Računalno animirani model

[FOTO] Škoda Vision GT: model digitalnog dizajna emotivnog, potpuno električnog trkaćeg automobila

21.09.2022 u 15:03

Bionic
Reading

Baš kao i model 1100 OHC iz 1957. godine, Vision GT je crveni trkaći automobil s otvorenim krovom. Međutim, dizajniran je kao jednosjed, s vozačem koji sjedi u sredini vozila

Škoda Design reinterpretirao je koncept Škode 1100 OHC iz 1957. godine i predstavlja računalno animirani dizajnerski model Vision GT, studiju potpuno električnog trkaćeg automobila proizvedenog u Mladoj Boleslavi. Uz svog prethodnika, koncept dizajna trenutno je izložen na izložbi 'Dizajn i transformacija'. Izložba koja se održava u Bruxellesu dio je programa podrške češkom predsjedanju Europskom unijom.

Računalno animirani dizajnerski model Škoda Vision GT jedan je od vrhunaca izložbe 'Dizajn i transformacija' u Bruxellesu. Kako bi obilježili češko predsjedanje EU-om, brojne češke tvrtke na ovom događaju predstavljaju proizvode i dizajne od 1990. do 2020. godine. U stvaranju modela Vision GT, Škoda Design tim pronašao je inspiraciju u modelu 1100 OHC iz 1957. godine.

Proizvođač automobila koristi koncept kako bi poslao jasan signal za održivi sportski duh i emocije u digitalnom dobu. Digitalni Vision GT nadovezuje se na tradiciju serije 'Icons Get a Makeover', koja uključuje ikonične modele iz povijesti tvrtke, kao što su 130 RS, Felicia i Rapid Monte Carlo.

Baš kao i 1100 OHC, Vision GT crveni je trkaći automobil s otvorenim krovom. Međutim, dizajniran je kao jednosjed, s vozačem koji sjedi u sredini vozila. Iznad futurističkog karbonskog upravljača, koji je spljošten na vrhu i dnu, nalazi se ravna traka na ekranu koja služi i kao vjetrobran. Važne informacije projiciraju se izravno na vizir vozačeve kacige, slično head-up zaslonu. Aktivni kokpit s fleksibilnim sjedalom dizajniran je za optimalnu kompenzaciju g-sila.

Vanjski izgled ravnog Vision GT-a karakteriziraju jasne linije i oštri rubovi. Dizajn odražava aktualne trkaće automobile Formule E, što je posebno vidljivo u spektakularnom dvodijelnom stražnjem krilu. Aktivna aerodinamika također osigurava optimalne vozne performanse u svakom trenutku. Između dva gornja profila krila svijetli u jarko crvenoj boji novi ŠKODA natpis u obliku holograma. Također se pojavljuje na vrlo ravnom prednjem dijelu Vision GT-a i upućuje na zakrivljenu Škodinu liniju.

Izložba 'Dizajn i transformacija' u Muzeju dizajna u Bruxellesu otvorena je do 8. siječnja 2023., a neki su izlošci također izloženi u Praškoj kući u Bruxellesu do 2. listopada 2022.