalnu budućnost u kojoj su mnoga područja života sve pametnija. Nova interpretacija BMW-ovog operativnog sustava osposobljava vozilo za aktivno sudjelovanje i na taj način služi kao digitalni, inteligentan i proaktivan partner u bilo kojoj situaciji. Stvoren je prirodni dijalog s ciljem preciznog prilagođavanja svih funkcija kojima se upravlja putem BMW-a iDrive prema vozačevim potrebama i preferencijama.

Osnova jedinstvenog korisničkog iskustva su novi BMW-ov operativni sustav 8, nova generacija zaslona, ​​kontrola i softver te izuzetno moćna povezanost i obrada podataka. Novi će se iDrive postupno uvoditi u sve klase vozila, a svoj će debi imati kasnije ove godine u BMW-u iX, no najprije će se pojaviti u novom BMW-u i4.

Grafičko korisničko sučelje

Sposobnost BMW-ovog inteligentnog osobnog asistenta da se prilagodi individualnim potrebama i rutinama vozača, kao i trenutnoj situaciji, čini ga središnjim operativnim kanalom interakcije čovjek-stroj. Operativni sustav dizajniran je s jasnim fokusom na interakciju zasnovanu na dijalogu pomoću prirodnog jezika i dodira putem BMW-ovog zakrivljenog zaslona. A tu su i 'veliki ulazni trenuci', koji unose emocionalnost u odnos između vozača i vozila. Ovo novo iskustvo pozdravlja vozača i poziva ga u vozilo s temeljito koreografiranom rutinom. Tijekom putovanja, novi My Modes koriste sveobuhvatnu interakciju različitih funkcija kako bi dočarali posebne trenutke iz kombinacije karakteristika vozila i unutarnjeg ambijenta prilagođenog trenutnoj situaciji.

BMW iDrive 8. generacije Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Novi BMW iDrive neprestano obrađuje veliku količinu vlastitih generiranih podataka, informacija dostupnih na mreži i podataka uvezenih iz voznog parka BMW Group kako bi ostvario želje vozača na način povezan s kontekstom. Utiranje puta za još veću personalizaciju jest BMW ID. Ovaj sustav prepoznaje situacije koje se ponavljaju, uči iz njih i daje prijedloge kako se funkcije mogu aktivirati u skladu s tim. Daljinska nadogradnja softvera omogućuje novom BMW-u iDrive da iskoristi redovita bežična poboljšanja, integrira dodatne funkcije i bude u toku sa svim uređajima.

Ono što je započelo prije 20 godina uvođenjem okretnog gumba za biranje i digitalnog zaslona ​​sada je sveobuhvatno, inteligentno, višesenzorno iskustvo prilagođeno korisniku. To je ono što predstavlja novi BMW iDrive. Donosi još jednu promjenu paradigme, ovaj put do prirodnog dijaloga između korisnika i njegovog vozila: intuitivniji, osobniji i nadahnutiji, ali i angažiraniji na emocionalnoj razini.

BMW-ov operativni sustav 8

BMW je na Sajmu potrošačke elektronike (CES) 2021 početkom godine najavio sljedeće poglavlje u svom zaslonu i operativnom sustavu, postavljeno za prijenos interakcije vozač-vozilo u novo digitalno i inteligentno doba.

BMW-ov operativni sustav 8 najsnažniji je i najopsežniji tehnološki paket koji je stvorio BMW. Čini osnovu za osmu generaciju i novu interpretaciju BMW-a iDrive. BMW Group razvija središnju upravljačku jedinicu i platformu za integraciju softvera u potpunosti na Linuxu, i to od 2013. godine. Potpuna kontrola nad softverom presudna je za stvaranje stabilnog, nadogradivog, visokokvalitetnog sustava koji razlikuje marku. U eri ubrzanog digitalnog razvoja više nije dovoljno potpuno ažurirati digitalne značajke modela svake tri godine.

Najosebujniji novi dodatak fizičkim komponentama na vozilu je BMW-ov zakrivljeni zaslon koji grupira informacijski zaslon i kontrolni zaslon. Nudi futurističku interpretaciju tradicionalne orijentacije vozača u dizajnu kokpita modela BMW-a. Njegov zakrivljeni zaslon jasno je nagnut vozaču s dobrim ergonomskim učinkom, što intuitivno upravljanje dodirom čini još jednostavnijim. Područja 12,3-inčnog informacijskog zaslona i 14,9-inčnog upravljačkog zaslona stapaju se u jednu cjelinu.

Nova generacija BMW-a iDrive donosi novi jezik dizajna za novi BMW-ov operativni sustav 8. Snažna i privlačna grafika, moderne boje, futurističke teksture i forme, jako svjetlo i međusobna refleksija stvaraju impresivan vizualni izgled. Istodobno, korisničko sučelje optimizirano je tako da u svakom trenutku na jednostavan i lako razumljiv način prezentira pravu količinu informacija.

Kada koriste novi BMW iDrive, kupci imaju koristi od povećane personalizacije korisničkog iskustva na temelju BMW ID-a. U budućnosti će biti moguće sigurno pohraniti još više personaliziranih postavki u BMW ID i prenositi ih između vozila. Može se stvoriti PIN kôd ili BMW ID povezati s određenim ključem kako bi se drugim korisnicima vozila onemogućio pristup osobnim podacima.

  • +52
BMW iDrive 8. generacije Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Ultraširokopojasna (UWB) radiotehnologija ključna je za omogućavanje sveg ovoga. Omogućuje precizno određivanje lokacije između vozila i ključa ili pametnog telefona, što znači da automobil točno zna odakle se vozač približava i koliko je udaljen u roku od nekoliko centimetara. Čim se udaljenost spusti ispod tri metra, vozilo se počinje buditi i to pokazuje postupnim pojačavanjem, dinamičkim svjetlosnim efektom pomoću vanjskih svjetala. U kabini se upali meko, prigušeno svjetlo. Vozilo pokazuje kupcu put do ulaznog prostora osvijetljenog laganim tepihom u blizini vozačevih vrata s geometrijskim oblicima nadahnutim elementima grafičkog korisničkog sučelja. Istodobno su ručke na vratima i ručka poklopca prtljažnika osvijetljene kako bi ih korisnik mogao lakše primiti.

Navigacija, parkiranje i punjenje pomoću BMW Mapsa

Dolaskom novog BMW-ovog operativnog sustava 8, digitalne usluge za navigaciju, parkiranje i punjenje u potpunosti su integrirane u sustav BMW Maps u oblaku na user-friendly način. Inteligentne funkcije BMW Maps također se proširuju.

Jedna od ključnih funkcija ovdje je 'učenje navigacije', što znači da BMW Maps koristi navike povezane s pojedinačnim BMW ID-om kao osnovu za učenje i predviđanje odredišta prema kojem će vozač vjerojatno krenuti. To pomaže pri ponovnom odlasku na neko odredište, posebno svakodnevno putovanje na posao, kada vozači žele biti upozoreni na kašnjenja ili opasnosti na njihovoj ruti. Sva naučena odredišta mogu se pregledati iz vozila i u aplikaciji Moj BMW i po želji obrisati.

Za navigacijsku kartu mogu se odabrati tri različita prikaza. Prilagodljivi prikaz prikazuje relevantne informacije duž rute, prilagođene specifičnoj situaciji u vožnji i navikama korisnika. Podaci postaju fokusirani u 'smanjenom' prikazu, koji prikazuje samo četiri najpopularnije kategorije interesa. U međuvremenu, u 'proširenom' prikazu nudi se prikaz svih dostupnih lokalnih informacija koje se mogu vidjeti na karti, uključujući točke interesa, kao i prometnu situaciju na sporednim cestama i trenutnu situaciju parkiranja.

Inteligentna automatizacija upravljanja klimom

Upravljanje klimatizacijskim sustavom bit će ugrađeno u BMW-ov zakrivljeni zaslon jer kupci rijetko trebaju prilagoditi bilo koju od postavki klima-uređaja. Da bi to bilo moguće, sve funkcije temperature i udobnosti sada će se inteligentno zajedno kontrolirati. Svako daljnje podešavanje sustav registrira i pohranjuje u korisnički profil za BMW ID, tako da korisnici ne moraju nastaviti s istim podešavanjima.