SUMNJA U SUKOB INTERESA

Pokrenut postupak protiv varaždinskog gradonačelnika

30.05.2014 u 09:32

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša zbog mogućeg utjecanja na dobivanje poslova povodom kojeg je došlo do sklapanja ugovora Grada Varaždina s trgovačkim društvom Optimarisk

Postupak je pokrenut na temelju anonimne u kojoj se navodi da je varaždinski gradonačelnik bez provedbe javnog natječaja pozvao sva trgovačka društva u vlasništvu Grada Varaždina, odnosno njih 25, da stupe u poslovni odnos s trgovačkim društvom Optimarisk u kojem je udio u vlasništvu ima Drago Vlašić, brat pročelnika Grada Varaždina Vlade Vlašića. Kao dokaz da je pročelnik Vlado Vlašić vrlo blizak varaždinskom gradonačelniku navodi se da je i prije izbora za komunalnog pročelnika postavljen za vršitelja te dužnosti, iako nije plaćao komunalnu naknadu.

Na osnovu ugovora s Gradom Varaždinom, Optimarisk je sklopilo ugovore o osiguranjima imovine te ugovore o osiguranju od odgovornosti za osobna vozila u ukupnoj visini od 206.225 kuna s osiguranom svotom u visini 254.117.734 kuna.

U prijavi se ukazuje da je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš isticao, doduše, da su objedinjenim postupkom ostvarene uštede, ali to nije nikada dokumentirao. Isto tako se ukazuje da Grad Varaždin prijašnjih godina nije sklapao ugovore o osiguranju putem posrednika koji ostvaruje pravo na proviziju, već izravno, za što je zauzvrat od osiguratelja dobivao razna sponzorstva sportskih i drugih gradskih priredbi. U prijavi se također navodi da je Habuš iznosio kako je Optimarisk bio u poslovnom odnosu s Gradom Varaždinom i u 2007., ali su prema iskazima prethodnog gradonačelnika bili dogovoreni drugačiji uvjeti te da tom poslovnom odnosu nije prethodilo upućivanje cirkularnog pisma svim trgovačkim društvima u kojima Grad Varaždin ima udjele u vlasništvu kojim se upućivala na sklapanje ugovora.

'Polazeći od navoda iz prijave, Povjerenstvo je uvidom u priloženu dokumentaciju steklo saznanja o mogućem sukobu interesa dužnosnika Gorana Habuša, gradonačelniku Grada Varaždinu, koji proizlazi iz mogućeg utjecaja dužnosniku na dobivanje poslova s Gradom Varaždinom u korist trgovačkog društva Optimarisk. U postupku pred Povjerenstvom potrebno je utvrditi je li dužnosnik utjecao na dobivanje poslova posredovanja u osiguranju, odnosno je li dužnosnik utjecao na sklapanje Ugovora od 16. prosinca 2011. s trgovačkim društvom Optimarisk, kojeg je u vrijeme sklapanja ugovora zastupao Damir Vlašić, brat pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina Vlade Vlašića te je li u obnašanju javne dužnosti dužnosnik Goran Habuš počinio povredu članka 5. stavka 1. članka 5. stavka 3. i članka 7. stavka 1. podstavka g) ZSSI-a', navodi se u rješenju Povjerenstva kojem varaždinski gradonačelnik treba dostaviti očitovanje i svu odgovarajuću dokumentaciju, a potrebna dokumentacija će se po potrebi pribaviti i od nadležnih državnih tijela.