sisak

Župan Žinić najavio inspekciju u pogonu Remondis Medisona

10.07.2019 u 15:26

Bionic
Reading

Nakon što se u utorak suočio s prosvjednicima iz građanske inicijative 'Siščani ne žele biti Smetliščani', sisačko-moslavački župan Ivo Žinić najavio je u srijedu da će u pogon Remondis Medisona, tvrtke koja u Sisku zbrinjava medicinski otpad, poslati inspekciju koja će provjeriti poštuju li se protom svi propisi

Nakon svečanosti dodjele priznanja nadarenim i uspješnim učenicima, žipan Žinić potvrdio je novinarima kako je županijski Ured za graditeljstvo i prostorno uređenje tvrtki Remondis Medisonu izdao trajnu dozvolu za zbrinjavanje medicinskog otpada.

'Budući da je tvrtka dobila dozvolu Grada Siska za rad u hali bivše tvornice Herbosa, gdje se i nekad radilo s opasnim kemikalijama, te da je dobila suglasnost Ministarstva uprave za zakonsko poslovanje, da ima sve druge suglasnosti i dozvole, nismo joj mogli uskratiti dozvolu za rad', rekao je Žinić.

Istaknuo je da građani s pravom reagiraju jer postupak s otpadom uvijek izaziva posebnu pozornost javnosti.

'Ne možemo dopustiti da netko ugrožava zdravlje stanovnika ovoga grada ili županije pa ćemo u pogon Remondis Medisona uputiti inspekciju da utvrdi poštuju li se u postupku s medicinskim otpadom svi propisi u skladu s dozvolama za rad. Ako inspekcija ustanovi da postoji opasnost za zdravlje ljudi, mi ćemo dozvolu za rad povući', rekao je župan Žinić, dodajući kako djelatnost Rijekatanka nije u ovlasti Sisačko-moslavačke županije, nego Grada Siska.

Na društvenim mrežama se u noći s utorka na srijedu pojavila slika sisačkoga Novog mosta na kojem je bio istaknut natpis 'Župane, pošto si nas prodao?', pokraj kojega je je policijska ophodnja s vozilom. Natpis je nakon toga uklonjen, a iz sisačko-moslavačke Policijske uprave je priopćeno da ga nije uklonila policija, nego da je ona samo obavila očevid i registrirala događaj.

Inače, posve neplanirano, župan Žinić u utorak se u Ulici Antuna i Stjepana Radića susreo s prosvjednicima iz građanske inicijative koji su se s natpisima vraćali s prosvjeda ispred sjedišta Sisačko-moslavačke županije. U kratkom i oštrom dijalogu pokušao im je objasniti svoja stajališta, no prosvjednici se s njim nisu složili.

Prosvjednici su najavili da će u srijedu još prosvjedovati ispred županijske uprave, a od četvrtka ispred sisačke Gradske vijećnice. Zahtjevaju da im se odgovori jer, kažu, grad, županija i mjerodavno ministarstvo nisu se očitovali o pitanjima iz njihovih dopisa.

Osim pitanja o tvrtki Remondis Medisonu, koja obrađuje opasni medicinski otpad, a protjerana je iz Jasterebarskog, njihova su se pitanja odnosila i na planirano zbrinjavanje opasnoga kemijskog otpada u budućem pogonu Rijekatanka u sisačkome prigradskom naselju Novom Pračnu