ČUVAR U AUSCHWITZU

Zurrof Hrvatskoj: Hitno istražite slučaj Dencinger!

06.02.2014 u 21:57

Bionic
Reading

Centar Simon Wiesenthal pozvao je u četvrtak hrvatske vlasti da ubrzaju istragu Jakoba Dencingera, osumnjičenog da je bio čuvar u logoru Auschwitz u kojem su tijekom Drugog svjetskog rata ubijani Židovi, objavio je centar.

Ta organizacija koja se bavi otkrivanjem nacističkih zločinaca prenosi u priopćenju direktora izraelskog centra Efraima Zuroffa koji je Jutarnjem listu izjavio da je potrebno hitno istražiti slučaj Dencingera koji navodno živi u Osijeku.

'Jedna stvar mora biti jasna - oni koji su bili čuvari u najvećoj tvornici smrti u povijesti i među onima koji su zbog svoje službe bili traženi odmah nakon rata, ne zaslužuju nikakvi sućut zbog godina ili slabosti', rekao je Zuroff.

Po njegovim riječima, protokom vremena ne prestaje krivnja onih koji su omogućili ubijanja, a odmakla dob ne pretvara zločince u pravedne kršćane. 'I ono najvažije, žrtve tog strašnog logora zaslužuju da oni koji su sudjelovali u zločinima ne budu ignorirani ili izuzeti', kaže Zuroff.

On smatra da je Hrvatska u slučaju Šakić dokazala da je u stanju procesuirati i kazniti nacističke zločince i njihove suradnike te je ispravno zatražila izručenje iz Austrije bivšeg zapovjednika ustaške policije u Požegi Milivoja Ašnera

'No, pravda se može postići i u slučaju Dencinger, a pouke koje bi se mogle izvući iz tog suđenja osobito su važne zbog ponovnog oživljavanja neofašizma koji je ponovno podigao svoju užasnu glavu u Hrvatskoj', rekao je Zuroff.

Državno odvjetništvo je 30 siječnja službeno izvijestilo kako je Njemačka, putem svog središnjeg tijela pokrajinskog ministarstva pravosuđa za otkrivanje nacističkih zločina, dostavila podatke o identitetu osobe iz Hrvatske za koju se u njemačkim tiskovinama tvrdi da je nekadašnji čuvar u nacističkim koncentracijskim logorima.

DORH nije potvrdio medijske napise da je riječ o 89-godišnjem Jakobu Dencingeru iz Osijeka, rođenom 1924. u Čepinu, bivšem pripadniku Waffen SS-a, oružanih postrojbi Hitlerove Nacional-socijalističke partije i čuvara u najgorim nacističkim logorima smrti.

Izvide radi provjere navedenih osnova sumnje provodi Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, navodi DORH. DORH je također zatražio dostavu dokumentacije od pravosudnih tijela SAD-a, gdje je određeno vrijeme Decinger boravio, kao i od Centra Simon Wiesenthal radi provjere osnova sumnje na eventualno počinjenje kaznenog djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava tijekom Drugog svjetskog rata.