REZULTATI ZA 2023.

Društvo Seat S.A. ostvarilo rekordnu operativnu dobit svih vremena: Rast Cupre i učinkovitost Seata

21.03.2024 u 16:39

Bionic
Reading

Nova ulaganja marke Seat uz facelift modela Ibiza i Arona te ažuriranje modela Leon i Ateca. Cupra modeli Tavascan i Terramar bit će predstavljeni tijekom 2024. u do sada najvećoj proizvodnoj ofenzivi marke

Društvo SEAT S.A. je danas predstavilo rezultate iz 2023. godine i svoju strategiju za nadolazeće godine. Prošle je godine, prema međunarodnim računovodstvenim pravilima (IFRS), operativna dobit dosegla rekordnih 625 milijuna eura, porastavši za 592 milijuna eura (2022.: 33 milijuna eura). To predstavlja poboljšanje povrata od prodaje od 4,1 postotni bod, s 0,3 posto na pozitivnih 4,4 posto. Godišnji promet također je dosegao povijesnih 14,333 milijarde eura, 31,0 posto više nego 2022. (10,941 milijardi). Ovi rezultati potvrđuju snagu društva i uspjeh strategije transformacije.

'Iza sebe ostavljamo godinu u kojoj je društvo SEAT S.A. objavilo najbolje financijske rezultate u svojoj 73-godišnjoj povijesti, osiguravajući da društvo nastavi svoj put prema profitabilnijoj budućnosti,' rekao je Wayne Griffiths, izvršni direktor marki SEAT i CUPRA. '2023. je bila godina velikih kontrasta za automobilsku industriju i za naše društvo, plovili smo morem neizvjesnosti dok smo prolazili kroz najveću transformaciju u našoj povijesti.'

2023.: potvrda snage društva SEAT S.A.

Nakon suočavanja s nekoliko izazova posljednjih godina, uključujući sve veće cijene sirovina, inflaciju i utjecaj rata, stabilizacija opskrbnog lanca 2023. dovela je do povećanja proizvodnje i isporuka. To je društvu SEAT S.A. omogućilo isporuku 519.176 vozila (2022.: 385.592), što je porast od 35,3 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Marka CUPRA još je jednom oborila rekord s 230.739 isporuka, što je porast od 50,9 posto u usporedbi s 2022. (152.896). Marka SEAT, u međuvremenu se vratila na dvoznamenkasti rast s 288.437 isporuka (2022.: 232.696; +24,0 posto).

'Društvo SEAT S.A. je 2023. napravilo veliki korak na svom putu transformacije: cilj nam je bio značajno poboljšanje i ostvarili smo ga. Oborili smo rekorde svih vremena u prometu, operativnoj dobiti i operativnom novčanom toku. Ovo savršeno odražava pozitivne učinke rasta obujma marke CUPRA i oporavka obujma marke SEAT, kao i važnost napretka koji smo postigli s našim Programom poboljšanja rezultata,' rekao je David Powels, potpredsjednik za financije i IT u društvu SEAT S.A.

Prema španjolskim računovodstvenim pravilima (IAS), operativna dobit društva SEAT S.A. dosegla je rekordnih 505 milijuna eura, porastavši za 619 milijuna eura (2022.: -114 milijuna eura). To predstavlja poboljšanje povrata od prodaje od 4,7 postotnih bodova, s negativnih 1,1 posto na pozitivnih 3,6 posto. Godišnji promet dosegao je rekord svih vremena od 14,169 milijardi eura, 35,0 posto više nego 2022. (10,513 milijardi). Dobit nakon oporezivanja povećala se za 480 milijuna eura na 548 milijuna eura (2022.: 68 milijuna eura).

Štoviše, EBITDA je dosegla najvišu razinu u pet godina, s 1,125 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 123 posto u odnosu na 505 milijuna eura zabilježenih 2022. Strategija ulaganja društva SEAT S.A. nastavila se u 2023., dosegnuvši ukupno 5,3 milijarde eura u proteklih pet godine. Povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj od 44 posto, s ukupno 939 milijuna eura, pokazuje predanost društva SEAT S.A. da na tržištu predstavi buduće proizvode marki CUPRA i SEAT.

Ulaganje u marku SEAT

Gledajući u budućnost, društvo SEAT S.A. ima pravu strategiju za održavanje profitabilnog rasta društva. Marka SEAT će igrati ključnu ulogu u tome i tvrtka će predstaviti poboljšane plug-in hibride i vozila s učinkovitom potrošnjom goriva cjelokupne ponude marke SEAT do kraja ere motora na izgaranje. Modeli Arona i Ibiza dobit će facelift tijekom 2025. godine, a u nadolazećim mjesecima, marka će predstaviti i poboljšanu verziju modela SEAT Leon, koja uključuje tehničke i tehnološke nadogradnje. Nadalje, model Ateca također će biti nadograđen te će mu biti produljen životni ciklus.

'Marku SEAT želimo vratiti tamo gdje pripada, nastavljajući dvoznamenkasti rast od prošle godine novim ulaganjima u marku i njezine modele. Također gledamo što možemo isporučiti u električnom svijetu u okviru marke SEAT. Kada je u pitanju marka SEAT, obećavam vam da najbolje tek dolazi,' dodao je Wayne Griffiths.

Novo poglavlje za marku CUPRA

Pokrećući kontinuiranu transformaciju društva SEAT S.A., marka CUPRA otvara novo poglavlje svoje povijesti. Godina 2024. označava početak njezine najveće proizvodne ofenzive do sada predstavljanjem svojih novih heroja za novu eru na tržištu. Ove godine na tržište stižu Tavascan, drugi potpuno električni model marke, i Terramar, elektrificirani SUV. Marka je također najavila nove i poboljšane verzije svojih modela Leon i Formentor, koji će biti predstavljeni u nadolazećim tjednima.

  • +10
Društvo SEAT S.A. predstavilo rezultate iz 2023. godine Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT S.A.

Na današnjem događaju marka je također potvrdila sljedeći veliki korak u svojoj globalizaciji potvrdivši da ulazi na američko tržište.

'Do kraja desetljeća marka CUPRA će ući na tržište SAD-a. Planiramo ulazak s baterijskom električnom verzijom modela Formentor i većim električnim crossover SUV vozilom. Taj će se crossover SUV proizvoditi u tvornicama Volkswagen koncerna u regiji Sjeverne Amerike, uključujući Meksiko. U početku će marka CUPRA biti predstavljena u odabranim državama na istočnoj i zapadnoj obali te u državama Sunčanog pojasa. Bit će to učinjeno novim modelom distribucije,' najavio je Wayne Griffiths.

Marka će ove godine također ubrzati svoju globalnu ekspanziju otvaranjem novih CUPRA City Garages u Istanbulu, Beču i Manchesteru, a sve u cilju ispunjenja svoje krajnje ambicije da postane istinski globalna marka.

Nastavak putovanja ka elektrifikaciji pogona u Martorellu

Društvo SEAT S.A. je predano elektrifikaciji Španjolske i kao dio projekta Future: Fast Forward, nastavlja napredovati u svojoj ambiciji da zemlju pretvori u središte električne mobilnosti u Europi. Tvrtka već gradi svoju tvornicu za sklapanje baterijskih sustava u Martorellu, a u rujnu će započeti transformaciju linije 1 u svojim pogonima prije proizvodnje modela CUPRA Raval i Volkswagen ID.2aII.

Navodeći izazove tržišnog prihvaćanja električnih vozila u Španjolskoj, Wayne Griffiths je izjavio 'ključno je informiranje kupaca da su električna vozila dio rješenja održive mobilnosti, a ne dio problema, zajedno s poboljšanjima oporezivanja i poticajima za kupnju električnih vozila te jačanjem infrastrukture za punjenje.'

Rastuća inflacija, visoke kamatne stope, politička nestabilnost i sukobi predviđaju godinu punu izazova. Međutim, potaknuta ponovnim rastom marke SEAT i nadolazećim predstavljanjem modela CUPRA Leon i Formentor te potpuno novih modela CUPRA Tavascan i Terramar, čini se da će 2024. biti još jedna značajna godina za društvo.

Za kraj, mi smo u Autozoni razgovarali uživo video linkom na 'okruglom stolu' s Wayneom Griffithsom i Davidom Powelsom. Potonjeg smo upitali sljedeće: 'Mogu li se u SEAT S.A drušvu i Volkswagen grupi u cjelini pozabaviti s proizvodnjom baterijskih ćelija u Europi, kako bi se smanjila ovisnost o uvozu istih iz Kine? Odgovor je bio pozitivan, a time bi se i osjetno smanjila konačna cijena elektrificiranih i BEV vozila njihovih marki. I to je zapravo pravi put ka prihvatljivoj cijeni električnih automobila.

Drugo pitanje se odnosilo na izvoz marke CUPRA u Kinu s obzirom na globalizaciju marke, no kinesko tržište nije u fokusu Uprave društva SEAT S.A., ali to ne znači da se modeli CUPRA neće izvoziti na ostala jaka dalekoistočna tržišta, poput Japana, na primjer.