privremeni smještaj

U Varaždinskoj županiji trenutačno boravi 170 raseljenih osoba iz Ukrajine

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 26.08.2022 12:38
  • Objavljeno 26.08.2022 u 12:38
Ilustracija (izbjeglice iz Ukrajine)

Ilustracija (izbjeglice iz Ukrajine)

Izvor: EPA / Autor: ROBERT GHEMENT

U Varaždinskoj županiji je na dvije lokacije smješteno 170 osoba iz Ukrajine, šest mjeseci otkada su prve raseljene osobe iz Ukrajine zbog invazije Rusije na tu zemlju stigle u Hrvatsku, odnosno Varaždinsku županiju

Radi se o varaždinskom hotelu Turist u kojem se trenutno nalazi 89, te o Domu 2 u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice gdje je trenutno 81 osoba, rekao je župan Anđelko Stričak Hini. Župan je obišao obje lokacije s ciljem da s raseljenim osobama popriča o kvaliteti smještaja, potpori koju dobivaju, a posebno su ga zanimale potrebe djece uoči početka nove školske godine.

Ukrajincima koji su privremeni smještaj našli u Varaždinskoj županiji Stričak je poručio da razumije njihovu situaciju jer je isto to prolazila i Hrvatska 1991. godine, ali i on osobno jer je bio uključen u obranu zemlje. 'Osobno sam bio uključen u obranu svoje domovine i znam koliko je teško na ratištu, na prvoj liniji, koliko je teško kada ti pogine suborac ili je ranjen. Međutim, tek kasnije shvatio sam koliko je teška neizvjesnost tvojih bližnjih doma kada ne znaju gdje si i što se s tobom događa', riječi su župana Stričaka upućene raseljenim osobama iz Ukrajine.

Stoga vjerujem da vam nije lako, posebice što nitko ne zna koliko će taj nesretni rat u Ukrajini trajati i koliko će još žrtava odnijeti, domova razrušiti, dodao je.

Osim 170 osoba smještenih na spomenute dvije lokacije manji broj raseljenih osoba iz Ukrajine nalazi se i u privatnom smještaju na području Varaždinske županije. Od dolaska prvih Ukrajinaca u Hrvatsku prije gotovo šest mjeseci do sada je kroz tu županiju prošlo njih nešto više od 1500.

  • +4
  • +1

Rat u Ukrajini

Izvor: EPA / Autor: STR

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!