MODERAN LUKSUZ

Range Rover osvježio Evoque: Novi dizajn, najnovije tehnologije i inovativni materijali

23.06.2023 u 08:47

Bionic
Reading

Niz plug-in električnih hibrida i blagih električnih hibrida koji pružaju učinkovitu potrošnju goriva te visoke performanse. Taj niz uključuje napredni plug-in električni hibrid P300e, dostupan uz niz Ingenium benzinskih i dizelskih motora, a svi se odlikuju najnovijom tehnologijom blagih hibridnih električnih vozila (MHEV)

Land Rover je objavio kako je njihov novi Range Rover Evoque (MY24) sada unaprijeđen najnovijim tehnologijama i odabirom luksuznih materijala za suvremene luksuzne klijente.

Minimalistički vanjski stav Range Rover Evoquea unaprijeđen je novom rešetkom i super-tankim Pixel LED prednjim svjetlima s prepoznatljivim dnevnim svjetlima (DRL) koji privlače svojim tehničkim izgledom poput dragulja. Novi vanjski naglasci i boje također nadopunjuju karakterističan plutajući krov, neprekinutu središnju liniju i ručke sklopive u ravnini vrata koji definiraju dizajnerski DNK Range Rovera.

U unutrašnjosti, Range Roverova filozofija minimalističkog dizajna pojačana je novim 11,4-inčnim zakrivljenim staklenim dodirnim zaslonom koji naizgled lebdi unutar linije vozačevih očiju radi poboljšane preglednosti a istovremeno u unutrašnjosti oslobađa prostor za pohranu te za bežično punjenje uređaja. Sa sustavom Pivi Pro2 koji ga pokreće, uz uobičajeni Sustav bežičnog ažuriranja softvera (SOTA) te ugrađenu Amazon Alexu, nova središnja konzola nudi klijentima besprijekorno, udobno digitalno iskustvo.

Najnovije tehnologije i inovativni materijali u osvježenoj kabini također promiču dobrobit koju pruža jedna od najsofisticiranijih tehnologija za kvalitetu zraka u unutrašnjosti u ovoj klasi – Sustav pročišćavanja zraka kabine Plus. Opcije taktilnih tkanina za sjedala uključuju Ultrafabrics™ bez kože i Kvadrat™ radi pružanja nove dimenzije suvremenog luksuza.

Geraldine Ingham, Glavna direktorica, Range Rover, je rekla: 'Originalni kompaktni luksuzni Range Rover za grad još je pametniji i sofisticiraniji od njegova prethodnika. Kabina je minimalistička i opuštajuća, s novim materijalima i bojama za luksuz bez napora. Jedno sučelje od zakrivljenog stakla i tehnologija za čisti zrak omogućavaju klijentima da uživaju u miru i spokoju koji su zaštitni znak Range Rovera'.

Range Rover Evoque (MY24): eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Klijenti mogu birati između modela Evoque S, Dynamic SE, Dynamic HSE i Autobiography. P300e plug-in električni hibrid omogućava klijentima da dovrše svoja prosječna svakodnevna putovanja u EV načinu rada, s nultom emisijom iz ispušne cijevi. Sposoban je za vožnju do 62 km samo na električni pogon prema ciklusu po WLTP-u s novom kemijom baterije koja osigurava poboljšani stvarni doseg za do 48 km. Za brzo punjenje, svaki P300e odlikuje se sposobnošću brzog punjenja istosmjernom strujom kao standardom. Daljnji odabir Ingenium benzinskih motora i Ingenium dizelskih motora blagih hibridnih električnih vozila (MHEV) pruža sveobuhvatan raspon profinjenih opcija pogonskog sklopa s učinkovitom potrošnjom goriva.

Dizajn

Novi Range Rover Evoque odlikuje se suptilnom evolucijom minimalističkog dizajna vanjštine s jedinstvenim obilježjima uključujući njegovu siluetu nalik kupeu, plutajući krov, kontinuiranu središnju liniju i ručke sklopive u ravnini vrata. Najnoviji dizajn rešetke ove linije sada pruža jedinstveni izgled cijelog brenda Range Rover.

Dizajn vanjštine naglašen je novim super-tankim prednjim svjetlima s najnovijom Pixel LED tehnologijom, s efektom nalik draguljima, kristalno jasnom vidljivošću, što je nadopunjeno skulptorski oblikovanom novom grafikom dnevnih svjetala.

Sofisticiranost dizajna i inovativnost skladno se dopunjavaju s redizajniranim interijerom. Pročišćen dizajn središnje konzole ima novu taktilnu ručicu mjenjača za modele s automatskim prijenosom, dok se sustavu za informiranje i zabavu Pivi Pro2 pristupa putem novog 11,4-inčnog zakrivljenog staklenog dodirnog zaslona oštre slike, a putem njega klijenti mogu neprimjetno kontrolirati ključne funkcije vozila. Sada je smješten više te je bliže vozaču čime se također oslobađa više prostora za pohranu, a ima standardno bežično punjenje uređaja.

Kabina je još privlačnija s panoramskim krovom – koji obasjava kabinu prirodnom svjetlošću – i dostupnim taktilnim tekstilnim opcijama bez kože.

Range Rover Evoque je jedini SUV u klasi koji je dostupan s tkaninom Kvadrat™ od mješavine vune, koja je luksuzna, taktilna i suvremena alternativa koži. Taktilnost sa suvremenom notom pružaju mješavina vune Kvadrat™ bez kože i Ebony perforirana Ultrafabrics™ sjedala, s umetcima od poliuretanske tkanine s karakterističnom novom perforacijom. Nadahnute krojevima po mjeri, mješavine vune su 58 posto lakše od kože i pružaju suvremeni izgled i taktilnost.

Inovativna tkanina je predmet opsežnog internog testiranja izdržljivosti u Range Roverovom laboratoriju za materijale. Kako bi se osigurala dugotrajnost i robusnost, materijali prolaze kroz 60.000 ciklusa abrazivnih testova – što je jednakovrijedno razdoblju korištenja od 10 godina – s UV testiranjem koje tijekom jednog mjeseca simulira trogodišnju izloženost jakoj sunčevoj svjetlosti.

Opcije inovativnih materijala dostupne su uz tradicionalnu kožu, dok sofisticirani novi detalji, uključujući Moonlight Chrome koji se nalazi na upravljaču, ukrasima središnje konzole i ventilacijskim otvorima, pružaju novi dojam profinjenosti. Moonlight Chrome nadopunjuje nove završne slojeve koji uključuju Technical svijetli i tamni Anodised Aluminium (ovisno o modelu), sa Shadow sivom Ash oblogom koja je elegantan završni sloj uz Range Rover Evoque Autobiography.

Range Rover Evoque (MY24): interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Paleta boja Range Rover Evoquea sada se odlikuje Arroios sivom, Tribeca plavom i Corinthian brončanom, dok opcije kontrastnog krova omogućavaju klijentima da izraze svoju individualnost, s mogućnošću odabira Narvik crne i Corinthian brončane. Njegov vanjski karakter dodatno je naglašen s ukupno osam dizajna alu naplataka veličine do 21 cola i pet novih završnih slojeva, s Diamond Turned koji se nudi uz Range Rover Evoque Autobiography i Dynamic HSE.

Povezana tehnologija

Nakon predstavljanja na novom Range Rover Velaru, Range Rover Evoque ima najnoviju generaciju tehnologija za informiranje i zabavu Pivi Pro2. Kontrolirane putem elegantnog novog 11,4-inčnog zakrivljenog staklenog dodirnog zaslona, sve glavne funkcije vozila uključene su u novi zaslon, koji izgleda kao da neprimjetno lebdi unutar središnje konzole.

Kontrole za klimatizaciju, sjedala i glasnoću zvuka uvijek su vidljive na novim bočnim trakama, na kojima su bočno smještene višenamjenske klizne kontrole. Ti virtualni gumbi omogućavaju trenutačan pristup često korištenim funkcijama, uključujući pojedinačne kontrole temperature za putnike sprijeda, kamere, navigaciju i glasnoću zvuka.

Na početku svakog putovanja, vozačima se prikazuje početni Pre-Drive panel za brzi pristup često korištenim funkcijama, kao što je odmagljivanje prozora i grijana sjedala. Nakon kretanja, panel nestaje i otkriva se poznati početni trodijelni zaslon koji se može prilagoditi pomoću inteligencije i fleksibilnosti već poznatog sustava Pivi Pro2.

Sustav nove generacije za informiranje i zabavu bio je podvrgnut opsežnom testiranju i razvoju, a i digitalno i fizički su ga ispitivali ljudi, kako bi se smanjilo vrijeme izvršenja zadataka i interakcije te pružilo iskustvo koje je korisniku najlakše moguće. Otprilike 80 posto zadataka može se izvršiti unutar dva dodira početnog zaslona.

Pivi Pro2 podržava jednostavno povezivanje pametnog telefona s bežičnim sustavom Apple CarPlay™. Bežični Android Auto® također je podržan, dok bežično punjenje uređaja – iz novog prostora za odlaganje u središnjoj konzoli – omogućava trenutačno brzo punjenje i smanjuje potrebu za žicama.

Novi Range Rover Evoque također ima omogućen Wi-Fi s Podatkovnim paketom, što putnicima osigurava zabavu i povezivanje. Pivi Pro2 ima dvostruku ugrađenu eSIM tehnologiju i arhitekturu temeljenu na oblaku, što znači da pruža potpuni pristup nizu internetskih aplikacija – uključujući Spotify i Deezer – koje su integrirane unutar sustava za informiranje i zabavu.

Amazon Alexa donosi novu razinu praktičnosti, jer pruža mogućnost kontrole raznih postavki i funkcija upotrebom naredbi prirodnim glasom dok istovremeno smanjuje mogućnost ometanja. Alexa je ugrađena u Pivi Pro2 i može se jednostavno aktivirati izgovaranjem riječi 'Alexa' ili pritiskom na gumb za Alexu na dodirnom zaslonu.

  • +30
Range Rover Evoque (MY24) Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Range Rover Evoque također nudi jedan od najsofisticiranijih paketa tehnologija kamere u klasi s tehnologijama 3D Surround View, ClearSight Ground View™ i ClearSight Interior Rear View™ koje pružaju vozaču veću sigurnost.

Vrhunska profinjenost

Uobičajenu profinjenost Range Rovera osiguravaju napredne tehnologije koje promiču udobnost i dobrobit dodatno uz sveobuhvatnu ponudu probranih paketa opcija.

Novi Range Rover Evoque ima za cilj pružiti najzdravije moguće okruženje u kabini, s jednom od najsofisticiranijih tehnologija za kvalitetu zraka u unutrašnjosti u njegovoj klasi. Pročišćavanje zraka u kabini Plus dostupno je po prvi put u Evoqueu i nadogradnja je prethodnog sustava.

Dostupno kao dio opcijskog paketa Comfort ili standard uz Autobiography, odlikuje se tehnologijama Filtriranje PM2.5 i Upravljanje CO₂ što pomaže u promicanju dobrobiti za cijelu obitelj te povećava pozornost vozača praćenjem i kontrolom razine CO₂ unutar kabine. Aktivira se jednostavnim pritiskom na gumb Purify (Pročisti) na stranici Air Quality (Kvaliteta zraka) unutar sustava Pivi Pro2 te smanjuje razinu alergena ili čestica unutar vozila.

Koristi tehnologiju nanoeTM X za suzbijanje patogena i pomaže u značajnom smanjenju neugodnih mirisa, bakterija i alergena, dok tehnologija aplikacije Air Quality Index (AQI) omogućava klijentima da na zaslonu prate kvalitetu vanjskog zraka na njihovoj lokaciji i odredištu.

Poboljšanu vidljivost noću omogućavaju nova Pixel LED prednja svjetla s prepoznatljivim dnevnim svjetlima (DRL). Kao standard uz Dynamic HSE i Autobiography, novi sustav ima tri puta više LED dioda od prethodnih Matrix LED prednjih svjetala. Svako prednje svjetlo ima četiri modula piksela koji sadrže 67 precizno kontroliranih LED dioda. Točno se prilagođavaju uvjetima na cesti sprijeda kako bi osigurali optimalan prednji snop.

Sustav Dinamičkog savijanja osvjetljenja krivina koristi podatke o brzini i upravljanju kako bi reagirao na cestu sprijeda i osvijetlio mračne kutove i rubove, dok snop dugih svjetala može radi postizanja optimalne vidljivosti fokusirati svjetlost gotovo pola kilometra ispred vozila.

Uz mogućnost bacanja sjene oko četiri nadolazeća objekta i izbjegavanja zasljepljivanja, sustav Prilagodljivog snopa svjetala automatski se prilagođava brzini vozila, te osvjetljava širokim snopom pri malim brzinama a intenzivnijim, duljim snopom pri brzinama većim od 70 km/h.

Električne performanse

Novi Range Rover Evoque nastavlja nuditi niz plug-in električnih hibrida i blagih električnih hibrida koji pružaju učinkovitu potrošnju goriva te visoke performanse. Taj niz uključuje napredni plug-in električni hibrid P300e, dostupan uz niz Ingenium benzinskih i dizelskih motora, a svi se odlikuju najnovijom tehnologijom blagih hibridnih električnih vozila (MHEV) radi povećanja učinkovitosti i odziva.

Električni hibrid P300e nudi klijentima najbolje od svih svjetova, te omogućava vozačima Range Rover Evoquea da dovrše svoja prosječna svakodnevna putovanja s nultom emisijom iz ispušne cijevi, zahvaljujući dosegu samo električnim pogonom do 62 km iz njegove baterije od 14,9 kWh. Električni hibridni pogonski sklop kombinira učinkoviti trocilindrični Ingenium benzinski motor s električnim motorom od 80 kW (109 KS), što pruža ukupnu izlaznu snagu od 309 KS i 0-100 km/h za 6,4 s. Nadogradnja baterijske kemije nudi poboljšano iskustvo vožnje u stvarnom svijetu, s očekivanim električnim stvarnim dosegom do 48 km. Na duljim putovanjima to znači ukupni stvarni doseg do 651 km s emisijom CO₂ od 31 g/km.

Brzo punjenje istosmjernom strujom (DC) je standard za Evoque P300e, čime se osigurava brzo punjenje izvan doma za samo 30 minuta, što znači da vas sljedeća samo električna vožnja očekuje nakon kratkog punjenja. Korištenjem kućnog punjača od 7 kW, punjenje od 0-100 posto može se izvršiti za oko dva sata.

Napredni blagi hibridni električni (MHEV) benzinski i dizelski motori upotpunjavaju ponudu. Tehnologija unaprjeđuje učinkovitost i odzivnost korištenjem Pokretača-generatora pogonjenog remenom (BiSG) kako bi se prikupila energija koja se inače gubi pri kočenju i usporavanju. Ona se pohranjuje u 48-voltnoj litij-ionskoj bateriji ispod prtljažnog prostora i ponovo se koristi prilikom ubrzavanja, čime se pruža profinjeniji rad sustava start-stop koji štedi gorivo.

Napredne tehnologije ovjesa

Tradicionalnu fokusiranost i staloženost Range Rovera na svim terenima osiguravaju napredne tehnologije ovjesa.

Sustav Adaptive Dynamics – ako je ugrađen – osigurava optimiziranost krutosti ovjesa za uvjete vožnje, čime se poboljšava udobnost vožnje i upravljanje. Postoji čak i posebna kalibracija za terensku vožnju, dok promjena parametara vožnje putem sustava Configurable Dynamics pruža iznimne performanse i okretnost na cesti.

Vrhunski raspon sposobnosti na svim terenima zajamčen je inteligentnim sustavom pogona na sve kotače (AWD) s okretnim momentom na zahtjev, čim se pruža optimalna raspodjela okretnog momenta koja je prilagođena uvjetima, bilo da vozite dinamično na cesti ili iz stanja mirovanja krećete na skliskim površinama.

Terrain Response 2® dostupan je putem sustava Pivi Pro2 i omogućava vozaču da prilagodi postavke vozila uvjetima vožnje, uz izbor načina rada Eco, Comfort, Grass-Gravel-Snow, Mud-Ruts, Sand, Dynamic i Automatic. Svaki način rada mijenja kalibraciju motora, prijenosa, sustava pogona na sve kotače, ovjesa i sustava kontrole stabilnosti radi postizanja optimalnog držanja podloge i staloženosti.

Novi Range Rover Evoque može se naručiti već sada kod ovlaštenog partnera u Hrvatskoj.