zagrebačka 'magla'

Zrak je i dalje žestoko zagađen, a upozorenja građanima nema. Stručnjakinja objašnjava kad bi nas trebali upozoriti

16.01.2020 u 13:54

Bionic
Reading

'Indeksi kvalitete zraka koji se vide na web portalima isključivo su informativni i upozoravaju pri nižim vrijednostima od onih kod kojih bi moglo doći do ozbiljnijih zdravstvenih posljedica', kazala je za tportal Gordana Pehnec, predstojnica Jedinice za higijenu okoline s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada

Problemi s onečišćenim zrakom u Zagrebu nakon što se situacija dan, dva bila primirila nastavljeni su danas. Opet je izmjerena visoka koncentracija čestica PM10 na dvije od tri postaje DHMZ-a – Zagreb 1 (u središtu grada) i Zagreb (Dugave), gdje je prosječna vrijednost od ponoći do podneva bila 112 μg/m3, a prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti je 50 μg/m3. Jučerašnji prosjek bio je 58,55 μg/m3.

Na karti Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, na kojoj se iz sata u sata mogu pratiti podaci o kvaliteti zraka u cijeloj Hrvatskoj, stoji kako je kvaliteta zraka u Dugavama u Zagrebu vrlo loše kvalitete ponajviše zahvaljujući česticama PM10, a koje su tek jedna od stvari što se mjere.

Gordana Pehnec, predstojnica Jedinice za higijenu okoline s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, za tportal je pojasnila da zakonska obaveza upozoravanja građana postoji kada se prekorače pragovi obavješćivanja i pragovi upozorenja koje možete pronaći klikom na link.

'Ti su pragovi propisani Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku i to samo za neke onečišćujuće tvari (sumporov dioksid SO2, dušikov dioksid NO2 i prizemni ozon O3), ali koncentracije u Zagrebu su znatno niže od tih vrijednosti. Iznimno rijetko, tijekom vrućih i sušnih ljeta, može doći do prekoračenja praga obavješćivanja za ozon', navela je Pehnec.

Pojasnila je da pod lebdećim česticama PM10 podrazumijevamo čestice aerodinamičnog promjera manjeg od 10 mikrometara koje mogu prodrijeti u gornje dišne puteve te da su za obavješćivanje javnosti nadležne jedinice lokalne samouprave.

'Indeksi kvalitete zraka koji se vide na web portalima isključivo su informativni i upozoravaju pri nižim vrijednostima od onih kod kojih bi moglo doći do ozbiljnijih zdravstvenih posljedica', istaknula je Pehnec.

Dodajmo da prekoračenja graničnih vrijednosti i praga upozorenja za SO2, NO2 i O3 u Zagrebu od početka godine nije bilo.

Stručnjaci već nekoliko dana navode da vrijednosti čestica PM10 svake godine pokazuju iste varijacije sa znatno povišenim vrijednostima u hladnijem dijelu godine, odnosno tijekom sezone grijanja, i da se u pravilu najviše vrijednosti bilježe u prosincu, siječnju i veljači.

Glavni uzroci povišenih koncentracija zimi su ložišta, promet i meteorološki uvjeti koji često uzrokuju zadržavanje onečišćujućih tvari pri tlu.

  • +8
Zagađenje u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' danas su ponovno objavili preporuke građanima koje su jučer povukli.

Navode da je riječ o općenitim zdravstvenim preporukama koje daju u preventivnu svrhu i s ciljem smanjenja rizika za zdravlje kako bi građani bili informirani i prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka.

Savjetuju izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači). Preporučuju izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja i lakova, korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza i izbjegavanje/smanjivanje grijanja na kruta goriva.