JADNA I UVREDLJIVA RETORIKA

Zvoni li alarm u IDS-u ili su pojedincima popustile kočnice?

08.06.2013 u 12:16

Bionic
Reading

Dan nakon što je SDP, koji doduše nije uspio s Kajinom pobijediti IDS-ova Flegu u utrci za istarskog župana, objavio da je unatoč izbornom porazu ipak danas u Istri daleko jači nego što je bio 2009, s IDS-ove konferencije za novinare odaslane su strelice prema Kajinu, a ni na njegov britki odgovor nije trebalo odveć čekati

Verbalni okršaj na relaciji Chiavalon – Kajin, mnoge je začudio jer tijekom protekle kampanje uglavnom je Kajin ne birajući riječi prozivao nekadašnje stranačke kolege i suradnike, dok su kandidati iz IDS-ova tabora prilično miroljubivo i medijima neatraktivno ponavljali 'da se ne bave protukandidatima, već programima'.

No, ipak je puklo. Glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon obrušio se na prvoj postizbornoj konferenciji za novinare u sjedištu IDS-a na nekadašnjeg stranačkog kolegu Damira Kajina, rekavši da je, nakon što je tražio testiranje IDS-ovaca na droge, došlo vrijeme da predoči svoj psiho test, dodajući i da mu je očigledno potrebna liječnička pomoć jer je neke stvari iz nedavne prošlosti zaboravio. A ni Kajin nije ostao dužan, pa je uzvratio da će njegov tim izliječiti Istru od nepotizma i korupcije, a neke i apsolutne vlasti, za što su lijek naredni izbori.

Je li verbalni napad poraženog protivnika IDS-u koji je upravo osvojio vlast u Istri potreban ili nije te kako vide ovu vrstu postizborne retorike, upitali smo istaknute analitičare domaćih političkih zbivanja. 'SDP nije dobio izbore, ali je povisio postotak i to je alarm IDS-u', kaže prof. dr. sc. Ivan Rimac sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, uvjeren da će sad IDS-ova retorika neko vrijeme ići na račun protivnika, tim više što je izvan kampanje mnogo više toga dopušteno.

Naime, smatra da IDS-ovci u Kajinu vide svojevrsnu ugrozu, jer više nisu sami na istarskom političkom prostoru.

'Parlamentarni izbori su za dvije godine i IDS će opet izaći na izbore, a uvijek postoji opasnost da onaj tko se na nekim izborima legitimirao kao valjana oporba nastavi graditi karijeru u tom smjeru i postaje prijetnja', veli Rimac, zaključujući da će IDS, iako na vlasti, morati paziti na protivnika i nastojati ga kontrolirati.

Politički analitičar Žarko Puhovski, pak, smatra da se radi o nekoj vrsti familijarnog obračuna! Uvjerenja je kako je politička karijera Damira Kajina mrtva te da eventualna bojazan IDS-ovaca nema objektivnu podlogu, odnosno 'može biti samo iz nekih psihoemocionalnih razloga, svojstvenih odnosima unutar familija' te kaže: 'To je vrst familijarnog obračuna da se prizemlji član koji ih je izdao, što ukazuje na problem IDS-a koji, bez obzira na uspjeh, u sebi ima neke elemente koji ne odgovaraju racionalnim političkim strankama.'


'Te riječi su možda malo pretjerane, pogotovo u trenutku nakon pobjede, no ne iznenađuju me. Ove riječi su vjerojatno odgovor na teške optužbe koje je Kajin upućivao zadnjih mjeseci i tijekom kampanje na račun dojučerašnjih stranačkih kolega.


Vjerojatno su se IDS-ovci u kampanji dosta suzdržavali od uzvraćanja. Čak je i Jakovčić više kritizirao Milanovića nego Kajina i kad imate nekoga tko vas na osobnoj razini mjesecima kritizira, onda će si netko dozvolit da iskreno kaže možda i više nego što bi trebalo', napominje jedan od mlađih analitičara političke svakodnevnice mr. sc. Damir Jugo, koji kao stručnjak za informacijske i komunikacijske znanosti na Veleučilištu VERN i Fakultetu političkih znanosti promatra kroz prizmu odnosa s javnosti, zaključujući da su 'vjerojatno kočnice popustile', no i dodajući da bi drukčije gledao na to u slučaju da je umjesto Chiavalona isto izrekao Flego koji je bio Kajinov protukandidat.

'Mene je začudilo što je Chiavalon na taj način uzvratio. Očekivao sam da će mu IDS postaviti pitanje da aktivira saborsku mirovinu i vrati im mandat', veli politički analitičar Davor Gjenero, koji smatra da priče o mentalnom zdravlju nisu bile potrebne te da je IDS kao izborni pobjednik mogao biti superiorniji, umjesto što je Kajinu nepotrebno otvorio medijski prostor.