LOVAC NA RATNE ZLOČINCE

Zuroff postao počasni građanin Novog Sada

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.01.2009 16:17
  • Objavljeno 21.01.2009 u 16:08
Efraim Zuroff

Efraim Zuroff

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ravnatelj "Centra Simon Wiesenthal" dr. Efraim Zuroff primio je priznanje počasnoga građanina Novog Sada koje je, kako prenose u srijedu vojvođanski mediji, dobio zbog otkrivanja bivšega nacističkoga ratnoga zločinca suodgovornog za masakr više od 1.000 Židova, Srba i Roma u Novom Sadu tijekom Drugoga svjetskog rata, te zbog zauzimanja za pravdu i istinu.

NOVI SAD - Novosadski "Dnevnik" objavio je da je odluku o priznanju Zuroffu donijela Skupština grada 15. listopada prošle godine zbog njegova otkrića "jednog od novosadskih krvnika, časnika mađarske fašističke vojske dr. Sandora Kepira", kao i "zbog iskazanog najvišeg poštovanja prema svim žrtvama te aktivnosti koje nose obilježje opće civilizacijske tekovine i izazivaju poštovanje i divljenje".

"Velika mi je čast prihvatiti titulu počasnog građanina Novog Sada, grada s poviješću dugom više od 300 godina, grada velikog političkog i kulturnog utjecaja koji je postao poznat kao srpska Atena, grada u kojem je prije holokausta cvjetala židovska zajednica i grada s drugom po veličini židovskom zajednicom u Srbiji", izjavio je tim povodom Zuroff.

Dodao je kako na priznanje ne gleda kao na nešto osobno, nego da ono prije svega naglašava značenje koje čak i danas ima čin izvođenja pred lice pravde nacističkih ratnih zločinaca.

"Osobno sam često nailazio na mrežu onih koji ih štite, a tu su i druge opasnosti i mnogobrojne frustracije. Upravo iz tog razloga, mnogo mi znači odluka Skupštine grada Novog Sada kao i ova svečanost. Nadam se da će se njihova poruka o značenju zadovoljenja pravde za žrtve holokausta čuti jasno i glasno, naročito u Mađarskoj, ali i diljem svijeta ", rekao je Zuroff na dodjeli priznanja koji su mu u početkom tjedna predali gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada Novog Sada.

On je podsjetio da dr. Kepir danas slobodan živi u Budimpešti i da mu nije suđeno jer za to ne postoji politička volja te zemlje. Sandor Kepir optužen je da je kao časnik mađarske fašističke vojske sudjelovao 23. siječnja 1942. u takozvanoj Velikoj raciji tijekom koje je stradalo mnogo Židova, Srba i Roma.

U povodu dodjele najvišega gradskog priznanja Efraimu Zuroffu u Novom Sadu je prvi put otvoren i seminar o holokaustu, koji će trajati do 22. siječnja, a namijenjen je prosvjetnim radnicima iz Srbije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi