"Dr. Martin Horvat"

Županijska skupština prihvatila odluku o zaduživanju zbog obnove rovinjske bolnice

02.03.2023 u 20:08

Bionic
Reading

Istarska Županijska skupština jednoglasno je na sjednici održanoj u četvrtak u Pazinu prihvatila odluku o kreditnom zaduživanju u vrijednosti od 2,3 milijuna eura za obnovu rovinjske Bolnice "Dr. Martin Horvat"

Zajam za obnovu bolničkih zgrada i nabavu opreme otplaćivat će Istarska županija, gradovi i općine u Istri, a okvirni rok otplate je deset godina. Obnovit će se bolničke zgrade, a u upravnoj zgradi bit će i odjel za dječju rehabilitaciju. Novac od zajma iskoristit će se i za nabavu medicinske opreme.

Županijski vijećnici s 27 glasova za i 11 protiv (vijećnici SDP-a i Zeleno-lijeve koalicije) na sjednici su donijeli odluku o raspisivanju natječaja za davanje dviju plaža u Rapcu u 20-godišnju koncesiju.

Najviše prijepora na sjednici bilo je o prijedlogu odluke da plaže Maslinica i Girandella idu u koncesiju. Procijenjena vrijednost koncesije za Maslinicu kao uređenu plažu iznosi 18 milijuna eura, a za Girandellu kao prirodnu stjenovitu obalu tri milijuna eura.

SDP-ov vijećnik Vili Bassanese rekao je kako nije uobičajeno da se koncesije daju na 20 godina, pogotovo za takvu vrstu djelatnosti s obzirom na to da je koncesijama omogućeno iznajmljivanje ležaljki i suncobrana te pružanje usluga u ugostiteljstvu.

"Znamo da postoje određeni problemi na području plaže Maslinica i široko nezadovoljstvo s koncesionarom, kako sadašnjim tako i bivšim, i situacija je tamo prilično zamršena. Ova odluka, međutim, neće dati nikakav doprinos rješenju", istaknuo je Bassanese.

Vijećnik Slaven Boljun iz platforme Možemo! istaknuo da je prijedlog te odluke već izazvao veliko negodovanje lokalne javnosti jer bi tim činom rabačko područje ostalo bez javnih plaža.

Odgovarajući na pitanja, pročelnik županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović rekao je da je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine donesen plan za davanje koncesijskih odobrenja u kojemu su već bile uključene te dvije lokacije.

Na području Istarske županije samo su tri ograđene plaže, one nudističkih kampova

Istarski župan Boris Miletić rekao je da ne prihvaća tezu kako se u tom slučaju radi o privatizaciji plaža.

"Navedene plaže su i danas u funkciji plaže. Na području Istarske županije postoje samo tri plaže koje su ograđene još iz doba bivše države, i to su nudistički kampovi. Niti jedna druga nije ograđena", poručio je župan s Miletić i dodao da treba, kako je rekao, "otkloniti neistine da se radi o privatizaciji i ograđivanju".

Govoreći o pripremama za ovogodišnju turističku sezonu, Miletić je istaknuo kako bi ove godine sezona prema svim najavama trebala biti uspješna, čemu pridonosi i ulazak Hrvatske u schengenski prostor budući da je Istra "pretežito autodestinacija".

"Ono o čemu moramo razmišljati je pitanje održivosti turizma. Na području Istarske županije imamo registrirano 468 tisuća kreveta, a nas koji ovdje živimo je oko 200 tisuća, dakle - trebamo razmišljati o kapacitetima i dokle možemo ići", poručio je župan Miletić.