jedan zid manje na svijetu

Župani sa sjevera Hrvatske zadovoljni uklanjanjem žilet-zice

30.08.2022 u 20:29

Bionic
Reading

Trojica župana sa sjevera Hrvatske, čije županije graniče sa Slovenijom, suglasni su da je uklanjanje žilet-žice simbol hrvatsko-slovenskog prijateljstva i dobre suradnje, a što je u ponedjeljak istaknuto i na sastanku ministara unutarnjih poslova dviju država.

Slovenija je žicu na granicu s Hrvatskom počela postavljati za migrantske krize prije sedam godina, a početkom srpnja slovenska je vlada donijela odluku o početku njezina uklanjanja.

Takvim razvojem događaja, posebno je zadovoljan župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je već kod postavljanja žilet-žice, u siječnju 2016., kazao kako to predstavlja veliku opasnost za ljude, ali i za životinje.

„Postavljanje žice izazvalo je veliki revolt među stanovništvom koje živi uz granicu. Čak je taj revolt bio jače izražen sa slovenske strane jer su ljudi bili svjesni štetne odluke koja se u tom trenutku donosila", kazao je Kolar Hini.

Naveo je i kako je, nakon što je imenovana nova vlada, "odmah kontaktirao slovenskog premijera da donese odluku o uklanjanju žice".

„S obzirom na to da će to raditi slovenska vojska na području Republike Slovenije, mi smo spremni iz čina pune podrške tom postupku simbolično sudjelovati u samom uklanjanju žica i ograda”, kazao je Kolar.

Krapinsko-zagorska županija sa Slovenijom dijeli 102,6 kilometara granice dok je žilet-žica postavljena na više od 70 kilometara.

Stričak: Jedan zid manje na svijetu

Vijesti sa zajedničkog sastanka ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije pozdravio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Kazao je kako je nedavno naišao na članak koji je govorio o “zidovima” i u kojemu je navedeno da ih je kod pada Berlinskog zida na svijetu bilo desetak, a da ih je danas više od 70.

Dva “zida” se nalaze i na našim granicama, sa Slovenijom i Mađarskom, stoga me raduje da će na svijetu biti jedan zid manje, odnosno da su Slovenci odlučili maknuti taj svoj zid od žilet žice", izjavio je Stričak za Hinu.

Ponovio je da bi primjer Slovenije trebala pratiti i Mađarska te također ukloniti žilet-žicu s hrvatsko-mađarske granice.

Ni međimurski župan Matija Posavec ne krije zadovoljstvo zbog uklanjanja žilet-žice. „Ona je izazvala samo probleme i za ljude i za životinje, osobito za divljač, a ništa korisnoga nije donijela", istaknuo je Posavec, podsjetivši da njegova županija ima dugačku granicu sa Slovenijom. No, imamo itekako prijateljske, dobrosusjedske odnose koje treba graditi, a nikako ih odvajati, pa taman to bila i žilet žica”, kazao je Posavec.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i njegova kolegica Tatjana Bobnar u ponedjeljak su, s konferencije za novinare kod graničnog prijelaza Bregana/Obrežje, poslali zajedničku poruku o nužnosti uklanjanja žilet-žice.