LOKVA ROGOZNICA

Zračne snage natapaju najveće ovogodišnje požarište kod Omiša

12.08.2018 u 10:51

Bionic
Reading

Protupožarne snage natapaju najveće ovogodišnje požarište, a u tijeku je i smjena kopnenih snaga, priopćeno je iz MORH-a. Požaru je planuo u subotu rano popodne u Lokvi Rogoznici i proširio se do Medića i Mimica. Izgorjelo je više od 70 hektara guste borove šume i raslinja

Na požarištu kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji od ranog su jutra Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH), izvještava MORH dodajući da je u tijeku i smjena protupožarnih vodova kopnenih snaga.

  • +11
Vatrogasci probdjeli cijelu noć na požarištu kod Lokve Rogoznice Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U Divulje se povlači 51 vojnik iz sastava PP NOS RH, a 52 pripadnika iz Sinja preuzimaju zadaće na saniranju požarišta.

Jučer je na požarištu bilo angažirano sedam protupožarnih aviona (pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802), a cijelu noć na terenu se nalazio i 51 pripadnik Hrvatske vojske iz sastava PP NOS OS RH.

Požar kod Omiša ujedno je i najveći ovogodišnji požar na kojem je zabilježen i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone, poručuje MORH.

'Tako su zračne snage na požarištu ostvarile oko 28 sati naleta pri čemu su izbacili oko 340 vodenih bombi odnosno više od 1 800 tona vode.'

Zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile i kapetan posade na Canadairu CL-415 bojnik Darko Kučej zadnji je sinoć od zračnih snaga napustio požarište.

  • +14
Veliki požar izbio na prostoru naselja Lokva Rogoznica kod Omiša Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Djelovali smo sve do zalaska sunca, a zadnjih sat i pol gašenja natapali smo i sanirali rubna područja kako bi olakšali posao zemaljskim snagama jer se radi o nepristupačnom terenu. Najvažnije je što smo uspjeli zajedno sa vatrogascima na terenu obraniti kuće jer se vatra u jednom trenutka približila na nekih 20-ak metara od prvih kuća', rekao je.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage do danas su sudjelovale u gašenju 26 požara (14 u Zadarskoj, osam u Šibensko-kninskoj i četiri u Splitsko-dalmatinskoj županiji).