VATRENA STIHIJA

Požar u Lokvi Rogoznici pod nadzorom - izgorjelo 70 hektara i dvije vatrogasne cisterne

11.08.2018 u 20:05

Bionic
Reading

Požaru koji je planuo u subotu rano popodne u Lokvi Rogoznici, te se proširila do Medića i Mimica, stavljen je pod nadzor gasitelja, a izgorjelo je više od 70 hektara guste borove šume i raslinja, doznaje večeras Hina od vatrogasaca

Požar se ne širi dalje, gašenje otežava jaka tramontana, no kuće i ljudi nisu ugroženi.

Na terenu je 180 vatrogasaca iz 26 postrojba DVD-a i JVP-a iz Splitsko-dalmatinske županije sa 44 vozila.

Na požaru kod Omiša je angažirano i sedam protupožarnih aviona Oružanih snaga RH, i to pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 te 51 pripadnik Hrvatske vojske iz sastava Prutupožarnih snaga NOS-a OS RH, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Požar je izbio u 13,45 sati u Lokvi Rogoznici, na predjelu Ivašnjak gdje je vatra zahvatila gustu borovu šumu i raslinje, pa se kasnije nošena vjetrom proširila na Mediće i Mimice. U tom požaru će biti veća materijalna šteta s obzirom da su tijekom gašenja dvije cisterne DVD-a Omiš izgorjele, a 14 vatrogasaca u njima morali su pobjeći kako bi se spasili.

Teren na kojem plamti požar nalazi se iznad Jadranske magistrale, poprilično je nedostupan, pa vatrogasci koriste na stotine metara vatrogasnih cijevi spojenih na cisterne zaustavljene na magistrali.

Zbog tog požara od 15,15 sati na Jadranskoj magistrali bio je zatvoren promet koji se preusmjeravao preko Gata i Šestanovca, a od 18,25 sati puštena je u promet dionica Omiš-Dubci. Zbog požara je stanovnicima Medića i Marušića jedno vrijeme bila isključena i struja, no predvečer im je opet uključena.

Na požarištu je kasno popodne bio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

"Sada je sve pod kontrolom vatrogasaca. Brzo se reagiralo. Na terenu je 180 vatrogasaca, izgorjele su dvije cisterne, ali niti jedna kuća, pa ni voćnjak nije nastradao. Uz mene je na terenu cijelo vrijeme i gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović. Obišli smo cijelo požarište. Naravno da će se požarište nadzirati cijelu noć. Nema ozlijeđenih, nema ugroženih kuća, sve je pod kontrolom. Vatrogasci će na požarištu ostati cijelu noć i vjerojatno ga u potpunosti ugasiti", poručio je župan Boban.

  • +14
Veliki požar izbio na prostoru naselja Lokva Rogoznica kod Omiša Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

MORH: Požar kod Omiša najveći angažman protupožarnih zračnih snaga ove sezone

Iz MORH-a navode da će požarište tijekom noći nadzirat i 51 pripadnik HV-a. Na požarište se sa angažiranim vojnicima uputio i zapovjednik Vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva brigadir Robert Suntešić.

Požar kod Omiša ujedno je i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga OS RH na jednom požaru u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Pilot Airtractora koji je sudjelovao u gašenju požara kod Omiša satnik Denis Smajo rekao je kako su stigli prvi na požarište jer su se u to vrijeme nalazili na protupožarnom izviđanju i početnim djelovanjem zapravo su usporili požar.

„Zajedno sa bojnikom Danijelom Kosom pristupili smo gašenju, dajući sve od sebe kako bi ga usporavali jer se zbog vjetra i nagiba terena požar vrlo brzo širio. Ubrzo su stigli i Canadairi i gašenje je nastavljeno zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama. Ovaj primjer brze reakcije zračnih snaga još je jedanput potvrdio značenje i korisnost protupožarnih izviđanja jer su praktički u pola sata na požarištu bile sve raspoložive snage“, istaknuo je satnik Smajo.

Kapetan posade Canadaira pukovnik Damir Jurišić rekao je kako je požar bio vrlo složen za gašenje.

„Dočekala nas je velika površina pod vatrom, brzo se širila i činili smo sve kako bi je zaustavili. Baš je na tom području bila i jaka tramontana, more je bilo dosta uzburkano za uzimanje vode no koordiniranim djelovanjem situacija se smirivala i sa svakim novim izbačajima vodenih bombi pomaci su bili vidljivi“, kazao je pukovniik Jurišić.