visoke vrijednosti

Zagađen zrak u Zagrebu, izdane preporuke: Izbjegavajte vožnju automobilom; djeca, trudnice i bolesnici - oprez

14.01.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Zbog zagađenog zraka u Zagrebu, posebno na mjernoj postaji Jakuševac, Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' izdao je preventivne preporuke

U Informacijskom sustavu zaštite zraka (ISZZ), u 2020. su zabilježene visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 zbog čega je na određenim mjernim postajama, osobito na mjernoj postaji Zagreb-3, evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg/m3 , indeks kvalitete zraka loš ili vrlo loš', izvijrestili su iz Grada.

Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' izdao je stoga preporuke građanima.

Preporuke za stanovništvo grada Zagreba vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3:

U preventivnu svrhu ovim se putem izdaju sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana Grada Zagreba:

  • +9
Magla u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL
  • Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).
  • Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.
  • Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.
  • Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.
  • Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.
  • Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.