OVO JE NOVA IMOVINSKA KARTICA

Josipović osiromašio tijekom pet godina na Pantovčaku

12.03.2015 u 09:17

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Ivo Josipović tijekom svog petogodišnjeg mandata neznatno je osiromašio. Potrošio je dio štednje, a i prihodi od autorskih prava pali su mu za duplo: S gotovo 32 tisuće na 15 tisuća kuna

Kako što to zakon nalaže, Ivo Josipović je kao bivši predsjednik dužan predati imovinsku karticu nakon prestanka dužnosti kako bi javnost mogla vidjeti je li se dužnosnik tijekom mandata obogatio te stekao nekretnine čija vrijednost nije u skladu s plaćom. Kod Josipovića se to nije dogodilo, čak suprotno: bivši predsjednik je tijekom mandata neznatno osiromašio.

Josipoviću je tijekom mandata smanjena i plaća te je iznosila 22.240 kuna. Pala su i primanja njegove supruge Tatjane Josipović, i to s otprilike 16 tisuća na 12 tisuća kuna.

U najnovijoj kartici nema 200 tisuća kuna, koliko je godišnje Josipović zarađivao od samostalne djelatnosti kao pravnik i skladatelj, no to je nadoknadila njegova supruga te je tako u novoj kartici, za razliku od prethodnih, navedeno da on zaradi 200 tisuća kuna godišnje od samostalne djelatnosti.


Josipoviću su pali i prihodi od autorskih prava, tako da je uprihodio 15 tisuća kuna na godišnjoj razini, što je dvostruko manje od ranijeg iznosa. Devizna štednja obitelji Josipović ostala je ista - imaju 290 tisuća eura - dok se kunska štednja smanjila s 90 tisuća na 70 tisuća kuna.

Što je s Josipovićevim pianinom Yamaha, vrijednim 15 tisuća kuna, nije poznato, jer te pokretnine u novoj imovinskoj kartici - nema. Obitelj Josipović u proteklih pet godina nije kupovala ni prodavala postojeće nekretnine.

I dalje imaju četiri stana te malo građevinsko zemljište čija je vlasnica u četvrtini Josipovićeva supruga. Jedino je došlo do promjene kvadrature navedenih stanova, pa je tako stan u centru Zagreba u staroj imovinskoj kartici imao 110 četvornih metara, a sada ima 105. Za tri je kvadratna metra smanjen i stan čija površina sada iznosi 57 kvadrata, no povećala se njegova procijenjena tržišna vrijednost i to s pola milijuna na 600 tisuća kuna.

Josipovići još posjeduju stan od 209 kvadrata u Zagrebu, vrijedan 2,4 milijuna kuna, te stan od 138 metara kvadratnih vrijedan 1,9 milijuna kuna.

Josipovićevu imovinsku karticu možete pogledati ovdje