SKICA ZA PORTRET – DAVOR BERNARDIĆ

Zvijezda u usponu bez konkretnog stava o bilo čemu

10.10.2013 u 08:11

Bionic
Reading

Uspjeh Davora Bernardića na prošlotjednim izborima u SDP-u u stranci je malo koga iznenadio. Predsjednik Skupštine Grada Zagreba, podsjetimo, u Predsjedništvo stranke izabran je sa 1472 glasa, odmah nakon ministra zdravlja Rajka Ostojića, i nakon što je prije dvije godine premoćno postao šef zagrebačkog SDP-a još jednom je potvrdio da uživa potporu u stranci i vrlo je izvjesno da će biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

Tko je Davor Bernardić i kako je u nešto više od desetljeća od običnog člana preko šefa najveće SDP-ove organizacije u zemlji stigao do toga da u javnosti figurira kako realna prijetnja Zoranu Milanoviću u ne tako dalekoj budućnosti?

Bero, kako ga zovu kolege, rođen je 5. siječnja 1980. godine u Zagrebu, a oni koji su mu kroz medije pokušavali polaskati primijetili su da je na isti datum rođena i Janica Kostelić, što je valjda trebao biti dokaz da je i on rođen za pobjednika. Isti mediji, nešto kasnije, okitili su ga i titulom zagrebačkog princa jer se oženio na dan kada i princ William

Odrastanje na zagrebačkom asfaltu za njega je bilo je sve samo ne lagano. Roditelji su mu se razveli još dok je pohađao osnovnu školu, pa je jedan period života živio s djedom i bakom.

U politiku je ušao sa 18 godina - Davor Bernardić

Otac, službenik po zanimanju, nakon rata i privatizacijske pljačke devedesetih ostaje bez posla i 1998. godine umire. Majka, po struci patronažna sestra, sa skromnim prihodima nije mogla izdržavati njega i brata, zbog čega Bernardić često ljeti radi na polju u Botincu koje je u vlasništvu Agronomskog fakulteta.

'U politiku sam ušao sa 18 godina. Okidač za to bila je smrt mog oca koji je umro u 46. godini na socijalnoj pomoći', kazao je svojedobno gostujući u 'Osmom katu' Danijele Trbovićdodavši da je shvatio da se nešto u državi mora hitno mijenjati i da je odlučio kako je nabolje ako sam može utjecati na to.

SDP je izabrao, priznao je kasnije, jer je bio najbliže njegovu svjetonazoru. No životne nedaće nisu prestajale, nakon oca umiru mu djed i baka, majka teško obolijeva, da bi i ona nekoliko godina kasnije preminula.

Nakon završene srednje tehničke škole Ruđer Bošković, za koju je dva puta bio državni prvak u fizici, unatoč teškom životnom periodu, upisuje Prirodoslovno-matematički fakultet na kojem diplomira s prosjekom 4,93, a potom te postaje znanstveni novak i trenutno je na poslijediplomskom doktorskom studiju iz fizike, ali i na poslijediplomskom studiju iz financija na Ekonomskom fakultetu.

Paralelno sa školom Bernardić se bavi i košarkom. Prve korake napravio je u Ciboni, uslijedio je Zrinjevac, pa igranje u A2 ligi za Bosko. Tadašnju djevojku, a današnju suprugu Irenu Coljak, priča kaže, upoznao je u kafiću, nakon čega joj je ponudio instrukcije iz matematike.

Uz nju je vezana i njegova prva politička afera. Naime, u javnost je prije nekoliko godina isplivala informacija ju je u veljači 2007. godine zaposlio u Odjelu za nabavu Zagrebačkog holdinga (ZGH). Ta informacija višekratno je demantirana, ali sumnja je ostala. Supruga mu je u veljači ove godine, doznajemo, otišla iz ZGH i sada radi u jednoj privatnoj tvrtci.

Druga se pojavila prije manje od mjesec dana kada se otkrilo da je kao predsjednik Gradske skupštine potpisao ugovor s TV Jabukom o prijenosu sjednica za nešto više od dva milijuna kuna, a da prethodno nije raspisao javni natječaj.

Iz Skupštine su ti navodi odbačeni kao neistiniti, uz tvrdnju da iznos nije točan i da zapravo za to nije trebao biti raspisan natječaj.

U stranci prolazi različite stepenice, pa najprije postaje gradski, zatim i saborski zastupnik, deset godina nakon što se učlanio u stranku postaje predsjednik Foruma mladih, u lipnju 2010. preuzima zagrebački ogranak SDP-a, a od početka ove godine i mjesto predsjednika Gradske skupštine.

Želeći uvesti što transparentniji rad pokreće web stranicu Skupštine, ali valjda nije bio zadovoljan koliko je bio prisutan u medijima pa je stranica osvanula prepuna njegovih fotografija kao da je riječ o privatnom profilu na Facebooku.


Da ima problema s medijskom prisutnošću i prezentacijom, tvrde i neki njegovi stranački oponenti, ali i novinari koji dugi niz godina prate gradsku i državnu političku scenu.

'On je beskrajno ambiciozan, jako je ljubazan, ima osmijeh kojim osvaja, ali je načelno bez sadržaja. Nema stav oko konkretnih stvari i nema ono nešto da bi privukao ljude. Ne mislim da je on novi Bandić, jer Bandić zna kako doći na naslovnica, a po čemu pamtite Bernandića?

Po ničemu. Zato ga ni nema u medijima jer nema što za reći. Lupanje istih fraza prođe tri puta, ali četvrti neće. Međutim, on misli da se može i bez toga i stoga nije ni čudo da je uvijek bio oduševljen kako je, zivkanjem urednika i novinara i vršenjem pritisaka na medije, taj posao za HDZ radio Ratko Maček', tvrdi naš sugovornik blizak SDP-u.

Zlatko Crnčec, novinar Novog lista i Marko Špoljar, novinar Večernjeg lista jedinstveni su u stavu kako će Bernardić sigurno biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika i kako ga samo veliko čudo može s te pozicije maknuti.

'Ako je i bilo upitno hoće li Bernardić biti kandidat za gradonačelnika, mislim da je ta dilema nakon izbora u SDP-u razriješena. Sve osim njegova imena uz SDP bilo bi veliko iznenađenje za koje mislim da se neće dogoditi', navodi Crnčec koji kao Bernardićev najveći nedostatak vidi to što ga premalo ljudi u Zagrebu zna. Razlozi su, mišljenja je Crnčec, što SDP-ova zvijezda u usponu ni o čemu nema konkretan stav.

'Ima godinu dana za to popraviti jer s floskulama neće daleko dogurati iako mu ni protivnici sjajno ne stoje. HDZ nudi Antu Zvonimira Golema za kojeg pak nitko ne zna i zbog toga se sve glasnije spominje njihov sporazum s Bandićem koji  nije jak kao nekad i nema moćnu stranačku infrastrukturu iza sebe. HSLS i HSS guraju Vladimira Ferdeljija, ali je upitna njihova snaga kao stranaka na terenu. Tu se otvara veliki prostor za jednog nezavisnog kandidata kakav je na zadnjim izborima bio Josip Kregar i izbori će biti vrlo zanimljivi', naglašava Crnčec

Špoljar je pak uvjeren kako je Bernardić poput Bandića 'preambiciozni lažni vizionar' koji beskrupuloznost, da dođe do određenog cilja, koristi kao pogonsko gorivo.

'Uvjeren sam da Bernardić ima ambicije naslijediti Zorana Milanovića i na mjestu šefa stranke i na mjestu predsjednika Vlade. Međutim, to neće učiniti sutra, za godinu ili dvije. Lukav je i čekat će pravu priliku koja će se ukazati u slučaju katastrofalnog gospodarskog rezultata Vlade potkraj mandata ili tek nakon eventualnog gubitka idućih parlamentarnih izbora.

Bernardić ima puno plusova, ali sve to nije bitno jer mu ne vjerujem. Mislim da se u njemu krije jedna politički vrlo opasna 'zvijer' koju, ako dođe na vlast, nitko neće moći ukrotiti', navodi Špoljar

Davor Bernardić – Milan Bandić 2.0.

Iako njegov uspješni pohod na prošlotjednim, kako su ih mediji nazvali, 'šalabahter' izborima, u SDP-u nikoga nije iznenadio, dio SDP-ovaca s kojima smo razgovarali ipak čudi se što je Milanović uopće dopustio da se Bernardićeva paukova mreža toliko raširi.

Prvenstveno jer se zna da ni kada se birao čelni čovjek zagrebačke organizacije Bernardić nije bio Milanovićev izbor, tada je podržavao Ivu Jelušića, a i zbog toga što je ne jednom jasno pokazao, primjerice kod izglasavanja gradskog proračuna u zimu 2010. godine, da ne misli svirati baš po svim notama s Iblerova trga.

Iz vremena kampanje za šefa zagrebačkog SDP-a datira i video uradak Bijesa prvog Davor Bernardić – Milan Bandić 2.0. u kojem je poznati video gerilac usporedio Bernardića s Bandiće. Video se pojavio između dva kruga izbora u SDP-u pa se spominjalo kako je cijela priča naručena da diskreditira kasnijeg pobjednika.

'Bernardić je nekad znao stati na loptu i biti timski igrač, a danas su se stvari promijenile i počeo je igrati za pojedine timove i za sebe. On će sa svojom ekipom vjerojatno čekati pravi trenutak da uskoče na Milanovićevu poziciju, a dotada će biti lojalni. U međuvremenu bi se moglo dogoditi da u Zagrebu nakon Bandića opet bude Bandić jer Bernardić će sasvim sigurno biti kandidat za gradonačelnika', zaključuje jedan od naših sugovornika iz SDP-a.

No ne bude li izabran za gradonačelnika, Bernardić će se naći na putu prema dolje. Međutim, isto bi se moglo dogoditi Milanoviću ako nastavi kao dosada provoditi reforme. U tom slučaju sve će karte biti opet otvorene.