'BORBA PROTIV NEISTINA'

Župljani žestoko odgovorili protivnicima gradnje crkve na Savici

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 12.07.2016 13:49
  • Objavljeno 12.07.2016 u 13:49
Crkva savica svijeće mise

Crkva savica svijeće mise

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Zagrebačka nadbiskupija objavila je na svojim stranicama reakciju župljana bl. Alzojzija Stepinca na prosvjed protiv gradnje istoimene crkve na Trnjanskoj Savici u Zagrebu. Podsjetimo stanari tog naselja ne žele da se crkva sagradi u sred parka između zgrada ionako prenapučenog naselja već žele da se gradi dvjestotinjak metara dalje gdje se nalaze gradski urbani vrtovi

Gradonačelnik Milan Bandić, prije par dana, nakon što je prosvjednike nazvao sljedbenicima komunističke partije, kazao je na radiju 101 kako se crkva neće graditi dok se ne postigne kompromis između stanara na Savici i Kaptola.

Podsjetimo, nedjeljno misno slavlje održava se u predvorju Osnovne škole Jure Kaštelana, a preko tjedna u Pastoralnom centru koji može primiti stotinjak ljudi, pa nadbiuskupija ne dvoji da je crkva u naselju neophodna zbog čega je Župa podnijela zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za uređenje parka izgradnju crkve.

U svojoj reakciji navode da je 'prijedlog lokacije za crkvu utvrđen je Programom urbanističko arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja uređenja parka i crkve na Trnjanskoj Savici koji je izradio Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada 2011. godine temeljem kojeg je 2013. godine raspisan otvoreni natječaj s pozvanim natjecateljima, za uređenje parkovne površine i oblikovnog rješenja nove zgrade crkve posvećene bl. Alojziju Stepincu na njezinu sjeveroistočnom dijelu'.

Nadalje dodaju da prosvjednici prikupljaju podršku na osnovu neistina, a za to kažu nude lako provjerljive argumente.

U nadbiskupiji tako tvrde da se crkva neće izgraditi usred parka već na, kako kažu, sjeveroistočnom uglu zelene površine koja nije park. Navod da će crkva zauzeti 30 posto površine parka kažu da to nije točno već da se radi o 9,40 posto jer je ukupna zelena površina 21. 684 četvornih metara, tlocrt građevine 1650 četvornih metara, tlocrt parkirališta s 33 parkirna mjesta 500 četvornih metara, ukupno 2150 četvornih metara

Dodaju da će se nakon uklanjanja 19 stabala posaditi 56 novih, te ukrasno grmlje i cvijeće, a staze i klupe će ostati. Također ističu da će se proširiti postojeće dječje igralište na 200 četvornih metara i da će se graditi još jedno od 500 četvornih metara, te dodatni sadržaj za starije.

Također napominju da im Grad ne poklanja zemljište jer je riječ o njihovoj parceli do koje su došli sa zamjene s gradom, a na tvrdnje pojedinaca da će zvona će narušavati zdravlje stanovnika odgovaraju: Ma, nisu na Savici u pitanju zvona, nego manjini na Savici ne treba Bog čija se Riječ naviješta u crkvama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!