SAJAM AUTOMOBILA BRUXELLES 2023.

[FOTO] Dacia Spring ima novu razinu opreme Extreme: Osim detalja dizajna tu je i novi ELECTRIC 65 motor

17.01.2023 u 11:38

Bionic
Reading

Zahvaljujući potpuno novom ELECTRIC 65 motoru, Spring Extreme ima domet od 220 km u WLTP mješovitom ciklusu i 305 km u WLTP gradskom ciklusu. Dosadašnji motor ELECTRIC 45 (45 KS / 33 kW) ostaje i dalje na opremi Essential

Dacia će na sajmu automobila u Bruxellesu (od 14. do 22. siječnja) prikazati potpuno novu opremu Extreme na potpuno električnom modelu Spring, dajući mu 'outdoor' dojam. Ova razina opreme će zatim biti uvedena na četiri primarna modela marke: Spring, Sandero, Duster i Jogger.

Spring Extreme dolazi s potpuno novom plavom bojom 'Slate Blue' i nizom ekskluzivnih značajki dizajna. Izvana će isto tako dobiti i neke detalje bakreno smeđe boje na dijelovima koji se nalaze na krovnim nosačima, kućištu bočnih retrovizora, glavčinama kotača, logotipu Dacia na vratima prtljažnika i ispod optike vozila. Nadalje, tu je i naljepnica s topografskim dizajnom na prednjim vratima i referenca na Dusterove prepoznatljive usisnike zraka smještene između vrata i prednjih blatobrana sa svake strane vozila. Tu su i topografski uzorci na donjoj zaštiti vrata.

Iznutra, Spring Extreme će dobiti topografske uzorke na pragovima vrata, topografski ispis na prednjim gumenim podlogama na podu. Bakreno smeđa je korištena na određenim dijelovima ploča prednjih vrata, oko ventilacijskih otvora i navigacijske ploče. Tu su i bakreno smeđi šavovi na sjedalima te reljefni logo 'Dacia Link' na prednjim sjedalima.

'Extreme' će zamijeniti opremu Expression koju je dosad odabralo 8 od svakih 10 privatnih vlasnika Springa.

Potpuno novi namjenski motor

Uz lansiranje nove opreme Spring Extreme, Dacia također premijerno predstavlja potpuno novi ELECTRIC 65 motor (65 KS / 48 kW). Dostupan samo na modelu Spring Extreme, novi motor je povezan s novim jedinstvenim mjenjačem (koji višestruko povećava okretni moment koji se prenosi na kotače), dok pruža veće ubrzanje i oporavak u širokom rasponu.

Zahvaljujući potpuno novom ELECTRIC 65 motoru, Spring Extreme ima domet od 220 km u WLTP mješovitom ciklusu i 305 km u WLTP gradskom ciklusu. Dacia kaže da će dosadašnji motor ELECTRIC 45 (45 KS / 33 kW) ostati i dalje na opremi Essential.

Prava priča o uspjehu

Svojom premijerom u proljeće 2021., Spring je električnu mobilnost učinio široko dostupnom. Moto ovog modela Dacije je 'Jednostavan, zabavan, učinkovit: Spring je idealan suputnik za svakodnevna putovanja'. U međuvremenu, do danas je Spring naručen u više od 100.000 primjeraka od lansiranja. A zanimljiv je i podatak Dacije, da je tri četvrtine cjelokupne prodaje ostvareno preko pojedinačnih kupaca.

Dacia Spring kada je 2021. godine stigla na tržište Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

Spring je osvojio kupce zahvaljujući svom idealnom izboru značajki i cjenovne kategorije. Podaci prikupljeni iz povezanih usluga vozila dali su vrijedan uvid u to kako ono doista zadovoljava potrebe kupaca. Tako prikupljeni podaci govore da u prosjeku dnevno putovanje na posao traje 31 km pri 26 km/h. Nadalje, u 75 posto slučajeva modeli Spring se pune kod kuće u prosjeku 3,5 sata.

Dacia smatra da je model Spring savršeno prilagođen specifikacijama za dijeljenje automobila (Car Sharing), kao i očekivanjima profesionalnih kupaca. U nizu zemalja od jeseni 2022. Spring je čak dostupan kao LCV – Spring Cargo – za profesionalce, trgovce, dostavljače i slično kako bi imali neograničen pristup srcu urbanih središta. Bilo da se radi o isporuci 'zadnje milje' ili jednostavnom prijevozu glomaznih predmeta, Spring Cargo kombinira uštedu energije i financijske uštede, udobnost vožnje i mobilnost bez emisija.

U manje od 2 godine, kupci su barem kad je riječ o prethodno spomenutim brojkama o narudžbama Spring učinili jednim od vodećih na tržištu električnih vozila. Očekuje se da će Spring 2022. biti na europskom postolju najprodavanijih električnih vozila privatnim kupcima. To je električno vozilo broj 1 prodano na francuskom maloprodajnom tržištu.

Dacia Spring Extreme Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

Xavier Martinet, viši potpredsjednik za marketing, prodaju i operacije Dacia je izjavio: 'Često se u početku kupuje kao drugi automobil u kućanstvu, Spring je glavno prijevozno sredstvo tijekom tjedna za 90 posto kućanstava s više vozila s Springom. Odvažan i vizionarski, Spring je savršeno usklađen s potrebama mobilnosti svojih kupaca.'

Narudžbe za Spring Extreme s ELECTRIC 65 motorom u Francuskoj počinju od danas, a cijena je tamo 22.300 eura (ne uključujući bonus). Prve isporuke ovog modela počinju prije ljeta.