WERTMEISTER 2020

Auti s najvećom preostalom vrijednošću za 2020.; Range Rover Evoque je ukupni pobjednik

27.03.2020 u 15:24

Bionic
Reading

Po 17. put zaredom njemački specijalizirani časopis Auto Bild i tržišni stručnjaci iz Schwackea identificirali su modele automobila s najmanjim gubitkom u vrijednosti

Značaj kataloga Schwacke dobro je poznat i hrvatskim kupcima prilikom uvoza rabljenih automobila, jer upravo ovaj katalog služi za određivanje 'prave' vrijednosti uveženog automobila prilikom određivanja novčanog iznosa državnih davanja (carina, PDV, posebni porez na motorna vozila) te se odnosi na vozilo s prosječno prijeđenim kilometrima i u prosječnom stanju za godinu proizvodnje

Stoga je zanimljiva informacija da su jučer po 17. put zaredom njemački specijalizirani časopis Auto Bild i tržišni stručnjaci iz Schwackea identificirali modele automobila s najmanjim gubitkom u vrijednosti. Nagradama 'Wertmeister 2020' prethodili su vrlo opsežni proračuni i istraživanja. Nekoliko stotina parametara moralo se provjeriti za svako vozilo, na primjer kako bi se uzele u obzir različite varijante opreme ili motorizacije. Proračun se vrši za trenutna vozila za četiri godine i standardnu kilometražu.

Iako se tekući troškovi automobila mogu izračunati prilično lako, gubitak vrijednosti za mnoge vlasnike vozila ostaje nepoznanica. Ovo je najveća stavka koja se mora uzeti u obzir u financijskom proračunu. Kako bi tema gubitka vrijednosti bila transparentnija i razumljivija za privatne kupce, Auto Bild i Schwacke godišnje određuju najstabilnije automobile u Njemačkoj koji najmanje gube na svojoj vrijednosti u ukupno 13 segmenata, a sada su predstavljeni i pobjednici.

'Tržište automobila s mnoštvom modela i vrsta pogona postaje sve složenije. Nagradom 'Wertmeister' želimo stvoriti transparentnost posebno za privatne kupce', rekao je Tom Drechsler, glavni urednik Auto grupe Bild.

'U trenutnoj situaciji, naravno da je još uvijek teško predvidjeti kako će se pokazati budući razvoj vrijednosti, ali budući da će razvoj koronavirusa na sve utjecati na usporediv način, cjelokupna će struktura ostati netaknuta i tržište će se ponovno stabilizirati za četiri godine.' dodaje direktor Schwacke-a Thorsten Barg.

Range Rover je ponovno ukupni pobjednik, dok Porsche dominira u sportskim automobilima

Kao i prethodne godine, britanska marka Land Rover ostvarila je ukupnu pobjedu Wertmeister kompaktnim premium SUV-om Range Rover Evoque. Sa preostalom vrijednošću od gotovo 65 posto u odnosu na cijenu novog vozila, Evoque je vozilo s najmanjim gubitkom vrijednosti u svim klasama. Drugo i treće mjesto zauzela je BMW-ova marka Mini: Mini One Blackyard za male automobile i električni automobil Mini Cooper SE tržišni su stručnjaci ocijenili vrhunskim ocjenama.

S po dvije pobjede u klasi, Mini i Porsche modeli su najstabilnija vozila u svojim segmentima u svim klasama vozila. Tvrtka iz njemačkog Zuffenhausena posebno je dominantna u sportskim automobilima s mjestima od prvog do trećeg. Međutim, raznolikost marki među pobjednicima je upečatljiva. Nijedna marka nema više od dvije pobjede i samo su dva dvostruka pobjednika, što se nije dogodilo već duže vrijeme. I neke uvozne marke osvojila su mjesta među tri prvoplasirana: Toyota je predstavljena četiri puta, a Mazda i Škoda su u prva 3 mjesta svog segmenta s po tri modela.

Prvi put hibridni model kao 'majstor vrijednosti'

Ako uzmemo u obzir pogonske tipove vidimo koliko su bile diferencirane tržišne i preostale vrijednosti u nedavnoj prošlosti. U višoj klasi, u luksuznom SUV-u i u klasi kombija, dizelske inačice još uvijek pobjeđuju u klasi, inače benzinski motor dominira u modelima s motorom s unutarnjim sagorijevanjem. Wertmeister u kompaktnoj klasi je iznimka: ovo je prvi put da je vozilo s hibridnim pogonom osvojilo klasu s Toyotom Corolla.

  • +7
Wertmeister 2020 - lista svih pobjednika Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover