TOČKA NA A

Zvrkasti početak

09.08.2010 u 13:42

Bionic
Reading

Jeste li gledali 'Početak'? Jeste li skužili 'Početak'? Ako niste, pogledajte (ili pogledajte još jedanput) pa čitajte ovaj tekst. Ako jeste, poslije ovoga vam više ništa neće biti jasno

'Od 'Početka' me baš ulovila glavobolja. Mrzim kad me filmovi natjeraju na razmišljanje.' (tweet anonimne autorice)

'Sinoć sam gledao 'Početak'. Imao sam osjećaj da slušam raštimani orkestar koji se sporo bliži glasnom vrhuncu. Iznimno sporo.' (tweet autora koji želi ostati anoniman)

Osvrt uglavnom bez spoilera

Kad su te i te godine svi jurili u kina gledati mistera Andersona i mistera Smitha, meni je 'Matrix' promakao. Valjda sam brijala po Kieslowskom i Bigasu Luni, mladost-ludost. Nekoliko godina poslije pogledala sam taj pod obavezno (must-see) i promijenila mišljenje. O muškarcima u kožnima kaputima. I o konceptu originalnoga. Baudrillard je sve to ranije rekao.

Sad sam među prvima pohrlila na 'Početak', a da pojma nisam imala sto ću gledati. Osim da je jako komplicirano i da baš trebam napregnuti moždane vijuge. U subotu smo trebali na more, ali sijevale su munje i gromovi, a Zagreb k'o Zagreb, ponuda alternativnih aktivnosti ravna nuli. Pa ajmo. 11.05 sati, nas petero i još petero u kinu, svatko će pratiti po jednu fabularnu liniju.

Ja nisam bila zadužena za prvu, ali svejedno sam gledala jer mi je bilo dosadno samo jesti kokice koje ne volim. Nakon pola sata, Nolan je sve karte nesuptilno položio na stol, pa smo u mraku izmijenili masonski znak za 'svi pratimo sve'.

Nakon 148 minuta bilo mi je jasno da još od 'Bala vampira' imam averziju prema sekvencama na snijegu, da mi je intenzivno druženje s 'Najljepšim pričama klasične starine' u ranoj mladosti banaliziralo slojeviti doživljaj i da filmovi u kojima se na početku okuplja dinamična ekipa imaju efekt toplog mlijeka, čokolina ili prustovskog madeleinea – mirišu na prisno i toplo, ali dosadno i milijun puta prežvakano.

I ja sam žvakala, po povratku iz kina i tjedan dana poslije toga. Crtala sam svoje sheme pa uspoređivala s tuđima. Čitala komentare eminentnih kritičara i male, ali utjecajne tviteraške elite u zemlji i izvan nje. Zašto, o zašto nisam oborena s nogu ispuzala iz kina, već samo sa solidnim okej? Zašto ne mislim da je ovaj film najkompleksniji konstrukt nakon kocke (iz 'Kocke') i Dedalova labirinta? Zašto mi se jako svidjela fotografija, ali ne i cjelina albuma i gdje je granica između koketiranja sa žanrovima i  sinkretističke prostitucije?

Pretvorite li gornje upitne rečenice u izjavne, dobijete slatku malu pretencioznu recenzijicu  koja se, ovisno o kontekstu i sugovorniku, dade rastezati u svim smjerovima. Ali mene su zapravo više okupirala neka druga, širekontekstualna pitanja. Recimo...

Osvrt sa spojlerima mjestimice

Zašto Leonardo di Caprio toliko voli vodu? Baš, ono, voli. Sigurno je vodeni znak ili barem podznak. 'Titanic', 'Plaža', 'Shutter Island', 'Početak' – nema dvojbe, kvalitetnije mu je išlo u vodi nego u 'Aviatoru'.

Je li slučajnost što je Leonardo alias Cobb duh pokretač cijele akcije, a kalifornijska iliti Cobbova salata ima jednak broj sastojaka kao i njegov ekstrakcijsko-implantacijski tim? I tko je tu sad zelena salata, tko rajčica, a tko roquefort?

Nikako da sjašim s Lea, ali pitam se, pitam se kako to da mu i dalje ne uspijevaju naći odgovarajuću partnericu? Davno bijaše vižljasto pentranje po palubi i seks u potpalublju s Kate: Leonardo je danas ozbiljan glumac, nabacio je 20-ak kila i proširio se u glavi, ali Marion Cotillard alias fatalna, ali vrlo plošna Mal za njega je izbor très mal.

Christopher Nolan naradio se oko konstruiranja i balansiranja snolikih i javolikih pejzaža, ali je li itko skužio koliko je lijen bio po pitanju soundtracka? Da, dobro, Edith, Marion, univerzum priča koje sa sobom povlači 'Je ne regrette rien'. Ali koliko gledatelji zapravo cijene Borgesovu poetiku u svemu tome?

Jesu li najprije odabrali Josepha Gordona-Levitta (čiji je progres od '(500) dana ljubavi' evidentan) pa prema njemu složili Ellen Page ili obrnuto? Ona izgleda k'o mala Alanis Morisette iz parodije 'Ironica', on je poduzetni kuler i u trodijelnom odijelu i u kožnoj jakni, ali stasom si skladno odgovaraju.

Ima li tko da nije skužio vezu Arijadne, labirinta i onog nekog stidljivog klupka? O, suptilnosti, Nolan ti je u ime. Bilo u 'Mementu'. I mislite da fali Minotaur? Da, ako zanemarimo da je to naslov filma u kojemu je glumio Tom Hardy alias Eames.

Hoće li film izazvati navalu na studij arhitekture i pojačan interes za studij farmacije? Vratiti u modu trodimenzionalne igračke poput zvrka, a marame učiniti neizostavnim jesenjim accessoireom za dugokose ležerne djevojke?

Svi smo mi zvrk

I koliko su sad odgovori na ova moja pitanja presudni za razumijevanje 'Početka'? Jednako malo koliko i odgovor na pitanje tko koga kako sanja na kojoj od 12 razina snova. Film me nije oduševio jer sam, kao što se iz priloženoga vidi, više dumala nad ekstrafilmskim kontekstom. Mnoge jest oduševio, između ostaloga i zato što vole kad ne skuže sve iz prve, a misle da bi trebali. Pa je l' se sad taj zvrk zaustavio ili nije? Helou, pa Nolan je 10 godina radio na scenariju, ne bi bilo unosno da ga vi u ciglih dva i pol sata rastavite, jailbreakate i opet sastavite! Film morate (legalno) pogledati barem dvaput do triput ne bi li se budžet od 160 milijuna plus 100 za promo doista isplatio. Ako vam i dalje nije jasno, ako se i dalje vrtite oko svoje osi, to je to! Postali ste zvrk. Ne znate gdje počinjete, a gdje završavate. Baš kao i ovaj film.